Güncel

Cumartesi Anneleri: "Yakınlarımızı kaybedenler yargılanana kadar mücadele edeceğiz"

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 596'ncı kez bir araya geldi.

27 Ağustos 2016 Saat: 14:36
Cumartesi Anneleri: "Yakınlarımızı kaybedenler yargılanana kadar mücadele edeceğiz"
Cumartesi Anneleri: "Yakınlarımızı kaybedenler yargılanana kadar mücadele edeceğiz"

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 596'ncı kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 10 Ağustos 2004 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Tolga Baykal Ceylan ve gözaltına alındıktan sonra 93 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sordu. "Failler belli, kayıplar nerede" pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı.

Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin "Gözaltında kaybettiğiniz bu insanların kemiklerini istiyoruz,  bir mezarları olsun istiyoruz. Kayıplarımızı kaybedenlerin yargılanmasını istiyoruz. Öyle bir ülke de yaşıyoruz ki demokrasinin olmadığı, yaşam hakkının olmadığı, adaletin tahsis edilmediği bir ülke burası. Biz yakınlarımızı kaybedenler yargılanana kadar mücadele edeceğiz. Bu hesap sorulmak zorundadır. Ülkeyi yönetenler bunun hesabını vermelidirler. Bu kayıpların failleri belli. Bu failler, katiller yargılanmalıdır" dedi.

Gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan, "Tolga 24 yaşında kaybedilmeden önce bir çok hak gasbına uğradı. Üniversitede öğrencilik hakları gaspedildi. Tek çocuğum olan Tolga 10 Ağustos’ta zorla kaybedildi. 12 yıldır yana yakıla tek evladını arayan bir anne olarak Tolga’nın akıbetıne hala ulaşamadım" diye konuştu. Ceylan, "Kayıplarla dolu bir ayıplar ülkesinde yaşıyor olmak şüphesiz en çok biz annelerin canını yakıyor. Ama sorarım kayıplarla dolu ayıplı bir ülkede yaşamak yetkilileri, insan kaybeticileri ve ülkenin geri kalanını hiç utandırmiyormu? Bir kayıp, devletin adaletsiz ve vicdansız bir sırrıdır. Bizim kaybedilen evlatlarımız devletin hukuksuz sırrının ortaya çıkarılarak kaybedildikleri yerde bulunmayı bekliyorlar" dedi.

Cumartesi Anneleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Esra Koç, 93 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sorarak konuşmasına başladı.

Koç, "24 yaşındaki İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, 7 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli'de İğneada'ya gitti. 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra Tolga'dan bir daha haber alınamadı. Anne Kadriye Ceylan tüm mercilere başvurarak oğlunu aradı. Başvurduğu her yerde görevlilerin ilgisizliği ile karşılaştı. 2004 yılında Demirköy Savcılığı'nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verilerek kapatıldı" diye konuştu. 5 Şubat 2011 tarihinde dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Koç, "9 Şubat 2011 tarihinde Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini araştırmak için TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kuruldu. Komisyon Baykal'ın 'gözaltında kaybolmadığına, ancak bu güne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır' denildi. Raporda adli işlemlerin ifasında gösterilen dikkatsizlikler nedeniyle ailede haklı olarak bazı şüpheler oluştuğu kaydı düşüldü" şeklinde konuştu.

Koç, Tolga Baykal Ceylan dosyasındaki çelişkilerin ve soru işaretlerinin 12 yıldır açığa kavuşturulmadığını belirterek "Anne Kadriye Ceylan'ın soruları hep yanıtsız kaldı, Tolga'nın akıbeti karanlıkta bırakıldı" dedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız