Güncel

Yeni yıla eylemle giren işçiler: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”

Yeni yıla eylemle giren DHL Express ve Kod-A Bilişim işçileri, yürürlüğe girecek “arabuluculuk yasası”na tepki göstererek, yeni yılda emek güçlerine “birlikte mücadeleyi yükseltme” çağrısı yaptı.

2 Ocak 2018 Saat: 10:24
Yeni yıla eylemle giren işçiler: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”
Yeni yıla eylemle giren işçiler: “Birlikte mücadeleyi yükseltelim”

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan DHL Express işçileri ve Kod-A Bilişim işçileri 2018’e eylemle giriyor. 17 Temmuz’dan bu yana Bağcılar’da bulunan DHL Express’in Genel Müdürlük binası önünde çadır kurarak eylemlerini sürdüren işçilerin eylemi 168 gününe girerken, Kod-A Bilişim işçileri de 3 Ekim’den bu yana Bağcılar’da bulunan Türk Telekom Müdürlüğü önünde 89 gündür eylemde.

2017’yi mücadeleyle geçirdiklerini dile getiren işçiler, 2018’de hakları verilmediği takdirde aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 “OHAL’in olmadığı bir yıl olsun”

Sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten DHL Express işçisi Ulaş Kurt, yeni yıl için, “OHAL’in olmadığı, işçilerin haklarının hakkı ile verildiği, asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olduğu en önemlisi de bizlerin ve bizim gibi direnen Kod-A ve Hadımköy’de sendikalı oldukları için işten çıkarılan Akkim işçilerinin işlerine geri döndüğü bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

 “2018 kayıpla başlayacak”

DHL işçisi Sinan Tursun da, 2017’de iktidar işveren dayanışması olarak ifade edip, hak kayıplarının 2018’de de yaşanacağını söyledi. 1 Ocak’ta uygulamaya girecek “arabuluculuk yasası”na dikkat çeken Tursun, şunları söyledi:

İşe geri iade davam devam ediyor. Artık ben bile ne zamana ertelediğini unutur hale geldim. Beş defa hâkim değişti. Zaten uzun olan yargı süreçlerine şimdi ise ‘arabuluculuk yasası’ ekleniyor. Diyelim ki bir işçinin işverenden 50 bin TL alacağı var. Arabulucular ile birlikte bu rakamlar belki 10 bin veya 5 bine kadar düşebilecek. 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya girecek olan bu uygulama onun yanı sıra elektriğe yapılan yeni zam hatta asgari ücretin düşük oluşunu düşündüğümüz de işçiler için 2018 kayıpla başlayacak.

 “OHAL’e karşı birlikte mücadele”

Kod-A bilişim işçisi Hülya Güler de, işçilerin bu yıl en çok OHAL’den kaynaklı zarar gördüğünü hatırlattı. OHAL nedeniyle işçilerin eylem yapamaz hale geldiğini dile getiren Güler, şöyle devam etti:

Sendikaların artık birlikte hareket etmesi gerekiyor. OHAL’e karşı birlikte mücadele etmezsek olağan bir hal olarak OHAL devam edecek. 2018 yılında artık mücadeleyi daha da yükseltmeliyiz. İşçilerin tüm kayıplarının nedeni bu hükümettir. Bu hükümet olduğu sürece baskı ve hak kayıpları devam edecektir.

Esas güç kadınların ellerinde

Kod-A işçisi Nurten Varlık ise, şunları belirtti:

Tüm kadınlar mücadele eden kadınların deneyimlerini örnek alıp mücadelesini yükseltmelidir. Kadınlar eylemde oldukça mücadele yükselecektir. Çünkü kadınlar bir şeylerin karşısında oldukça zafer yakınlaşır. Esas güç kadın işçilerin ellerindedir.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız