Güncel

Esatoğlu: Hukuk bir türlü ‘adil’ olma çizgisini yakalayamıyor

Usta yönetmen ve oyuncu Mehmet Esatoğlu ve Tiyatro Simurg oyuncuları, bu kez “Nerede Bu Adalet?” oyunu ile Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde Perde Açıyor.

10 Eylül 2016 Saat: 23:24
Esatoğlu: Hukuk bir türlü ‘adil’ olma çizgisini yakalayamıyor
Esatoğlu: Hukuk bir türlü ‘adil’ olma çizgisini yakalayamıyor

Usta tiyatro yönetmeni ve oyuncu Mehmet Esatoğlu  “İnsanlığın binlerce yıl önce var ettiği en tartışmalı kurumlardan biri de hukuk. Sınıfların var olduğu bir dünyada bir türlü “adil” olma çizgisini yakalamayan hukukun dünden bugüne serüveni anlatıyoruz”dediği yeni oyunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Afiş tasarımını Hamit Demir’in yaptığı oyunda değişik rolleri İbrahim Karamemet, Hale Üstün ve Mehmet Esatoğlupaylaşıyor. Oyun 25 Eylül 2016 Pazar Günü İstanbul'da Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde Perde Açıyor. Oyunun Başlama Saati: 16.00.

Ülkemizde hiç gündemden düşmeyen adalet tartışması bir kez daha sahneye geliyor. Usta oyuncuların sahnelediği bu oyun, seviyeli, hem güldüren hem düşündüren ve daha önemlisi dersler çıkarılmasını öngören, hukuk adına öğretici olmaya çalışan bir oyun. 20 yılını dolduran Tiyatro Simurg’un  2014 yazından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü “Nerede Bu Adalet” oyununa ilginin büyük olması bekleniyor.

Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği merkezinin organizasyonu ile ücretsiz olarak sahnelenecek oyun hakkında açıklamalarda bulunan Usta yönetmen ve oyuncu Mehmet Esatoğlu “İnsanlığın binlerce yıl önce var ettiği en tartışmalı kurumlardan biri de hukuk. Sınıfların var olduğu bir dünyada bir türlü “adil” olma çizgisini yakalamayan hukukun dünden bugüne serüvenini konu alan bir oyun”dedi.

Ülkemizde her zaman, her gün durmaksızın dört bir yandan sesler yükseldiğine ve "Adalet İstiyoruz" denildiğine dikkat çeken Esatoğlu, “ Sokaklarda meydanlarda adaletin olmadığından yakınıyor her kesimden insanlar... Peki ya dünyada durum nedir? Sınıfların olduğu bir dünyada adil bir adalet olması mümkün mü? Dünya Tarihine Baktığımızda Eski Yunan'da Feylesof Sokrates'ten, Ortaçağda Bilim İnsanı Giordano Bruno'ya bir dolu insanın adalet adına kurban ediliş öykülerini görüyoruz.Ne çalmışlar ne de öldürmüşler ama ölümle cezalandırılmışlar. ABD'de casuslukla suçlanan Ethel ve Julius Rosenbergler de elektrikli sandalyede adalet adına katlediliyorlar.”diye konuştu.

Ülkemizde ise yargı kararları bir başka trajedi olduğunu dile getiren Esatoğlu, “Osmanlı'da yargı ne Pir Sultan bırakmış ne de Bedreddin. Cumhuriyet tarihi de öyle.  Şair Nazım Hikmet'e uyduruk suçlamalarla 36 yıl hapis verip en sonunda bu ülkeden kaçmasına yol açmışlar. Yazar Rıfat Ilgaz'ın ciğerlerini verem etmişler zindanlarda. Şair Hasan İzzettin Dinamo'dan Aziz Nesin'e İsmail Beşikçi'ye bir dolu yazar, düşünür aydın ya zindanlarda yatmış ya da mahkeme kapılarında süründürülmüş. Bir de devrimci gençlerimiz var. Deniz Gezmiş'ten Erdal Eren'e haksız idamın simgeleri. Mahpuslarda onlarca yıl ömrü çürütülen ve halen F tipi zindanlarda uyduruk fezlekelerle tutulan binlerce insan."Nerede Bu Adalet" oyunu ülke çapında oynanan her gün görmezden gelinen, son günlerde adalet kıyımlarına dönüşen bir trajediyi eğlenceli bir dille biraz acı acı güldürerek, biraz da hüzünlendirerek anlatmayı hedefliyor.”dedi.

 

NEREDE BU ADALET KADROSU

Müzik: Erhan Şakar. Işık Tasarımı: Hamit Demir. Müzik- Efekt: Burak Yalçınyiğit. Yazan- Yöneten: Mehmet Esatoğlu. Oyuncular: İbrahim Karamemet. Hale Üstün”

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız