Güncel

"Temmuz'da emeklilere yine sefalet zammı"

Emekliler, zam müjdesi, emekliler bayramda banka promosyonlarını alacaklar şeklinde çıkan asparagas haberlerle umutlanmış olan emekliler bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı.

7 Temmuz 2016 Saat: 23:24
"Temmuz'da emeklilere yine sefalet zammı"
"Temmuz'da emeklilere yine sefalet zammı"

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve uygulandıkça melanetleri ortaya saçılan, ünlü SSGSS kanunun emekli maaş artışlarını düzenleyen 55. Maddesine göre, emekli aylıkları her yıĺın Ocak ve Temmuz aylarında, bir önceki altı ayda, kentsel yerler tüketici fiyat endeksinde gerçekleşen artış oranı kadar artırılıyor.

Bu düzenlemeye göre, 9 milyon SSK ve BAĞKUR emeklisinin Temmuz ayı maaşlları, yılın ilk altı ayı için TÜİK tarafından bugün açıklanan %3.63 TÜFE artış oranı kadar artırılacak.

Bu konuda DİSK Emekli-Sen, bu artışı sefalet artışı olarak nitelendirip, yaptığı açıklama ile buna tepki gösterdi. Emekli sen tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

"Ortalama maaşın 47 TL. aratacağı bu artışla, aylardır yandaş basında, emeklilere zam müjdesı, emekliler bayramda banka promosyonlarını alacaklar şeklinde çıkan asparagas haberlerle umutlanmış olan emekliler birkez daha hayal kırıklığı yaşayarak, bayrama buruk girdiler. %75'i açlık sınırı altında, tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında maaş alan emekliler, yeniden çalışmak veya yakınlarından destek almak suretiyle yaşamalarını sjürdürmeye çalışacaklardır. Bugün açıklanan TÜFE oranlari ile banka promosyonlarının verilmemesi, yandaş basının müjde haberlerinin altının boş olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. 
Yillardır bu türhaberlerle emeklileri oyalayan iktidar, 7 Haziran 2015 tarlhinde yapılan Milletvekili genel seçimlerinin propaganda döneminde muhalefet partilerinin, emekli maaşlarını 1.500 - 2.000 TL. yapacağız, bayramlarda ikramiye vereceğiz vaatlerine kaynak yok diyerek karşı çıkan AKP, iktidarı kaybedince, çeşitli ayak oyunları, şiddet ve savaş politikalarıyla ülkeyı sürüklediği 1 Kasım sećimlerine giderken emeklilere heray 100 artış vereceği vaadinde bulundu. Muhalefet partilerinin vaatlerini boşaçıkarmak için, yandaş medyanında desteği ile bu artışi heray vereceğine inandırdiığı emeklilerden önemli oranda oy alarak yeniden iktidar oldu ise de, yaptığı yasal denleme ile 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarını bir defaya mahsüs 100 TL. artırırkın, EMEKLİ SANDIĞI emeklileri bu artnıştan yararlandirılmadı.
İktidara geldiği ilk yıllarda, Sosyal Güvenlik Kurumlarını birleştirmek için bir dizi kanun düzenlemesi yapan ve bunu kurumlar arasındaki uygulama farklılıklarını ortadan kaldırmak için yaptığı şeklinde açıklayan AKP'nin bu iddiasının aksine farklılıklar devam ediyor. Zira emekli aylıkları artışında da farklılık sürüyor. SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşları 6'şar aylık TÜFE artış oranları kadar artırılırken, EMEKLİ SANDIĞI emeklilerinin aylıkları sahte sendika yasasına göre, Kamu Calışanları adına Toplu sözleşme yapmaya yetkili yandaş Konfederasyonla yaptıği sözde Toplu Sözleşme de yer artış oranlarında artırılmaktadır. 
14 yıllık iktidarında emeklileri sefalete sürükleyen bir çok uygulamaya imza atmış olan AKP, yandaş medya aracılığıyla ne kadar asparagas haber yaptırırsa yaptırsın gerçekleri gizlyemez. Bu nedenle gerek yandaş Konfederasyonla al gülüm ver gülüm şeklinde yaptığı sözde toplu sözleşme, gerekse TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyon oranları emeklilerı sefalete sürüklmeye devam ediyor. 
Evet bu gün açıklanan TÜFE rakamı gerekse emellilere bayramda promosyon verilecek müjde haberlerinin altının boş olduğu gün gibi ortadır. Daha önceki açıkamalarımıza defalarca söyledik ancak duymayan kulaklar duysun diye birkez daha söyleyelim. Emeklilere banka promosyonlarının verilmesi yıllardır Calışma Bakanının masasında bekleyen ancak her ne hikmetse bir türlü çözülemeyen bir konudur. Her bakan çözdük çözüyor açıklamaları yapsada maalesef sorun çözülmesi ve emeklilere promosyon verilmesi sağlanamadı. Defalarca söyledik, promosyon için bankalarla pazarlık yapılması gerekmiyor. Zira SGK'nın, başbakanlığın 2007 yılında yayınladığı genelgesi esaslar çerçevesinde bankalarla yaptığı protokole promosyon maddesi koydurması sorunu çözecektir.
Bu gün emeklilerin sefalete sürüklemış olmaları AKP'nin 14 yıllık iktidarında uyguladığı emek karşıtı politikalardan bağımsız düşünülemez. Yapılacak tek şey sermaye iktidarına karşı inadına örgütlenme ve örgütlü olarak karşısına dikilmektir. Bu nedenle tüm emeklileri biran önce sendikamız çatısı altına birleşmeye ve emeklilei yok sayan bu iktiara karşı mücadeleye katılmaya çağırıyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız