Güncel

1981'de İşkencede öldürülen Süleyman Cihan'ın zaman aşımına itiraz edildi

12 Eylül darbesinin ardından polislerce işkenceyle öldürüldüğü hem savcılık hem Adli Tıp raporlarıyla kesinleşen Süleyman Cihan cinayetinin “zamanaşımından” kapatılmasına karar verildi.

1 Aralık 2016 Saat: 08:55
1981'de İşkencede öldürülen Süleyman Cihan'ın zaman aşımına itiraz edildi
1981'de İşkencede öldürülen Süleyman Cihan'ın zaman aşımına itiraz edildi

12 Eylül darbesinin ardından polislerce işkenceyle öldürüldüğü hem savcılık hem Adli Tıp raporlarıyla kesinleşen Süleyman Cihan cinayetinin “zamanaşımından” kapatılmasına karar verildi.

33 yıldır hukuk mücadelesi veren kardeşi, Avukat Ahmet Cihan bianet’e yaptığı açıklamada, “soruşturmanın 2,5 yıldır beş savcı değiştirdiğini, siyasi ortam müsait olunca da kapatıldığını” söyledi.

“Bu devletin sorumlusu olduğu bir cinayet, ‘zamanaşımı’ da devlet cinayetlerinin kılıfı.Soruşturmaya takipsizlik siyasi bir karar. Madem zamanaşımı vardı, 2,5 yıldır neyi soruşturuyorlardı?”

Dosya 2,5 yıldır İstanbul Başsavcılığı ile Anadolu Başsavcılığı arasında gidip geldi, her iki savcılık da birçok kez “yetkisizlik” kararı verdi. Bu süre içinde dosya beş savcı değiştirdi.

Savcılık: Emniyetçiler işkenceyle öldürdü

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 18 Eylül’de verdiği takipsizlik kararında da Süleyman Cihan’ın işkenceyle öldürüldüğünü kabul etti:

“…Dosyanın Adli Tıp raporları sonucu intihardan ziyade Süleyman Cihan’ın o dönemin emniyetçileri tarafından işkenceye tabi tutulup öldürüldüğü yolunda ivme kazanmış ise de…”

Ahmet Cihan avukatı Ayhan Erdoğan aracılığıyla İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’ne verdiği dilekçeyle takipsizlik kararına itiraz etti.

İtiraz edildi

İtiraz dilekçesinde Süleyman Cihan’ın işkenceyle öldürülmüş olduğunun tespit edildiği, zamanaşımı yargılamanın önündeki engelin kalktığı 12 Eylül 2010’daki referandumla başladığı, ayrıca insanlık suçlarında zamanaşımı işlemeyeceği belirtildi:

“Şüpheliler Süleyman Cihan’ı kişisel sebeplerle, aralarında oluşan bir ihtilaf veya ani bir öfkenin ya da haksız tahrikin verdiği bir etki sebebiyle öldürmemiştir.”

“Şüpheliler askeri cuntanın kendince belirlediği, düşman saydığı kişileri, siyasi düşünceleri sebebiyle yok etmek amacıyla öldürmüşlerdir.”

“Bu dönemde pek çok kişi kaybedilmiş, işkenceyle öldürüldükten sonra zamanın Adli Tıp Kurumu tarafından verilmiş ‘olağan ölüm’, ‘intihar’ raporlarıyla ölüm sebebi gizlenmiştir.”

“Öldürme suçlarına bir yandan fiilen koruma sağlanmış, diğer yandan Anayasa’nın geçici 15. maddesiyle görevleri sırasında işledikleri suçlardan haklarında dava açılamayacağı hukuki güvencesi sağlanmıştır.” (AS)

Ne olmuştu?

Süleyman Cihan, 29 Temmuz 1981'de gözaltına alındı, işkence gördü. Bir gün sonra Bostancı'da götürüldüğü evin 6. katından aşağıya atıldı. Cenazesi apartmanın altında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cihan'ın otopsi raporunu, dosyasını, tıbbi bulgu ve diğer raporları inceleyerek 13 Nisan 2012'de bir rapor hazırladı. Bu rapor ile Cihan'ın falaka, Filistin askısı, elektrik işkencelerine maruz bırakıldığı ve apartmanın altıncı katından atılmadan önce işkenceyle öldürülmüş olduğu kanıtlandı:

Sıkıyönetim Savcısı Hakim Yüzbaşı Erdoğan Savaşeri, Cihan'ın "görevlilerin zaafından faydalanıp pencereden atlayıp intihar ettiğini" ileri sürerek sorumlular hakkında kovuşturmaya yer yok kararı verdi.

Ailesi, Anayasa'daki geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla tekrar savcılığa başvurdu, olayın soruşturulmasını istedi. Ancak bugünkü sonuç, 33 yıl öncekinden farklı olmadı.

(Kaynak Bianet)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız