Güncel

TMMOB, ‘Yerel Yönetimler Seçim Bildirgesi’ yayınladı

Demokratik katılıma açık, çağdaş, kamu yararının, bilimin ve hukukun esas alındığı bir yerel yönetim anlayışı talep eden TMMOB, "toplumcu demokratik ve halkçı bir yerel yönetim" istedi.

7 Şubat 2019 Saat: 00:47
TMMOB, ‘Yerel Yönetimler Seçim Bildirgesi’ yayınladı
TMMOB, ‘Yerel Yönetimler Seçim Bildirgesi’ yayınladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yerel Yönetimler Seçim Bildirgesi’ni yayınlandı. Demokratik katılıma açık, çağdaş bir yerel yönetim anlayışının vazgeçilmez önemde olduğunun belirtildiği bildirgede, kentlerin yönetiminde kamu yararının, bilimin ve hukukun esas alınması istendi.

AKP’nin 16 yıllık iktidarında üretimden vazgeçerek ülke ekonomisini arazi rantı üzerinden temellendirdiğine değinilen bildirgede, ülke topraklarının dünyanın emlak/rant piyasası haline getirildiği, hiçbir değer ve kurala uymaksızın ülkenin ve kentlerin yağma ve talana açıldığı kaydedildi.

RANT, TALAN, YAĞMA

“Bir anonim şirket gibi” yönetilen ülkede sermaye ile devlet arasındaki ilişkinin arazi rantı üzerinden şekillendiğine işaret edilerek, inşaat sektörünün başat aktör olduğu bu ekonomik politikaların doğrudan uygulama alanın ise kentler ve yerel yönetimler olduğu vurgulandı.

Bildirgede, “Merkezi idarenin sınırsız yetkisi, geçtiğimiz 5 yılda, mega projeler adı altında tüm kentlerde, kıyı, orman, mera, tarım alanı, su havzaları, mili park gibi fark gözetmeksizin tüm doğal alanların talanına yol açılmasıyla sonuçlanmıştır” denildi.

Ülkenin hemen her noktasında şehir planlama, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin gerektirdiği mesleki denetimin ve bilimsel, teknik kriterlerin devre dışı bırakılmasının yol açtığı sonuçların, seller, toprak kaymaları, otoyolların çökmesi, hafriyat sırasında çöken binalar gibi olağan dışı olayları olağanlaştırdığı, ağır can ve mal kayıplarına neden olduğu belirtildi.

“SERMAYEYİ BESLİYORLAR”

Siyasi iktidarın “kentsel dönüşüm” adı altında yeni imar hakları verilerek sermaye çevrelerine pazarlanmaya devam ettiğinin belirtildiği bildirgede 16 başlıkta talepler tek tek sıralanırken, şöyle denildi:

“TMMOB, kentlerimizde var olan sorunların aşılmasını, sağlıklı, yaşanabilir ve güvenli kentsel çevrelerin üretilmesini, kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini, kent halkının, emek ve meslek örgütlerinin demokratik katılımını ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini, öncelikli ve temel gereklilik olarak görmektedir. Bugün, kentlerimizin ve toplumun yerel seçimlerde, her zamankinden daha çok, “toplumcu demokratik ve halkçı bir yerel yönetim” anlayışına ihtiyacı vardır.”

TMMOB seçim bildirgesinde ele alınan 16 başlık şöyle:

1- Özerk-Demokratik-Etkin Yerel Yönetim İstiyoruz

2- Halkçı, Toplumcu, Katılımcı Yerel Yönetimlerde Kentin Sakini Değil, Sahibi Olmak İstiyoruz

3- Etkin Kentsel Hizmet Üretimi İstiyoruz

4- Kamu Yararı Odaklı Kent Planlaması İstiyoruz

5- İnsanlık Onuruna Yaraşır Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamak İstiyoruz

6- Nitelikli, Erişilebilir ve Herkes İçin Sağlık İstiyoruz

7- Sağlıklı, Erişilebilir ve Güvenli Gıda Hakkımızı İstiyoruz

8- Güvenli ve Sağlıklı Barınma Hakkı İçin Kentsel Dönüşüm İstiyoruz

9- Güvenli Yaşam Hakkımızı İstiyoruz

10- Kent İçi Ulaşım Sorunlarının Çözülmesini İstiyoruz

11- Kentlerde Enerji Verimliliği Esasına Dayalı Enerji Yönetimi İstiyoruz

12- Doğal ve Kültürel Mirasın ve Kent Kimliğinin Korunmasını İstiyoruz

13- Kadınların, Çocukların, Engellilerin, Yaşlı ve Yoksunların Toplumsal Yaşama Tam ve Eşit Yurttaşlar Olarak Katılımı İçin Engelsiz Kent Ortamları İstiyoruz

14- Şeffaf ve Denetime Açık Yerel Yönetimler İstiyoruz

15- Kent Suçlarından Arındırılmış Kentler İstiyoruz

16- Nitelikli Hizmet Üreten Yerel Yerel Yönetimler İstiyoruz

TMMOB’un seçim bildirgesinin tamamını buradan indirebilirsiniz…

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız