Güncel

Darbeler ve OHAL Protesto edildi

12 Eylül 1980 darbesinin 36. yıl dönümü nedeniyle darbeler ve OHAL protesto edildi.

10 Eylül 2016 Saat: 16:30
Darbeler ve OHAL Protesto edildi
Darbeler ve OHAL Protesto edildi

12 Eylül 1980 darbesinin 36. yıl dönümü nedeniyle darbeler ve OHAL protesto edildi. Taksim’de Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelen siyasi partiler ve kurumlar 12 Eylül ve 15 Temmuz darbesine ‘hayır’ dedi.

78’liler Girişimi, EHP, HDP, EMEP, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, Yeşiller ve Sol Gelecek, Karşı Sanat Çalışmaları ve İHD İstanbul Şubesinin  gerçekleştirdiği ortak açıklamada, “Darbecilerle hesaplaşmayan bir toplum darbe üstüne darbe yemeye mahkumdur” denildi. Eylemde 12 Eylül askeri darbesinin simgesi askeri postal ve 15 Temmuz darbesine atfen takke fotoğrafları  taşındı.

Kurumlar ve siyasi partiler adına ortak açıklamayı 78’liler girişiminden Nimet Tanrıkulu okudu. Tanrıkulu, 12 Eylül darbesinin devlet politikaları ile devam ettiğinin altını çizerek şunları söyledi, “12 Eylülcü iki darbe lideri yargılandı, ancak darbe rejimi sürüyor. Darbe rejimi, darbe anayasası; değiştirilemez maddeleriyle, tekçi/militarist ideoloji, tekçi din ve mezhep, tekçi dil ve tekçi vatandaşlık ile sürüyor. 12 Eylül, Kürt meselesiyle, azınlıklar üzerinden baskılarla, zorunlu din dersleriyle, cemevlerini yasallaştırmamayla, Alevi asimilasyonuyla devam ediyor” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Meclisin devre dışı bırakıldığını söyleyen Tanrıkulu, “Darbe girişimi sonrası parlamento bileşenleri alınması gereken önlemlerde ortaklaşmıyor. OHAL ve KHK’ler konusunda muhalefetin eleştiri ve önerileri dikkate alınmıyor. Meclis devre dışı bırakıldı. Devletin yeniden yapılandırılmasını dar bir çekirdek kadro sürdürüyor” diye konuştu. 15 Temmuz darbesinin üzerine giderken, 12 Eylül darbecilerinin ve suç ortaklarının üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi ve 12 Eylül darbecileri davalarını zamanaşımına uğratarak, darbecileri, katilleri ve işkencecileri koruyan zaman aşımı kararını kaldırmak gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız