Güncel

Uluslararası Af Örgütü: " basına yönelik ağır baskı durdurulmalı"

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında sık sık yaptığı hak ihlallerine karşı acil eylem çağrısına bu kez, Türkiye'de basına yönelik tutuklama ve kapatmaları ekleyerek çağrıda bulundu.

13 Kasım 2016 Saat: 08:39
Uluslararası Af Örgütü: " basına yönelik ağır baskı durdurulmalı"
Uluslararası Af Örgütü: " basına yönelik ağır baskı durdurulmalı"

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan çağrıda şu görüşlere yer verildi:

"4 Kasım'da Cumhuriyet gazetesinden dokuz gazeteci ve yönetici, yargılanmak üzere tutuklandı.  15 Temmuz darbe girişiminden ve 21 Temmuz'da OHAL ilan edilmesinden bu yana yargılanmak üzere en az 112 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu, yine aynı dönemde toplam 169 medya organı kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kapatıldı.

Türkiye yetkililerini, keyfi bir şekilde yargılama öncesi tutuklanan gazetecileri derhal serbest bırakmaya ve yetkilileri uluslararası hukuk çerçevesinde tanınan ve ceza gerektiren suçlara dair güvenilir kanıtlar sunamadıkları takdirde gazetecilere yönelik tüm suçlamaları düşürmeye, gazetecileri taciz etmek ve tutuklamak için uydurma terörizm suçlamalarını kullanmaya son vermeye, 668 ve 675 sayılı KHK'ları kaldırmaya ve keyfi bir şekilde kapatılan basın organlarının tekrar çalışmaya başlamasını sağlamaya çağırın.

4 Kasım'da Cumhuriyet gazetesinden dokuz gazeteci ve yönetici yargılanmak üzere tutuklandı. Bu tutuklamalarla birlikte 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana tutuklanan gazeteci ve medya çalışanı sayısı 112'ye yükseldi. Onlarca muhalif basın organında çalışan diğer gazeteci ve medya çalışanları gibi bu gazeteci ve yöneticiler de uydurma terörizm suçlamaları ile karşı karşıya bulunuyor.

112 gazeteci ve medya çalışanından bazıları üç aydan uzun bir süredir yargılanmak üzere tutuklu durumda-yargılanan kişilerin tutuklanması keyfi bir biçimde, cezalandırma aracı olarak uygulanıyor. Tutuklu gazeteciler, Fethullah Gülen ile bağlantılı yayınlardan, Kürt, seküler veya sol görüşlü yayınlara kadar geniş bir siyasi yelpazedeki muhalif basın organlarında çalışıyorlar. Gazeteciler, hükümet tarafından adlandırıldığı şekliyle "Fethullah Gülen Terör Örgütü", silahlı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) veya her ikisi ile bağlantılı olmakla suçlanıyor. Tutuklu tüm gazeteciler keyfi tutuklanmalarına son verilerek derhal serbest bırakılmalı ve yetkililer uluslararası alanda tanınan ve ceza gerektiren suçlara dair güvenilir kanıtlar sunamadıkları sürece onlara yönelik tüm suçlamalar düşürülmeli.

27 Temmuz'da kabul edilen 668 sayılı KHK ile "milli güvenliğe tehdit oluşturduğu veya terör örgütleri ile irtibatı olduğu" iddiasını temel alarak, Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 131 medya organı kapatıldı.  Ağırlıklı olarak muhalif Kürt ve sol görüşlü 23 medya organı 28 Eylül'de, 15 medya organı da 29 Ekim'de (son grup 675 sayılı KHK ile olmak üzere) kapatıldı. Kapatılan medya organları arasında başta askeriyenin olmak üzere insan hakları ihlallerini ortaya çıkaran Taraf gazetesi, araştırmacı gazetecilik konusunda uzmanlaşmış Nokta dergisi, Türkiye'de Kürtçe yayın yapan tek gazete Azadiya Welat ve Kürt kadın haber ajansı JINHA da yer alıyor."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız