Güncel

Yüzde 95 engelli hasta tutuklu Yıldırım tedavi edilmiyor

Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu Zülfü Yıldırım'ın durumuna dikkati çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Yıldırım'ın ilaçlara yaşamaya çalıştığını ve Covid-19'dan kaynaklı tedavi olamadığını belirtti.

4 Ekim 2020 Saat: 12:18
Yüzde 95 engelli hasta tutuklu Yıldırım tedavi edilmiyor
Yüzde 95 engelli hasta tutuklu Yıldırım tedavi edilmiyor

asta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 317. haftasında hasta tutsakların duruma dikkati çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında açıklama yaptı. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, bu hafta Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde kalan 66 yaşındaki Zülfü Yıldırım'ın durumunu aktardı.

Yıldırım'ın hapishanede kalmasının mümkün olmadığını belirten Çevirmen, Yıldırım'ın 2011 yılında tutuklandığını ve Malatya E Tipi Hapishanesi'ne götürüldüğünü aktardı. Yıldırım'ın birçok riskli hastalıklarına rağmen cezaevinde 9,5 ay tutulduğunu kaydeden Çevirmen, mahkemeye çıkarıldığında ise dışarıda tedavisinin yapılması için tahliye edildiğini söyledi. Dışarıda yargılaması tutuksuz devam eden Yıldırım'ın, beyindeki tümör nedeniyle kanser hastalığına yakalandığını ve 3 kez ameliyat edildiğini aktaran Çevirmen, "Geçirdiği beyin ameliyatından dolayı sağ gözünü kaybetmiş ve sol gözünden de yüzde 40'lık bir görme kaybı meydana gelmiştir. Aşırı sıkıntılı süreç ve yaşadığı streslerden kaynaklı olarak kalp krizi geçirmiş, açık kalp ameliyatı yapılarak kalp kapakçıkları değişmiştir. Ayrıca tansiyon, guatr ve kolesterol gibi kronik rahatsızlıkları da bulunmaktadır" dedi.

'YÜZDE 95 ENGELLİ'
Çevirmen, Yıldırım'ın 2017 yılında yargılandığı dosyanın Yargıtay tarafından onaylanmasıyla, 7 yıl 6 aylık cezası infazı için önce Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi, sonrasında Elazığ T Tipi Hapishanesi daha sonra tekrar 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishaneye geri götürüldüğünü söyledi. Yıldırım'ın beyin ve kalp hastalıklarından dolayı düzenli yapılan kontrol ve tedavilerinin hapishaneye girmesiyle kesintiye uğradığına işaret eden Çevirmen, "Yıldırım, yüzde 95 engelli raporuna sahiptir. Adli Tıp Kurumundan rapor alabilmesi için Elazığ Fırat Üniversitesi'ne sevkinin yapıldığı; ancak Fırat Üniversitesindeki heyetin cezaevinde kalabilir raporu vererek Adli Tıp Kurumuna sevkinin yapılamadığı aktarılmıştır" diye konuştu.

'İNFAZI ERTELENSİN'
Hapishanede sürekli olarak ilaç kullanarak yaşamaya çalışan Yıldırım'ın Covid-19 sürecinden kaynaklı olarak kontrolleri aksadığına vurgu yapan Çevirmen, şunları söyledi: "Ağır ve riskli hastalıkları ve 66 yaşında olması nedeniyle de 14 Günlük karantinada kalma zorunluluğunun ayrıca zorlayıcı olmasından dolayı kontrolleri hepten ortadan kalkmıştır. Ailesinin de kendisini ziyaret edebilme olanağının kısıtlı olması da psikolojik olarak yıpratıcı olmaktadır. 3 yıldır cezaevinde kalan Zülfü Yıldırım'ın 2 yıllık cezası kalmıştır. Ağır hastalıkları ve cezaevinde kalamayacak durumda olmasından kaynaklı olarak bir an önce infazının ertelenmesi ve ailesinin yanında tedavilerine devam etmesini talep ediyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız