Güncel

Başkurt işçisi: " hakkımızı istiyoruz"

Sakarya'da Başkurt Motor'da tarafların TİS sürecinde uzlaşamadığı için işçilerin çıktığı grev 65 günü geride bıraktı.

2 Haziran 2016 Saat: 08:46
Başkurt işçisi: " hakkımızı istiyoruz"
Başkurt işçisi: " hakkımızı istiyoruz"

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde oto sanayi fabrikası Başkurt Motor’da Çelik-İş Sendikası üyesi 105 işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 29 Mart’ta greve başladı. Fabrikada sendika üyesi olmayan yaklaşık 85 işçi ise gayrı yasal olarak üretimi sürdürdü.

Toplu sözleşme süreci ve grev ile talepleri hakkında açıklamalarda bulunan  Çelik-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt, dört ay süren sözleşme sürecinin ardından e işveren temsilcisinin uzlaşmaz tavrı ile günden güne çözümsüzlüğe itildiğini, umutlarını sendikasına bağlamış işçinin kabul etmediği hiç bir sözleşmeyi imzalamayacaklarını dile getirdi. Kurt’un verdiği bilgiye göre 50 yıllık bir fabrika Başkurt Motar 10 yıldır Sakarya’da üretim yapıyor. Hak İş’e bağlı Çelik İş’de üç yıldır söz konusu fabrikada örgütlü.

İkinci toplu sözleşme görüşmeleri başlayınca tartışmalar da başlıyor aslında. İşveren temsilcisi sözleşmeyi önce geciktirmek istiyor, sonra istenen zamları aşırı fazla buluyor ki aslında öyle olmadığı istenen ücretlerde açıkca görülüyor.

Kurt'un açıklamalrına göre, işte sözleşme görüşmelerinde durum: 

1 yıllık işçiye 1450 lira

Sendika, ücret, ikramiye, sosyal yardım ve Asgari Geçim İndirimi dahil en düşük 1470 lira, en yüksek 2 bin lira, ortalamada da 1670 lira dolayında ücret talebinde bulunuyor. Oysa işveren temsilcileri önce ‘sendika yüzde 81 zam istedi’ diyor ardından yüzde 50’ye daha sonra da yüzde 31’e düşürdüğü zam açıklamaları yapıyor. Oysa Kurt, on yıllık kalifiye elaman için istenen ücretin 1820 lira olduğunu ısrarla vurguluyor.

 

Üretimde hileli yol

Çelik-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt, işçinin yasal hakkı olan grevin başlamasının ardından üretimin sürdülemeyeceğini ancak hileye başvurulduğunu, gayri resmi yollardan işçiler içeri alınarak fason üretim yaptırıldığını ifade ederek, "Çalışma Bakanlığı, SGK, İşkur ve benzeri nereye ne şikayet yapılıyorsa sonuç alınamıyor. Fabrikaya giden müfettişler 45 günde bir raporu bir türlü yazamıyor. Rapor yazılamadığı için işlem yapılamıyor."dedi.

 

Açlık grevi son buldu

Ne sözleşmeyi sonuçlandırabildiklerini ne devlet kurumlarının müdahale ettiğini  ifade eden Kurt, işçilerin geçim açısından sıkıntı olduğunu, ancak haklı olduklarını, mücadeleye devam edeceklerini, sonuç alamadıkları için  açlık grevine başladıklarını söyledi.

Öte yandan dün  CHP Sakarya Milletvekilli Engin Özkoç, işçilere sahip çıkmak ve destek vermek amacıyla CHP’li 25 vekille birlikte grev çadırına ziyarette bulundu. Otobüsle 1. OSB’de bulunan fabrikaya gelen CHP’li milletvekillerini Hak-iş Konfederasyonuna bağlı sendika başkanları karşıladı. CHP’li vekiller, Hak-iş Konfederasyonuna bağlı sendika başkanları ile fabrikada örgütlü Çelik-iş Sendikası Şube Başkanı Rıfat Kurt’tan yaşanan süreçle ilgili bilgi aldı. CHP’li vekiller, işçilerin taleplerinin yerine getirilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

(foto: Medya Detay-Sakarya)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız