Güncel

Birleşik Kamu İş Sendikası’ndan Cuma Genelgesine İptal Davası

Birleşik Kamu İş Sendikası Cuma Genelgesine iptal davası açtı

11 Ocak 2016 Saat: 23:09
Birleşik Kamu İş Sendikası’ndan Cuma Genelgesine İptal Davası
Birleşik Kamu İş Sendikası’ndan Cuma Genelgesine İptal Davası

Birleşik Kamu İş Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri Semra Pektopal,  Başbakanlık tarafından, Cuma namazı saatinin mesaiye denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere “mesai kaybına neden olmaksızın izin verileceği” ile ilgili yayınlanan genelgesi ile ilgili Konfederasyon olarak bugün Danıştay’a dava açtıklarını açıkladı.

Sendika Sekreteri Pektopal yaptığı açıklamada,“Kamu emekçilerinin çalışma saatlerini Cuma namazına göre düzenleyen Başbakanlık genelgesi bir kez daha göstermiştir ki; Devletin değiştirilmesi teklif dahi edilemez temel niteliği olan Laiklik ilkesi ortadan kaldırılarak, siyasal İslama uygun bir hukuksal rejim ve yaşam biçimi inşa edilmektedir” dedi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“ Anayasanın 2. 4. 5. ve 24. maddeleri uyarınca tüm yurttaşlar, devlet ve devleti temsil eden tüm idarelerden; yönetsel eylem ve kararlarında laiklik ilkesine uygun bir hukuksallık beklemek hak ve yetkisine sahiptir. İdare, yönetsel düzenlemelerinde dini kuralları değil, anayasa ve yasalarda belirtilen hukuki kural ve esasları baz almak zorundadır. İnanç ve ibadet özgürlüğü, devletin tüm inanç ve ibadet biçimlerinden bağımsız ve tümüne eşit mesafede olmasını gerektirir.

Zira, Anayasanın 24. maddesi “kimsenin, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını” düzenlemiştir. Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu 19/f hükmünden aldığımız yetki ve konfederasyonumuz tüzüğünün amaç maddesinde verilen “Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Bağımsızlığını, Egemenliğini, Ulus ve ülke bütünlüğünü, laik düzenini, Demokratikleşme ve Çağdaşlaşma hedefini geliştirerek korumak” görevimiz gereğince, kamu emekçilerinin çalışma saatlerini Laiklik ilkesine aykırı kurallara göre düzenleyen Başbakanlığın Cuma Namazı Genelgesi’nin iptali amacıyla  bu gerekçelerle Danıştay nezdinde dava açtık.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız