Güncel

Kartal ABB işçilerinden ‘İnsanca yaşam, insanca ücret’ eylemi

İstanbul ABB Kartal fabrikasında çalışan işçiler eyleme çıktı.

25 Kasım 2016 Saat: 09:17
Kartal ABB işçilerinden ‘İnsanca yaşam, insanca ücret’ eylemi
Kartal ABB işçilerinden ‘İnsanca yaşam, insanca ücret’ eylemi

DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS) ile geçen sözleşme döneminde MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuran patronlar arasında süren TİS görüşmeleri greve evrilme aşamasına geldi. EMİS’le BMİS arasında 2 bin 200 işçiyi ilgilendiren grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık zaptının tutulması, resmi arabulucu sürecinin başlaması ve bu arada EMİS’in herhangi bir çözüm girişiminde bulunmamasına karşı ABB’nin Kartal’daki fabrikası önünde bir araya gelen işçiler, üretimden gelen gücün de kullanılması dahil direnmekte kararlı olduklarını dile getirdiler.

Fabrika girişinde bir araya gelen işçiler, “İnsanca yaşam insanca ücret!” pankartı açtılar. BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar’ın konuşma yaptığı eylem boyunca, “Gemileri yaktık geri dönüş yok!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Sadaka değil, toplu sözleşme!”, “Üreten bizleriz, hakkımızı isteriz!”, “MESS’i yıktık, sıra EMİS’te!”  sloganları attılar. 

BMİS Genel Merkez ve Şube yöneticilerinin de katıldığı açıklamada Atar söze, TİS görüşmeleri sürecini özetleyerek başladı. EMİS’in kazanılmış haklara saldırdığını, OHAL ve grev yasaklarına sırtını dayayarak bunu yaptığını, ama bunlara güvenmemesi gerektiğini vurguladı.

Sendika yöneticilerinin fabrikada işçileri ziyaret etmesinin fabrika yönetiminden alınacak izne bağlandığını belirten Atar, bunun kabul edilmezliğini vurguladı. Atar, EMİS’li patronların fazla mesai ücretlerini yasal sınıra çekmek, ikramiyeleri çalışılan gün sayısına göre vermek ve toplamında da süreci 143 TL’lik artışla bitirmek istediklerini hatırlatarak, bunların kabul edilemez olduğunu söyledi. 

EMİS patronlarının da MESS patronları gibi grevi engellemek için sayısız oyuna başvuracaklarını, daha önce olduğu gibi grev oylamasına gitmeyi dayatabileceklerini belirtti. Daha önceki yıllarda da grev oylamasının karşılarına çıkardığını hatırlatan Atar, bu oylamalarda patronların beyaz yakalılar ve büro çalışanlarını devreye sokarak çoğunluk sağlamaya çalıştıklarını bildiklerini, bu konuda deneyimli olduklarını ve boşa çıkaracaklarının altını çizdi.

Sefalet ücretlerini kabul etmeyeceklerini vurgulayan Atar’ın Pazartesi’nden itibaren üretimden gelen gücün devreye gireceğini, grevin ayak seslerinin duyulacağını belirten sözleri işçilerce, “Grev, işgal, direniş!” sloganıyla karşılandı.

EMİS’e bağlı tüm işyerlerindeki işçileri selamlayan Atar, Kocaeli Bekaert işyerinde 8 Aralık’ta greve gidileceğini hatırlattı. Patronların OHAL’in arkasına saklanarak tehditler savurduklarını ancak işçinin üretimden gelen gücünü devreye sokmasıyla hızla geri adım attıklarını ifade etmek için de Cem Bialetti ve Bilecik’te MESS’e bağlı Mefro Wheels’ta imzalanan sözleşmeleri örnek verdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız