Güncel

Kamu emekçisi açlık sınırında

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse yeni yılda kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan zamlar ve sürdürülen baskılarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

14 Ocak 2017 Saat: 11:39
Kamu emekçisi açlık sınırında
Kamu emekçisi açlık sınırında

Köse, hükümetin kamu emekçisine yaptığı baskıların yansıra, Ocak ayı itibarıyla maaşlara gelen yüzde 4’lük zammın vergi yoluyla geri alınarak emekçilerin yaşam koşullarının iyice kötüleşeceğini belirtti. Yoksulluk sınırında yaşayan emekçi sınıfın her geçen yıl açlık sınırına daha da yaklaştığını vurgulayan Köse, maaşların gerçek enflasyon oranında artırılarak, gelir vergisi dilimlerindeki adaletsizliğin de ortadan kaldırılmasını istedi.

Köse toplantıda, Türkiye’de resmi verilerin halkın çalışma ve yaşam koşullarını doğru yansıtmadığına dikkati çekerek, TÜİK rakamlarına göre 2016 yılının yüzde 8,65 oranındaki bir enflasyonla kapattığını bildirdi. Dolar kurunun tavan yaptığını belirten Köse, zam furyası yaşandığını ifade etti.

Kamu emekçisi açlık sınırında

Köse, KESK-AR’ın yaptığı çalışmalar sonucundan 2016 Aralık ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 563 TL, yoksulluk sınırının ise 4 bin 694 TL olduğunu bildirdi. Ortalama 2 bin 700 TL maaş alan kamu emekçisinin açlık sınırına daha da yakınlaştığına belirten Köse, alım gücünün daha da düştüğünü anlattı. Köse, 15 Temmuz tarihinde 906 ABD Doları olan öğretmen maaşının 12 Ocak 2016’ta 684 ABD dolarına gerilediğine dikkati çekerek, son yedi ayda ABD doları bazındaki net cari kaybın 852,5 TL olduğunu söyledi.

Zam, vergiye gidecek

598 milyar TL olarak açıklanan 2017 bütçe gelirlerinin yüzde 85,5‘i olan 511 Milyar TL’nin halktan toplanan vergilerle karşılandığını bildiren Köse, bu yıl vergilerin yüzde 13,5 oranında artırılarak 15 milyar TL ek vergi zammı yapıldığını ifade etti. 2017 yılı Gelir Vergisi Tarifesi ile yükün yine emekçilerin sırtına yıkılacağına vurgulayan Köse, emekçilerin bir üst gelir vergisi dilimine bu yıl daha erken gireceğini ve yüzde 4’lük maaş artışının vergiye gideceğini söyledi.

Köse, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) uygulanmasına Nisan ayında başlanacağını da anımsatarak, sistemde kalanların brüt maaşından yüzde 3 oranında kesinti yapılacağını ifade etti. Bunun özel sigorta şirketleri ve patronların kazançlı çıkmasını sağlayacak bir sistem olduğunun altını çizen Köse, tüm çalışanları BES’ten “cayma hakkını” kullanmaya çağırdı.

Baskılara karşı durmak, hakları korumak için tüm emekçileri birlikte mücadeleye çağıran Köse, şunları kaydetti:  "Çalışma hakkımızı, iş güvencemizi fiili olarak ortadan kaldıran tüm saldırıların durdurulması, maaşlarımızın gerçek enflasyon oranında artırılması, kayıplarımızın telafi edilmesi,gelir vergisi dilimlerindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması ve ek ödemelerin emekli aylığımıza dahil edilmesi temel taleplerine birlikte sahip çıkalım.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız