Siyaset

5 Haziran Çevre Günü

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, atık kağıtların geri dönüşümle, tekrar kullanılmasının sağlanmasının ekonomiye büyük oranda katkısı olduğunu belirterek, Bir ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığı

4 Haziran 2014 Saat: 09:06
5 Haziran Çevre Günü
5 Haziran Çevre Günü

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, atık kağıtların geri dönüşümle, tekrar kullanılmasının sağlanmasının ekonomiye büyük oranda katkısı olduğunu belirterek, "Bir ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 16 çam ağacı, bir ton gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 çam ağacı kesilmekten kurtuluyor" dedi.
Türkiye'de yılda bir milyon ton kağıt ile, gereksiz yazışmaların yapıldığını, gereksiz yazışmaların yapılmaması halinde 2 milyon 500 bin ağacın kesilmesinin engelleneceğini vurgulayan Gözükan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporu örnek göstererek, "Bir büro elemanı yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atıyor. İnsanların birbirine gönderdiği mektupların yüzde 44'ü okunmuyor. Yalnızca 100 bin ailenin gereksiz yazışmaları durdurması halinde her yıl 150 bin ağacın kesilmesi önlenecek" açıklamasında bulundu.
GERİ DÖNÜŞÜM İLKEL ŞARTLARDA YAPILIYOR
Gözükan, sözlerine şöyle devam etti: "Bir ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 16 çam ağacının, bir ton gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacak. Ancak doğanın yaşaması için önemi ifade edilemeyecek geri dönüşüm olayının yüzde 70'i ilkel şartlarda, çöp toplayıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Ülke genelinde çöplerden geçimini sağlayan 200 bin kişi bulunuyor. Dolayısıyla daha sağlıklı ve verimli geri kazanım için kağıt atıkların okul, konut, işyeri ve benzeri sahalarda diğer çöplerden ayrı toplanması gerekir."
HER GÜN 20 BİN AĞAÇ ÇÖPE ATILIYOR!
Atık kağıtların geri dönüşümünün, ormanları kurtarmasının yanı sıra, hava ve su kirliliğini önemli oranda azalttığına dikkat çeken Gözükan, şunları söyledi: "Atık kağıt yerine yeni ağaçlar kullanmak 2 kat daha fazla enerji ve 3 kat daha fazla su kullanımına sebep oluyor. Mesela, araştırmalar İstanbul'da günde 9 bin ton çöp toplandığını gösteriyor. Bu çöpün bin 300 tonu yeniden değerlendirilebilir, kullanılmış kağıtlardan oluşuyor. 300 ton kağıdın üretimi için Türkiye'de her gün 20 bin yetişkin ağaç kesiliyor. Dolayısıyla her gün 20 bin adet yetişkin ağaç çöpe atılıyor ve 80 bin metrekare orman alanı tahrip ediliyor. Bir ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında ise, 17 adet yetişkin ağacın kesilmesinin ve 70 metrekare ormanlık alanın tahrip edilmesinin önüne geçilmiş oluyor. Böylece 4 bin 100 kwh elektrik enerjisi, 32 bin litre su, bin 700 litre fuel-oil tasarrufu yapılıyor. 270 kg gazın atmosfere karışması önleniyor."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız