Güncel

400 madenci işten çıkarılmasına karşı oturma eylemi başlattı

Türkiye'nin en büyük bakır madeninde çalışan 400'e yakın madencinin gerekçesiz bir şekilde işten çıkarılmasına karşı oturma eylemi başlatıldı

20 Ocak 2017 Saat: 23:34
400 madenci işten çıkarılmasına karşı oturma eylemi başlattı
400 madenci işten çıkarılmasına karşı oturma eylemi başlattı

Şirvan’da Ciner Grubu'na ait Türkiye'nin en büyük bakır madeninde çalışan 400'e yakın madencinin gerekçesiz bir şekilde işten çıkarılmasına karşı oturma eylemi başlatıldı. 

Siirt’in Şirvan ilçesi Maden Köyü’nde Ciner Grubuna ait bakır madeninde 17 Kasım’da meydana gelen göçükte 16 maden işçisi göçük altında kalmış, günler süren aramanın ardından cenazelere ulaşılabilmişti. Facianın üzerinden 2 ay gibi bir süre geçerken firmaya bağlı çalışan 7 mühendis ihmalleri olduğu gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. Şirketin tepe isimlerine ise dokunulmadı. 

Maden faciasının yaşandığı 17 Kasım’a kadar bin 80 çalışanı olan madende, önce 4 taşeron firma tarafından 200’ün üzerinde işçi çıkarılmış en son geçen günlerde ana firmaya bağlı Park Elektrik bünyesinde çalışan 449 işçiden 142’sinin işine son verildi. Bu işçiler arasında yakınlarını göçükte kaybeden aileler de var. Geriye kalan işçilerin ise fabrikada stokta bulunan cevherin işletilmesinin ardından işlerine son verileceği ana firmanın KAP’a gönderdiği bir yazıda bildirilmişti. Gerekçesiz olarak işten çıkarılan madenciler, dün Maden-İş Sendikası desteğiyle Park Elektrik Bakır İşletmesi önünde oturma eylemi başlattı.

Madende çalışan işçilerin çoğu soludukları bakır tozu nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyordu. Hayatlarını riske atan, 16 arkadaşlarını göçüğe kurban veren madenciler, her şeye rağmen işlerini istiyor. Üstelik listede göçükte yaşamını yitirenlerin babaları ve kardeşleri de yer alıyor. 

Madendeki durumu değerlendiren Maden-İş Siirt İşçi Temsilcisi Mehmet Açıkça da, ana firmanın kendilerine göçükten 4-5 ay önce üretime ara verilmeden açık işletmenin çalışmalarına devam edeceğini söylediğini, ancak gelinen aşamada açık işletmenin kapatılarak işçilerin işlerine son verilmesinin firmanın art niyetli olduğu gözler önüne serdiğini söyledi. Son olarak işçilerin mağdur olmaması için hukuksal mücadelelerine ve eylemlerine devam edeceklerini belirten Açıkça, işletmenin kapatılmaması ve işçilerin işe geri alınması gerektiğini belirterek taleplerini sıraladı

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız