Güncel

UAÖ kampanya başlattı: İranlı sekiz düşünce mahkumu derhal serbest bırakılmalı

İran'da aralarında insan hakları savunucusu, aktivist, sanatçı ve öğretmenin de bulunduğu sekiz düşünce mahkumu açlık grevinde ve sağlık durumları kötüye gidiyor.

29 Aralık 2016 Saat: 01:01
UAÖ kampanya başlattı: İranlı sekiz düşünce mahkumu derhal serbest bırakılmalı
UAÖ kampanya başlattı: İranlı sekiz düşünce mahkumu derhal serbest bırakılmalı

İran'da aralarında insan hakları savunucusu, aktivist, sanatçı ve öğretmenin de bulunduğu sekiz düşünce mahkumu açlık grevinde ve sağlık durumları kötüye gidiyor.

Her biri insan haklarını barışçıl bir şekilde kullandıkları için tutuklandı ve parmaklıklar ardından bir dakika daha geçirmemeliler. İran, sağlık durumları iyice kötüye gitmeden harekete geçmeli. İran yetkililerini düşünce mahkumlarını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmaya çağırın.

Muhammed Ali Taheri, ruhani öğretmen

Taheri, kendisine verilen beş yıllık hapis cezasını tamamladı ancak hala gözaltında tutuluyor. Ruhani bir doktrin oluşturarak ve grup kurarak "İslami kutsallıklara hakaret"ten tutuklandı ve hapis cezasının tamamını tecritte geçirdi. 28 Eylül'de tutukluluğunun devam etmesini protesto etmek için 16. kez açlık grevine başladı. 16 Ekim'den bu yana sağlığı ve nerede olduğu hakkında ailesine hiçbir bilgi verilmiyor. Avukata ve ailesine erişimi engelleniyor.

Mehdi ve Hüseyin Rajabian, sanatçılar

Müzisyen Mehdi Rajabian ve film yapımcısı Hüseyin Rajabian, sanatsal çalışmaları nedeniyle üç yıl hapis cezasına mahkum edildi. Rajabian kardeşler adil olmayan bir yargılama sonucunda "İslami kutsallıklara hakaret"ten ve "yasadışı görsel/işitsel faaliyetlerde bulunmak"tan suçlu bulundular.  28 Ekim'de serbest bırakılma talebiyle ikinci kez açlık grevine başladılar. Açlık grevinde başlamasından bu yana Mehdi iki kere kan kustu ve cezaevi kliniğinde doktorun karnına yumruk attığını ifade ediyor. Uluslararası Af Örgütü olarak, serbest bırakılmalarının yanı sıra nitelikli bir doktora erişimlerinin sağlanmasını da talep ediyoruz.

Ali Shariati, aktivist

Barışçıl aktivist Ali Shariati "milli güvenliğe karşı toplanmak ve gizli faaliyetlerde bulunmak" ile suçlanarak beş yıl hapis cezasına mahkum edildi. Shariati, kadınlara yönelik asit saldırılarını protesto etmek ve siyasi mahkumlarla dayanışma eylemlerine katılmak gibi barışçıl aktivizm faaliyetlerinden dolayı tutuklandı. Özgürlük talebiyle açlık grevine başladı ve sağlığı hızla kötüye gidiyor. Solunum zorlukları, kalp atışında hızlanma, tansiyon düşüklüğü, böbrek ağrısı gibi sağlık sorunları yaşıyor ve birkaç kez bilincini kaybetti. Başsavcı serbest bırakılması talebini reddediyor.

Murtaza Muradpur, Vahid Sayyadi ve Resul Razavi

Üç düşünce mahkumu, Murtaza Muradpur, Vahid Sayyadi ve Resul Razavi de özgürlük talebiyle açlık grevindeler.  

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız