Güncel

Yeşil Sol Parti Genel Kongresi yapıldı

Yeşil Sol Parti Genel Kongresi “Özgürlük için yeniden!” şiarı ile bugün (15 Ekim) Ankara’da gerçekleştirildi.

16 Ekim 2023 Saat: 08:37
Yeşil Sol Parti Genel Kongresi yapıldı
Yeşil Sol Parti Genel Kongresi yapıldı

Yeşil Sol Parti Genel Kongresi bugün (15 Ekim) Ankara’da gerçekleşti. “Özgürlük için yeniden!” şiarı ile gerçekleşen kongre divanın oluşturulması ve saygı duruşu ile başladı. Katılımcıların selamlanmasının ardından Yeşil Sol Partisi Eş Genel Başkanı İbrahim Akın konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından tüzük değişikliği ile partinin adı “Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi” olarak değiştirildi. İsim değişikliğinin ardından önerge ile yeni eş başkanlar seçildi.

HEDEP adına yeni seçilen Eş Başkan Tülay Hatimoğulları’nın yaptığı konuşmada iktidarın saldırı politikaları eleştirilerek son haftalarda yapılan gözaltı saldırıları teşhir edildi. Konuşmada Ortadoğu’daki sorunlara değinilerek Filistin halkına yapılan saldırılar ve Rojava’ya dönük operasyonlar teşhir edildi.

Kadınların, Alevilerin ve toplumun diğer ezilen kesimlerinin sorunlarının işlendiği konuşmada “Cumhuriyetin 2. yüzyılında bu ülkede yaşayan bütün halklar ve inançların barış umuduyla yeni yüz yılı hep beraber demokratikleştireceğiz, kuracağız. Bizde bu irade mevcuttur” denildi.

Hatimoğulları’nın ardından HEDEP Eş Başkanı Tuncer Bakırhan da bir konuşma yaptı. Bakırhan, katılımcıları ve ezilen, direnen kesimleri selamladı ve yaptığı konuşmada kapitalizmin krizine değinerek şunları ifade etti:

Egemen sistem tüm sorunların sebebini oluşturuyor ve buna karşı değişim arayışları da dört bir yanda yankılanıyor. Vekalet savaşları devam ederken bizler devrimci mücadeleyi, kültür ve ahlakı savunuyoruz. Ortadoğu hem görkemli direniş ve değişimlerin kalbi hem de egemenlerin boy gösterdiği bir coğrafyadır. Sömürgeci ve işgalcilere karşı tavrımız nettir. Buna karşı yürütülecek mücadele son derece önemlidir. Bu savaşı durdurmak çok önemlidir. Bu savaşın derinleşmesine destek verenler suç ortağıdır. Filistin’le beraber yanı başımızda da katliam devam etmektedir. Yaşam hakkı yok sayılan bir Rojava var. Saldırılara karşı insanca bir yaşam için de direnenler var. Demokrasi ve özgürlüğün önündeki en büyük engel saray rejimidir. Filistin’de barış güvercini Rojava’da savaş faşizmini sürdüremezsiniz.

Saldırıların Kürt Halkına dönük olduğunu belirten Bakırhan, Rojava’daki hava saldırılarını teşhir etti ve “Rojava’nın statüsü resmi olarak tanınmalıdır ve bunu ilk tanıyan ülke Türkiye olmalıdır. Savaşa bütçe ayrılırken halklar katlediliyor ve yoksullaştırılıyor. Bu durumda sivil halk katlediliyor” dedi. Kürt sorununa değinilen konuşmanın devamında şunlar ifade edildi:

Kürt sorunu vardır ve bu sorunun muhatabı Öcalan’dır. İmralı’da tecrit koşulları devam etmektedir. Tüm dünya tecrit var derken iktidar bunu reddediyor. Tecrit tüm ezilenlerin sorunudur. Bu sorun çözülmeden demokrasi oluşturulamaz. Öcalan’ın muhatap olacağı koşullar oluşturulmalıdır. Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalıdır.

Yeni anayasa tartışmalarına da değinilen konuşmada “Erdoğan yeni anayasa yapacağını söylüyor, insanları tutuklayan, Cumartesi Anneleri’ne saldıran, gazetecileri tutuklayan iktidar yeni anayasa yapacağını söylüyor. Biz de yeni ve sivil bir anayasa istiyoruz. Ülkede başta Kürt sorunu olmak üzere bütün mağdur olan kesimlerin sorunlarının çözüleceği bir anayasa kurulması için aday ve muhatabız” denildi.

Yerel seçim sürecine de değinen Bakırhan “Yol haritamızı oluşturmaya çalışıyoruz. Kayyımlar atanan belediyelerimizi geri alacağız. Seçim hesaplarına sıkışmayan demokratik toplumsal ittifaklar zamanıdır. Bu ülkeye baharı getirecek ittifaklar için mücadele edeceğiz” dedi.

Bakırhan’ın ardından Yeşil Sol Parti eski eş başkanları, HDP eski eş başkanları ve HEDEP eş başkanları sahnede yerini alarak kitleyi selamladılar.

Kongre’nin sonunda faaliyet raporu, kadın çalışmaları raporu, gençlik çalışması raporu ve mali rapor okundu. Ardından seçimler yapılarak kongre sonlandırıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız