Güncel

Grup Yorum üyelerinin tamamı tahliye edildi

Geçtiğimiz yıl 18 Kasım'da gözaltına alınarak tutuklanan Grup Yorum üyelerinin hepsi tahliye edildi.

2 Mart 2017 Saat: 11:58
Grup Yorum üyelerinin tamamı tahliye edildi
Grup Yorum üyelerinin tamamı tahliye edildi

23 Kasım’dan bu yana tutuklu Grup Yorum üyelerinin dün mahkemesi görüldü. Tutuklu Ali Aracı, İnan Altın, Selma Altın, Sultan Gökçek, Fırat Kıl, Dilan Poyraz, Helin Bölek, Abdullah Özgün hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Grup Yorum üyeleri için tahliye kararı verdi.

Grup Yorum üyeleri İdil Kültür Evi’nin basılması sırasındaki suçlardan yargılanıyor. Kamu görevlilerine hakaret ve onlara görevini yaptırmamak için direnmek. Müzik grubuna istinat edilen temel suç ise, ‘terör’ örgütüne destek olmak. 

Duruşma öncesinde; İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapılırken; sanatın yargılanamayacağına dikkat çekildi. 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Yorum üyelerinin yakınları ile milletvekili ve sanatçılardan oluşan bir grup da katıldı. CHP vekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yarkadaş da adliyedeydi. Ataol Behramoğlu, Ferhat Tunç, Osman Genç, Serhad Raşa ve Ayla Yılmaz mahkemedeydi.

Grup Yorum’a destek verenler arasında Edip Akbayram da vardı. Akbayram; “50 yıldır türkü söylüyorum bu kadarını görmedim” diyerek; şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki insanların can güvenliğini sağlayamayanlar koltuklarında rahat rahat oturuyor. Üstüne sanatçılar, gazeteciler terörist ilan ediliyor. Türkülerden korkuyorlar.”

BİZİM YERİMİZ MAHKEMELER DEĞİL, KONSER SALONLARIDIR

Duruşmada savunma yapan Gurup Yorum sanatçılarından Selma Altın, 18 Kasım 2016'da karga tulumba işkenceyle gözaltına alındıklarını belirterek, "Mesele sadece bizi gözaltına almak değilmiş öyle olsaydı enstrümanlarımızı parçalamazlardı. Bu kini öfkeyi nasıl açıklayacağız? Bu nedenle Grup Yorum'u anlatmak zorundayız. Neden parçaladıkları enstrümanların fotoğrafı yok dosyada? Suç aleti gibi bağlamamızın üzerinden parmak izi alındı. Kırılan enstrümanlarımızı da savunuyorum burada. Bedel ödeyen enstrümanlarımızdır.  3.5 ay yattım cezaevinde bir şey olmadı ama enstrümanlarımız paramparça edildi. Şimdi mesela Zuhal Olcay'a 'Senin çağrınla gelen enstrümanlar paramparça edildi' mi diyeceğiz. Bizim silahımız, soluğumuz enstrümanımız. Keşke sanatımızla yargılanıyor olsaydık. Sanatı bitirmenin yolu daha etkili eserler sunmaktır. Bizim yerimiz mahkemeler değil, konser salonlarıdır" ifadelerini kullandı.

SİYASİ BİR KARAR

Müzisyen Dilan Poyraz ise, polislerin baskına geldiklerinde arama, yakalama kararı olmadığını ifade ederek, "Baskına geldiklerinde yarım saat önce gözaltından çıkmıştım. Tutuklanmamızın nedeni orada olmamız. Orada olmasaydık tutuklanmayacaktık. Bu siyasi bir karardır. Kar maskeli ve çelik yelekliydi hepsi" diye konuştu.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti tutuklu 8 sanatçının  tahliyesine karar vererek duruşmayı 13 Haziran'a erteledi.

GRUP YORUM NE DEDİ?

Grup Yorum tarafından yapılan açıklamada, "98 gündür Grup Yorum için imza toplayan, dilek tutan, şarkı söyleyen, videolar gönderen, gözaltına alınan, nöbet tutan... bizi bir an olsun yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, halkımıza sonsuz teşekkürler. Bir kez daha şu sloganın ne kadar doğru olduğunu ispatlamış olduk hep birlikte; Grup Yorum Halktır Susturulamaz !Teşekkürler."denildi.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız