Güncel

İzmir'de 'Demokrasi ve Cumhuriyet' mitingi

CHP’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’nda düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitinginin ardından İzmirGündoğdu Meydanı’ndaki mitinge on binler katıldı.

5 Ağustos 2016 Saat: 00:58
İzmir'de 'Demokrasi ve Cumhuriyet' mitingi
İzmir'de 'Demokrasi ve Cumhuriyet' mitingi

CHP’nin çağrısıyla İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitinginin ardından İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinge on binler katıldı

İzmir'in dört bir yanından gelen vatandaşlar, toplu taşıma araçları ile Basmane'ye, Konak'a ve Alsancak'a ulaştı ve buralardan meydana bayrakları ile yürüdü.

İzmir'in çevre ilçelerinden belediyeye ait otobüslerle binlerce insan mitinge geldi. Çok sayıda tekne de Gündoğdu Meydanı'na denizden yanaşarak renkli görüntüler oluşturdu.

Mitinge katılan emek ve demokrasi güçleri ise Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek alana yürüdü. Kitlesel katılım sağlayan Genel İş üyeleri 'Darbeye, Diktaya, OHAL'e Hayır! Acil Demokrasi' dövizleri ile yürüdü. DİSK kortejinin en önünde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve genel merkez yöneticileri yürürken kortejde 'Kahrolsun AKP Diktatörlüğü', 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' ve 'Kahrolsun Faşist Diktatörlük' sloganları atıldı.

Emek Partisi üyeleri de 'Ne Darbe, Ne Dikta Ne de OHAL, Çözüm Halk İktidarı' pankartı ile alana girerken, EMEP'in pankartı emniyet tarafından alana alınmak istenmedi ancak EMEP üyelerinin diretmesiyle alana girdi.

Halkevleri üyeleri de 'Ne Darbe, Ne Diktatörlük. Laik ve Demokratik Bir Ülke Kuracağız' pankartı yürüdü.

Birleşik Haziran Hareketi'nin attığı sloganlardan rahatsız olan polis, korteji engellemeye çalıştı.

Konak Kent Konseyi bileşenleri de 'Laik, Demokratik,  Bağımsız Türkiye İçin Alanlardayız' pankartı ile alana girdi.

Darbe girişimi sonrası Fethullahçı yapıyla alakası oldukları iddiasıyla 6 Eğitim Sen üyesinin açığa alındığı İzmir Atatürk Lisesi önünde de öğretmenler, öğrenciler, veliler ve liseden mezun olanlar bir araya gelerek alana yürüdü.  Burada toplananlar 'Adalet İstiyorum' pankartı açarken açığa alınan öğretmenlerin göreve iadesini istedi.

Alanda yüz binden fazla insan hep bir ağızdan Gündoğdu ve Çav Bella marşlarını söylediler. Alanda da atılan sloganlarla sık sık darbeye ve OHAL'e tepki gösterildi.

Mitingde emek ve demokrasi güçlerinin de ortak metni platformdan okundu. Metni okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, darbe ve diktalara karşı laik ve demokratik Türkiye istediklerini vurgulayarak "Halkımıza dayatılan darbe sivil dikta ikilimine razı olmayacağız. Ne darbelere teslim olacağız ne de bu girişime dayanarak kirli iktidar planlarını hayata geçirmek isteyenlere müsade edeceğiz" dedi.

Temel hak ve özgürlüklerin OHAL KHK'ları ile ağır tahribata uğradığını da ifade eden Sarı şunları söyledi: "Emek ve demokrasi güçleri olarak geçmişte olduğu gibi darbecilere ve sivil dikta heveslilerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugünden sonra bize düşen demokrasiyi hedef alanlara inat demokrasiyi yeniden inşa etmek ve eşitliği, özgürlüğü tüm toplumsal kesimler için daha güçlü istemektir.   Dün olduğu gibi bugün de demokrasi ve özgürlüğün sokakta kazanılacağını ve parlementer sistemden vazgeçilmeyeceğini vurguluyoruz. Olağan üstü hal değil, daha fazla demorkasi istiyoruz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hükümetin “Cemaat devlete sızdı” söylemlerine tepki göstererek “Devlete sızmadılar, planlı bir şekilde yerleştirildiler” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: Siyaset kurumunun öz eleştiriye ihtiyacı var. Nasıl oluyor da bunlar devletin üniversitesine, polise, askere kim, nasıl yerleştirdi? Bu sorunun yanıtı hep beraber bekliyoruz. Bütün bu gerçeklerin açıklanmasını bekliyoruz. Halkı bastırmak için yargıyı sopa olarak kullandılar... Ne dikta, ne darbe diyoruz. Tam demokrasi istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. Ama bir hatırlatmayı da vicdan borcu olarak kabul ediyorum. Darbe girişimine karşı parlamentoda OHAL yetkisi alındı, hiç kimse anayasayı çiğneyip OHAL’i kendi kişisel emelleri için kullanmasın. Hukukun üstünlüğüne hepimizin inanması lazım

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız