Güncel

16 Mart Üniversite katliamında yaşamını yitirenler anılacak

Devrimci 78’liler Federasyonu, İstanbul Üniversitesi katliamın 39 yılında, 16 Mart Perşembe günü, saat 13.00’de, İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi önünde yaşamını yitirenleri anacak.

15 Mart 2017 Saat: 21:05
16 Mart Üniversite katliamında yaşamını yitirenler anılacak
16 Mart Üniversite katliamında yaşamını yitirenler anılacak

Devrimci 78’liler Federasyonu, İstanbul Üniversitesi katliamın 39 yılında, 16 Mart Perşembe günü, saat 13.00’de, İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Önünde yaşamını yitirenleri anacak.

16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Merkez Binası’ndan toplu halde çıkan devrimci öğrencilerin üzerine  atılan bomba ve ardından gerçekleşen silahlı saldırı sonucunda 7 öğrencinin ölümünün onlarcasının da yaralanmasının üzerinden 39 yıl geçti.

16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi'nden öğle üzeri saat 13:20 sularında saldırı tehdidine karşı toplu çıkış yapan Hukuk ve İktisat Fakültesi öğrencilerinin üzerine bomba atıldı. Patlayan bombanın hemen ardından da öğrencilerin üzerine yaylım ateşi açıldı. O gün üniversite kapısında 5 devrimci öğrenci yaşamını yitirirken, daha sonraki günlerde 2 öğrencinin daha hayatını kaybetmesi üzerine ölü sayısı 7'ye çıktı. Abdullah Şimşek,Baki Ekiz,Cemil Sönmez, Hamit Akıl, Hatice Özen, Murat Kurt ve Turan Ören  yaşamını yitirdi.

Katliam sırasında orada bulunan Kerim Eren olayı şöyle anlatıyor:

“16 Mart günü sabahçı arkadaşlarımızın çıkışlarını karşılamak üzere Eczacılık sokağında bekleşirken kulakları sağır eden bir patlama ve arkası kesilmeyen silah sesleri üzerine anakapıya doğru fırladık. Parçalanmış bedenler, yaralı iniltileri, duvara yapışmış kan ve insan parçalarıydı gördüğümüz manzara. 7 arkadaşımız ilk anda hayatını kaybetmişti, 41'de yaralı vardı. Turan, Murat, Baki, Cemil, Hamit, Abdullah, Hatice, daha sabah güle oynaya okul kapısına kadar beraber gittiğimiz arkadaşlarımız yoktu artık. 5 arkadaş ayaküstü inisiyatif koyup rektörlüğe girdik, artık öfkemiz ne boyuttaysa patlama anında ortada olmayan fruko (o dönemin toplum polisi) ordusu bile kenara açıldı, itirazsız bizi içeri aldı. Rektör tam da binasının önünde olan patlamadan şok olmuştu, okulu işgal edeceğiz dediğimizde, hiç itiraz etmedi, "peki çocuklar, okul size emanet" dedi ve polis dahil herkes merkez binayı terk etti. Kapıya çıkıp biriken arkadaşlara demir kapıları açtık ve kitleyi içeri aldık.”

2008’de 30. yılı dolduğu gerekçesi ile katliama ilişkin dava zaman aşımına uğrarken, katliam sırasında ve 30 yıllık kesintili dava sürecinde yaşananlar, suçların arkasında yatan “ortak aklı” net bir biçimde ortaya koyuyor.

Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, tüm duyarlı vatandaşlar, 16 Mart Perşembe günü, saat 13.00’de, İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi önünde yapılacak anmaya davet edildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız