Güncel

Bartın Platformu: “Toplamda 13 kez durdurulma kararı çıkan termik santralin ÇED süreci durdurulsun”

Bartın Platformu üyeleri Amasra Belediyesi'nde yaptığı basın toplantısında ilçelerinde devam eden termik santralin ÇED sürecinin iptal edilmesini istedi.

30 Haziran 2020 Saat: 00:43
Bartın Platformu: “Toplamda 13 kez durdurulma kararı çıkan termik santralin ÇED süreci durdurulsun”
Bartın Platformu: “Toplamda 13 kez durdurulma kararı çıkan termik santralin ÇED süreci durdurulsun”

BARTIN

Bartın Platformu üyeleri Amasra Belediyesi’nde yaptığı basın toplantısında ilçelerinde devam eden termik santralin ÇED sürecinin iptal edilmesini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ÇED sürecini iptal etmeye çağıran platform üyeleri toplantıda Hattat Holding tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santral hakkındaki gelişmeleri aktardı.

Santral ve ilgili tesislerin yapımının dokuz kez idari dört kez de mahkeme kararıyla durdurulduğuna dikkat çeken platform üyeleri açıklamalarına şöyle devam etti:

Buna rağmen Hattat Holding, 2019 yılında aynı yere, termik santralin ismini değiştirerek 1320 MW gücünde yeni bir termik santral başvurusunda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapması gereken önceki idari ve mahkeme kararlarını dikkate alarak bu başvuruyu geri çevirmekti. Fakat ne yazık ki bakanlık bu kararları dikkate almayarak, 2019 yılında yeniden hukuksuz bir ÇED sürecini başlattı.

“Hattat Holding’in enerji lisansı dolmuş”

Hattat Holding’in termik santral için almış olduğu enerji lisansının da dolmuş olduğunu ifade eden platform üyeleri sözlerine “2005 yılında yaptığı sözleşmede 3 yıl hazırlık süresi ile 17 yıl kömür çıkarmayı taahhüt eden , Hattat Holding’in aradan 15 yıl geçmesine rağmen henüz bir kilogram taşkömürü çıkarmamış olduğu herkesin bilgisi dahilindedir. Biz Bartın Platformu olarak bu gelişmeleri ilgili kurumlara bildirdik. Fakat buna rağmen yeni termik santral ÇED süreci halen hukuksuz şekilde sürdürülmektedir” ifadeleriyle devam etti.

“Hukuksuz kararın iptali için daha ne yapmamız gerekiyor?”

Bartın Platformu üyelerinin hukuksuz kararların iptali için ne yapılması gerektiğini sorduğu açıklama şu sorularla sürdü:

  • Hukuksuz bir şekilde yürütülen bu termik santral süreci neden bitirilmiyor?
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer bakanlıklar neden bu hukuksuz süreci devam ettiriyor.
  • Neden ülkenin her yerinde aynı uygulamalar yapılmıyor? Örneğin; Denizli’nin Tavas ilçesinde yapılmak istenen yerli linyit kömürle çalışacak 300 MW gücündeki Avdan Termik Santrali’nin, ilin AK P'li üç milletvekilinin Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’a yaptığı ziyaretle iptal edildiği haberi daha dört hafta önce medyaya yansımıştı. Bartın Amasra’da 11 yıldır bir çok kez iptal edildiği halde tekrar tekrar gündeme getirilen termik santralin kesin iptal edilmesi için bizim ne yapmamız gerekiyor?
  • Denizli’nin AK Partili milletvekillerini yardıma mı çağıralım?
  • Amasra’da yapılmak istenen termik santrale göre çok daha küçük bir kapasiteye sahip olan termik santral Denizli için zararlı olduğu halde, onun çok daha büyük kapasiteye sahip olanı Amasra/Bartın için zararlı değil midir?
  • Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’a soruyoruz. Bir başka yerdeki termik santral sürecini sizinle yapılan tek bir görüşmede iptal edebilirken, Amasra’daki bunca yıl süren termik santral sürecini bunca yıllık tepki ve mücadeleye rağmen iptal etmek için daha ne kadar bekleyeceksiniz?

Toplantıda Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Belediye Başkan yardımcısı Necmi Balık, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Balık, Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyeleri Av. Engin Uzun ve Erdoğan Atmış termik santralin ÇED sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız