Ekonomi

Kürkte vergi sıfırlandı

Temel ihtiyaçlarda vergi konusunda geri adım atmayan AKP elmas, pırlantanın ardından kürkte de ÖTV’yi sıfırladı. Ekonomist Mustafa Sönmez “Vergi çalışan sınıf üstüne inşa ediliyor” dedi

1 Mart 2019 Saat: 09:52
Kürkte vergi sıfırlandı
Kürkte vergi sıfırlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ham kürkler ve tabaklanmış, aprelenmiş kürklerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra düşürüldü. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 43.01 emtia kodlu ham kürklere ilişkin Özel Tüketim Vergisi yüzde 0’a düşürüldü. AKP, daha önce de elmas, pırlanta, yat ve teknede de uygulanan ÖTV oranlarını sıfıra indirmişti.

BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, Lüks ürünlerden alınan vergi oranı sıfırlanırken temel ihtiyaçlardan alınan vergiler ise devam ediyor. Su kullanımında 5 çeşit, elektrik ve internet kullanımında 7 çeşit, doğalgaz kullanımında 6 çeşit ekstra bedel veya vergi ödeniyor. Ekmek buğday unundan yapılırsa ve katkı maddesi yüzde 5’i geçmezse vergi oranı yüzde 1 olareak belirleniyor. Ancak başka bir üründen yapılırsa veya katkı maddesi yüzde 5’i geçerse bu oran yüzde 8’e çıkıyor. Buğday, arpa, çavdar, mahlut, yulaf, mısır çeşitleri, pirinç, kuş yemi, bütün makarna çeşitleri ve bebek mamalarında da yüzde 8 vergi alınıyor.
VERGİ ÇALIŞAN SINIF ÜSTÜNE İNŞA EDİLİYOR

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan ekonomist Mustafa Sönmez “Vergi sistemi daha çok çalışan sınıf üstüne inşa edilmiş durumda. Bu adaletsiz bir durum. Bir ülkede zaten gelir adaletsiz bölüşülürken, bir de vergi ve harcama sistemi belli sınıfların aleyhineyse, o zaman eşitsizlik ikiye katlanıyor. Burada olması gereken öncelikle dolaylı vergileri azaltmak. Doğrudan vergileri anayasada yazıldığı gibi herkesin gelirine göre vergi toplamak gerek” dedi.

Türkiye’de vergi sisteminin çok çarpık olduğunu ifade eden Sönmez, “Vergilerin yüzde 70’ine yakını dolaylı vergi şeklinde alınıyor. Yani insanların kestikleri her tür mal ve hizmete yüklenmiş KDV’ler ve ÖTV’ler bunlar üzerinden alınıyor. Özellikle alt ve orta sınıflar, gelirlerinin tamamını harcadıkları için, tasarruf edemedikleri için bu vergilerin en ağırlıklı kısmını da yine bu sınıf veriyor. Dolayısıyla burada bir adaletsizlik doğuyor. Doğrudan vergilerde de ücretli kesim yani işçiler, memurlar ve emekliler, bütün bunların gelirlerinden alınan vergiler direkt kaynakta kesiliyor. Dolayısıyla doğrudan vergilerin önemli bir kısmını yine ücretli ödüyor” diye konuştu.

***

MAZOTTA VAR ELMASTA YOK

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven de ÖTV kararına tepki gösterdi. Halkın ağır vergiler altında ezildiğini ancak buna karşın bazı lüks tüketim metalarında ÖTV uygulanmadığına dikkat çeken Keven “Bu siyasi anlayışa göre Elmas, Pırlanta, Mücevher vergiden istisna tutulabilir. Yat ve lüks tekneler de vergiden istisna tutulabilir. Kürkten bile vergi alınmayabilir. Ama çiftçinin, nakliyeci esnafının şuan ödemiş olduğu 6 lira 40 kuruşluk mazottan her türlü vergi alınabilir. Bir gecede kürk için, pırlanta için kararname yayınlayıp Özel Tüketim Vergisi sıfırlanabiliyorsa çiftçinin kullandığı mazot da vergiden istisna tutulabilir. Bu yaşanan garabeti halkımızın vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız