19 Aralık 2000'deki cezaevleri operasyonu protesto edilip, katledilenler anıldı

26 Aralık 2017 Saat: 17:53

VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=NxQO_q__6ZM

Wernicke Korsakoff ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Ağı tarafından, 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine yapılan operasyonda yaşamını yitirenleri anmak, katliamları protesto etmek ve cezaevlerinde yapılan baskılara dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi.

Taksim’de Divriğililer Derneği’nde düzenlenen etkinliğe, Cezaevleri operasyonunda çeşitli yerlerinden sakat bırakılan, Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan eski tutsaklar ile, çeşitli demokratik kuruluşların üyeleri ve tutuklu aileleri katıldı.

Program slayt gösterisi ile başladı. Cezaevlerinde yapılan operasyon görüntüleri ve tutsakların yanık ve yaşamlarını yitirdikleri anın görüntüleri yeniden acıların yaşanmasına ve anıların canlanmasına neden oldu. Yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından, ilk olarak Yüksel caddesindeki direnişi ile tanınan ve cezaevinde bir kolunu kaybeden Veli Saçılık’a verildi. Saçılık, cezaevlerine yaşanan işkence ve baskılara değinirken, akademisyenler Nuriye Gülmen ve  Semih Özakça’nın açlık grene ilişkin açıklamalarda da bulundu.Saçılık zulme karşı  direnişlerinin süreceğini söyledi.

Önder Babat Politik Tiyatro topluluğu’ndan Semra Aslan müthiş ferformansı ile Alman hapishanelerinde öldürülen Ulrike Maniof’un anısına ‘Ulrike’i öldürtmeyeceğiz” isimli tek kişilik oyunu oynadı.

Daha sonra ise Vardiya Müzik gurubu, Adalılar ve Direnişçiler Korosu sahne aldı.

Fotoğraflar: Nurgül Paçaro

Ne olmuştu?

19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerinden dumanlar, feryatlar yükselmeye başladı. Tüm dünya 20’yi aşkın cezaevinden yükselen feryatlara, alevlere, yanmış vücutlara tanıklık etti. İkisi asker olmak üzere toplamda 32 insan yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı veya sakat kaldı. Yapılan operasyon devlet yetkililerince “Hayata Dönüş Operasyonu” olarak nitelendirildi; ancak bu operasyondan geriye sadece gözyaşı ve ağıtlar kaldı.

20 Ekim 2000 tarihinde bazı cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler F Tipi Cezaevleri koşullarını ve tecrit uygulamasını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladılar. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk operasyondan birkaç gün önce, yani 9 Aralık 2000 tarihinde, bir açıklama yaparak toplumsal mutabakat sağlanmadan F Tipi Cezaevlerinin kullanıma açılamayacağını belirtti. Ancak bu açıklamanın ardından henüz birkaç gün geçmeden yirmiye yakın cezaevinde operasyon başlatıldı ve 32 insan hayatını kaybetti. Yapılan operasyonun ardından cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler F tipi Cezaevlerine nakledildi. Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler F Tipi Cezaevlerine yönelik eylemlerine devam ederek ölüm orucuna başladı. 2 yılı aşkın bir süre devam eden ölüm orucu eylemlerinde çok sayıda insan hayatını kaybetti, yüzlercesi yanlış müdahale sonucunda tedavisi mümkün olmayan Wernicke Korsakoff Sendromu’na yakalandı.

VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=NxQO_q__6ZM

YORUMLAR

Bu Videoya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Videoyu Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız