Güncel

Kadınlar 8 Mart İçin Bakırköy'deydi

İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi için bir araya gelen binlerce kadın, Bakırköy Meydanı’na yürüdü.

5 Mart 2017 Saat: 16:30
Kadınlar 8 Mart İçin Bakırköy'deydi
Kadınlar 8 Mart İçin Bakırköy'deydi

İstanbul Bakırköy'de 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar günü için bir araya gelen kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, gericiliğe, tek adama ‘hayır’ dedi.

 

İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi için bir araya gelen binlerce kadın, Bakırköy Meydanı’na yürüdü.İstanbul’da 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar günü için kadınlar, 8 Mart Platformunun çağrısıyla şiddete, eşitsizliğe, tek adama ‘hayır’ demek için Bakırköy’de Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. “Yaşam hakkımız, özgülüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için Hayır” sloganıyla düzenlenen miting için kadınlar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Rengarenk kıyafetler, erbaneler, türlüler ve sloganlarla Özgürlük Meydanı’na yürüyüşe geçen kadınlar “Kadın emeğinin yok sayılmasına Hayır”, “Feminist isyandayız”, “8 Mart’ta kadınlar her dilde isyan ediyor, her dilde hayır diyor” pankartları taşıdı.

Miting alanına polislerce 2 farklı arama noktası kuruldu. Renkli görüntülerin yaşandığı eylem alanına referandum damgasını vurdu. Kadınlar “tek adama, baskılara, yok sayılmaya, tacize, tecavüze, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, kadın emeği sömürüsüne, eşitsizliğe, savaşa, baskılara Hayır” dedi.

Mitingde ilk sözü KHK ile işten atılan Betül Çelep aldı. Çelep, “40 gündür direniyorum. Bir çoğunuz ile tanıştım. Şimdi yine beraberiz. Ben direnmeyi fabrikadaki kadın işçilerden öğrendim. Kadınlardan öğrendiklerimi kalkerken meydanında anlatılıyorum. Kadınlar biz kazanacağız. Susmayacağız, korkmayacağız itaat etmeyeceğiz” diye konuştu.

Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu’ndan Selin Top da “Erkek şiddetinin her türlüsüne karşı, çocuk doğurup doğurmama hakkımıza karşı, bizi yoksullaştırmalarına karşı, savaşlara karşı, desteklenen silahlı örgütlere, ırkçılara karşı, şiddet politikalarına karşı, bizi evlere kapatmaya çalışanlara karşı bizler sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. Top, referandumda ‘Hayır’ diyeceklerini ve referanduma kadar yapacaklarını çalışmalarını anlatarak, “Kadınlar birlikte güçlü, Tine Nabê” dedi.

Mitingde Türkçe ve Kürtçe iki dilde okunan ortak metinde de referandum vurgusu vardı. Platform adına açıklama yapan Şenay Kumuz, 8 Mart’ın kazanım tarihi olan, 1857 yılında 40 bin  dokuma işçisinin grevine atıf yapılarak 129 kadının öldürüldüğü hatırlattı. Kumuz, “Bugün yaşadıklarımız geçmişte yaşadıklarımızdan daha hafif değilken, bize dayatılan referandumla birlikte bu alanda geleceğimizle ilgili daha büyük bir tehdide karşı buluştuk. Bize dayatılan belki de telafisi imkansız bir şekilde, olacak olan, haklarımızı, kazanımlarımızı elimizden almaya çalışan bir rejim değişikliğidir. Ancak biz kadınlar biliyoruz ve inanıyoruz ki bu saldırıyı yine bizim gücümüz ve mücadelemiz püskürtecektir” dedi.

Kumuz, “Demokrasi adı altında faşizmin inşa edildiğini görüyoruz. 12 Eylül’ü aşan, OHAL’li savaşlı, bombalı ve krizli bir ortamda ‘tüm yetkiyi bana verin diyen tek adama ‘15 yıl yeter, bin kere hayır’ diyoruz. Biz kadınlar; kadın dayanışmasından aldığımız güçle bize dayatılmak istenen, köle düzeninize karşı çıkıyor, isyan ediyor ve kendi emeğimizle kurduğumuz yaşamı kimseye teslim etmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

Açıklamada, OHAL ile birlikte kadınların dayanışma ve şiddete karşı mücadelesinin araçları olan dernek, kurum ve medya kurumlarının kapatmasına, HDP’li kadın vekillerin cezaevine konmasına, bölgede süren savaş ortamına tepki gösterilerek “Bir gecede çıkarttıkları yasayla ‘çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla af önergesi getirmek istediler, sokakları isyanımızla doldurduk ve yasalaşmasına izin vermedik, kahkahalarımızı çalmak isteyenlere inat, zulmün karşısında gülümseyerek bu gidişatı durduracağız. Toplumsal yaşamın ve hayatın tüm alanlarında, evde, sokakta, okulda, işte bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen düzene karşı direnmeye devam edeceğiz. Yaşam, eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış için isyan ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar hakkımız olanları, özgürlüğümüzü nasıl direnerek kazandıysak, yine kazanacağız”

Eylem konuşmalar, şarkılar ve halaylarla devam etti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız