Çevre

Boğazpınar HES’i için mahkemeden iptal

Mersin Tarsus’a bağlı Boğazpınar köyünde yapılmak istenen HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

30 Mart 2016 Saat: 23:05
Boğazpınar HES’i için mahkemeden iptal
Boğazpınar HES’i için mahkemeden iptal

Mersin Tarsus’a bağlı Boğazpınar köyünde yapılmak istenen HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme gerekçeli kararında Boğazpınar’a HES yapılması durumunda yöre halkının, bölgeye özgü bitki ve hayvanların olumsuz yönde etkileneceğini ifade etti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olan Boğazpınar’daki Karasu Nehri üzerine yapılmak istenen Akhan HES projesi için 19 mart 2013’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi. HES projesinin gündeme geldiği 2012’den bu yana yaşam alanı mücadelesi veren Boğazpınar köylüleri bu kararı da yargıya taşıdı. Mersin 1. İdare Mahkemesi de, “ÇED Olumlu” kararında hukuka uyarlılık bulunmadığını ifade ederek, kararı iptal etti. Mahkeme verdiği kararda, projenin hayata geçmesi durumunda bölgeye özgü bitki ve hayvanların yaşam alanlarının ve yöre halkının yaşamının olumsuz yönde etkileneceğini ifade etti ve daha önce hazırlanan bilirkişi raporuna atıfta bulundu. 

BİLİRKİŞİ: HES BOĞAZPINAR’I YOK EDER

Evresel'den Sinem Uğurlu'nun haberine göre Bilirkişi heyetinin bölgede yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı raporun her cümlesi adeta “Proje hayata geçerse Boğazpınar yok olur” diyordu. Şirket tarafından hazırlanan ÇED raporunda Karasu Nehri üzerinde bulunan ve köylülerin içme ve sulama ihtiyacını karşılayan Kadıncık Çayı sanki projeden hiç etkilenmeyecek gibi “proje etki alanı” dışında tutuluyordu. Oysa bilirkişi raporu, projenin Kadıncık Çayı’nı etkileyeceğini söylüyordu. Bilirkişi raporu bu durumu şu net sözlerle ifade etti: “Proje hayata geçtiğinde havzada yaşayan insanların tarım alanlarının, hayvanların ve dereden doğrudan faydalananların su ihtiyacının karşılanması konusunda olumsuzluklarla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.” Bilirkişi raporu, HES faaliyetleri sonucunda oluşan hafriyat malzemelerinin de Kadıncık Çayı yatağına akacağını, bu durumun su kalitesinin bozulmasına ve doğa tahribatına neden olacağını söylüyor.

‘ENDEMİK TÜRLER OLUMSUZ ETKİLENİR’

HES yapılması planlanan bölge Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içinde kalıyor. Bilirkişi raporuna göre, bölge Türkiye’deki önemli 122 bitki alanından biri ve bölgede 323 tanesi endemik olmak üzere toplamda 1685 bitki türü bulunuyor. Raporda bu türlerin projeden olumsuz etkileneceği ifade edilirken, bölgede yaşayan yaban hayvanlarının da yaşam alanlarının daralacağına dikkat çekiliyor. 

Karasu Nehri’ne yapılacak projeyle birlikte, vadi boyunca 9 kilometrelik bir alanda suyun tünele hapsedilmesi ve doğayla ilişkisinin kesilmesi planlanıyordu.

HES’lere karşı mücadele eden Boğazpınar köylüleri hakkında şirket tarafından pek çok dava açıldı. Hızını alamayan şirket, Boğazpınarlı çocukların söylediği “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” isimli şarkı hakkında bile tehdit unsuru olduğu gerekçesiyle dava açmıştı.  

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız