Güncel

Cumartesi anneleri 628 kez Nurettin Yedigöl için biraraya geldi.

Cumartesi anneleri 628 kez gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl için biraraya geldi.

9 Nisan 2017 Saat: 00:05
Cumartesi anneleri 628 kez Nurettin Yedigöl için biraraya geldi.
Cumartesi anneleri 628 kez Nurettin Yedigöl için biraraya geldi.

Cumartesi anneleri  628 kez  gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl için biraraya geldi. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafında yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"628 haftadır Galatasaray’dayız. Galatasaray’dayız çünkü: hukukun bütün imkânlarını kullandığımız halde kayıp dosyalarında sonuç alamıyoruz. Başvurularımız sonuç vermiyor, çünkü Türkiye bir hukuk devleti değil. Mevcut devlet sistemi insan haklarına saygı göstermek, bu hakları korumak ve ihlali halinde failleri cezalandırmak yükümlülüğünü yerine getirmiyor.
Galatasaray’dayız çünkü: Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi yok. Mevcut yargı sistemi faaliyetlerini, evrensel esas ve ilkelerin meşruiyetine dayandırmıyor. Güvenlik güçlerinin yurttaşa karşı işlediği suçlarda savcılar etkin soruşturma yürütmüyor. Hakimler, kesin hüküm verme işlevini evrensel hukuka bağlı olarak yerine getirmiyor. Siyasi karar vericilerin etki alanındaki adliyeler hukuka değil, hukuksuzluğa ev sahipliği yapıyor.
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmadan, yargı mensuplarının yalnızca hukuka bağlı olacağı koşullar yaratılmadan doğru ve hukuka uygun bir yargılama faaliyeti yürütülemez. Bu yüzden biz gözaltında kayıp dosyalarında verilen kararları, “yargı kararı” olarak kabul etmiyoruz. Çünkü Türkiye’de ne yargı var ne de hukuk.
Erzincanlı olan Nurettin Yedigöl, 70’li yıllarda üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciliği dönemi ve sonrasında sosyalist gençlik hareketinin içinde yer aldı. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul/İdealtepe’de bir eve yapılan baskında gözaltına alındı. Ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Orada Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkenceciler tarafından en ağır işkencelere maruz kaldı.
En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde; kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra da Nurettin’i gören olmadı.
Baba İsmail Yedigöl ve avukatı tüm mercilere başvurdu, Kenan Evren'e kadar ulaştı. Ama bu başvurulara Nurettin’in hiç gözaltına alınmadığı cevabı geldi. 10 kişi Nurettin’i siyasi şubede gördüklerine dair tanıklık etti. “Şahidiz, işkencede öldürüldü” diye ifade verdiler ama savcılık “böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın” dedi.
Tam 36 yıldır hukuk işletilmedi, suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı. Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedilmesi ve faillerin yargılanması ile ilgili yapılan suç duyuruları sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından farklı tarihlerde üç ayrı soruşturma yürütülmüş olsa da, soruşturmaların hepsinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. 
Son olarak İHD avukatı Eren Keskin, anne Zeycan Yedigöl adına 15 Şubat 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Dünya İnsan Hakları günü olan 10 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuka ve teamüllere aykırı bir biçimde başvurunun zaman bakımından kabul edilemez olduğuna karar vererek, iç hukuk yollarını tamamen bitirdi. Dava AİHM’e taşındı.
Baba İsmail Yedigöl 1998 yılında aramızdan ayrılıncaya kadar Nurettin’i aramaktan vazgeçmedi. 95 yaşındaki Anne Zeycan Yedigöl hukuki girişimlerini sürdürmeye devam ediyor.
İşkence ile öldürüldüğü ve kaybedildiği tanık ifadeleriyle sabit olan Nurettin Yedigöl’ü aramaktan vazgeçmeyeceğiz. 
Nurettin’i kaybeden 12 Eylül darbecilerini ve 36 yıldır onları koruyanları unutmayacağız."

Fotoğraflar: Kerim Eren

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız