Güncel

"İyi giyinmek de sendikalı olmak da herkesin hakkı"

Esenyurt'ta bulunan LC Waikiki Depo'da çalışan işçilerden Sehergül Güllübudak'ın, işten atılması üzerine, Tez-Koop-iş Sendikası iş yeri önünde basın açıklaması yaptı.

6 Şubat 2019 Saat: 11:11
"İyi giyinmek de sendikalı olmak da herkesin hakkı"
"İyi giyinmek de sendikalı olmak da herkesin hakkı"

Serpil Ünal

Esenyurt'ta bulunan LC Waikiki Depo'da çalışan işçilerden Sehergül Güllübudak'ın, işten atılması üzerine, Tez-Koop-iş Sendikası iş yeri önünde basın açıklaması yaparak "Sendikal örgütlenmemizi işten atarak engelleyemeyeceksiniz" dedi.

Esenyurt'ta Evren Oto Sanayi Mahallesi'nde bulunan LC Waikiki Depo da çalışan Sehergül Güllübudak, işyeri kurallarına uymadığı gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Tez-Koop-iş Sendikası'nın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Esenyurt'ta Evren Oto Sanayi Mahallesi'nde bulunan LC Waikiki Depo işçisi Sehergül Güllübudak, sendikal örgütlenmeyi yürüten öncü işçilerden. Sendikal faaliyetler hız kazanmaya üye çoğunluğu artmaya başlayınca özellikle kadın işçiler üzerinde baskılar artmaya çeşitli gerekçelerle tutanaklar tutulmaya başlandı. 1 Şubat günü de işten çıkarıldı.

9 yıldır LC Waikiki işçisi olan Güllübudak, işyeri kurallarına uymadığı gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Tez-Koop-iş Sendikası bugün iş yeri önünde basın açıklaması yaparak sendikal örgütlenmeyi hedef alan işten atmayı basın açıklaması yaparak protesto etti. Basın açıklamasına Tez-Koop-iş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube üyeleri ve sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinden işçiler ile DİSK Gıda İş Sendikası Marmara Bölge Temsilcileri de katıldı. Basın açıklamasını Tez-Koop-iş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Sinan Kahraman okudu. "Sendikalı İşçilere Taciz ve Baskı Uygulaması" LC Waikiki işyerlerinde çalışan işçilerin insan onuruna yakışır iş ve ücret  için Tez-Koop-İş Sendikası'nda bir araya gelerek mücadele etmeye karar verdiklerini ve 2017'nin Kasım ayından itibaren sendikal örgütlenme çalışmasının başladığını aktaran Kahraman, LC Waikiki çalışanı işçilerin, sendikaya üye olmaya başladıktan sonra LC Waikiki yöneticileri tarafından  taciz edilmeye başladığını ve sürekli olarak sendikalı işçiler üzerinde baskılar kurulduğunu söyledi.

Fabrika yönetiminim öncü işçileri tespit etmeye başladığını ve aktaran Kahraman, Sehergül Güllübudak hakkında çeşitli gerekçeler uydurularak hakkında tutanaklar tutulduğunu  ve işten atıldığını söyledi.

"44 Ülkede 919 Mağazası Var Ama İşçi Hakları Yok"

Kahraman,Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli perakende tekstil firmalarının başında geldiğini ve dünya genelinde 44 ülkede 919 mağazası bulundugunu övünerek ifade eden LC Waikiki'nin, aynı başarıyı işçi haklarının verilmesinde sağlayamadığını ve işçi haklarını gasp ettiğini söyledi.

"İnsan Hakları ve Etik Kurallar Kağıt Üzerinde Var"

Aynı LC Waikiki'nin göz boyamak için etik kurallar listesi yayınladığını Buna göre “LC Waikiki Etik Kuralları; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi, BM Sözleşmesi, ILO Uluslararası Sözleşmeleri, Yerel İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. diğer ilgili yasal mevzuatlar, şirkete özel prosedür ve talimatlara dayanmaktadır" diye ilan edildiğini de aktaran Kahraman  "Peki, bu kadar iddialı kelimelerle bezediğiniz etik kurallara kendiniz neden uymuyorsunuz? Tez-Koop-İş Sendikası üyesi Seher 'i işten atarken ILO'nun sendikal örgütleme ve toplu iş sözleşmesi yapılmasını güvence altına alan 87 ve 98 No'lu sözleşmelerine neden uymuyorsunuz?" diye sordu.

"LC Waikiki Bu Zenginliğe İşçilerin Alınteriyle Ulaştı"

LC Waikiki'nin, işçilerin alınteri sonucu tırmandığı zenginlik basamaklarında işçilerin seslerini duymaz olduğunu söyleyen Kahraman "LC Waikiki sermayesini büyütürken çalışanlarını baskılarla kötü çalışma koşullarına mahkum etmiştir."

"Ağır İş Sonucu Meslek Hastası Olan Raporlu İşçiye Tutanak"

Kahrama "LC Wakiki depolarında işçilere, zorla, kaldırma kapasitelerinin üzerinde ağır koliler taşıtılmakta, bunun sonucunda da çoğu işçi bel fıtığı gibi hastalıklara yakalanmakta, rapor alınca da tutanaklar tutulmaktadır. Bu mu sizin etik kurallarınız!" dedi.

"Felsefemiz Sendikalı Olmak ve İyi Giyinmek Herkesin Hakkı"

LC Waikiki resmi intemet sitesinde "Felsefemizin sloganı İyi giyinmek herkesin hakkı”şeklinde reklam yapıldığını belirten Kahraman," LC Waikiki işçilerinin felsefesi, 'Sendikalı olmak ve iyi giyinmek herkesin hakkı'dır" dedi. "TİS Hakkımıza Engel Olamayacaklar" "Seher ve diger LC Waikiki emekçileri sizin üç kuruşunuza mahkum köleler degildir!" diyen Kahraman sözlerini "LC Waikiki Tez-Koop-İş Sendikası'nda bir araya gelen emekçilerinin ulusal yasalar ve uluslararası sözleşmelerden doğan en temel haklarının başında gelen sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi hakkına engel olamayacaktır" diyerek tamamladı.

Eylemde sık sık  "Yaşasın LC Waikiki İşçilerin" Sendikal Mücadelesi", LC Wa Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "Sendika Haktır Engellenemez", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganları atıldı.

"Destek Vermek İsteyen Arkadaşlarımız Rehin Tutuluyor"

İşten çıkarılan Sehergül Güllübudak ise 9 yıldır LC Waikiki Depo da çalıştığını ve işyeri kurallarına uymadığı gerekçesiyle işten atıldığını belirterek, "İşyerindeki arkadaşlarımız bu haksızlığa karşı bize destek vereceklerdi fakat bugün servisler kaldırıldı. Arkadaşlarımız saat 20.00'ye kadar mesai yapmak zorunda bırakıldı. Açıkçası arkadaşlarımız içeride rehin tutuluyor. Buradan LC Waikiki'ye sesleniyorum. Ben hakkımı aramaktan vazgeçmeyeceğim. Bu daha başlangıç mücadeleye devam" dedi.

"İçeride Yüzlerce Seher Var"

Gülbudak "Beni işten atarak sendikal mücadeleyi engelleyemezsiniz içeride daha yüzlerce Seher var, Ayşe var, Ahmet, Mehmet var. Biz sendikal haklarımız için mücadele edeceğiz. Tez-Koop-İş Sendikası LC Waikiki Depo işçilerinin sendikadır" diyerek sözlerini tamamladı.

Bir süre daha sloganlara devsm eden Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri yine sloganlarla LC Waikiki önünden ayrıldılar.

Kaynak: Mücadele Birliği

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız