Aynur Uluç; yazarlık olgusuna yeni bir pencere açıyor

21 Ekim 2016 Saat: 16:09

Yazar, şair Aynur Uluç ,  yazar olarak anlayışı, sanata bakışı, yazdığı kitaplar, kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmaları ve son olarak üzerinde çalıştığı kitaplar üzerine ayrıntılı  açıklamalarda bulundu.

Aynur Uluç, ‘yer Yatağı’ ve ‘az gittim çok döndüm’ isimli iki kitabın yazarı. Uluç, şiir çevirileri yapıp yeni kitaplarının hazırlıklarını yapıyor. Sürekli yazıyor, çiziyor üretiyor.

Yazar/Şair Aynur Uluç, ülkemiz yazın dünyasında farklılıklarıyla öne çıkan bir isim. Klasik yazar tanımı kalıpları dışında tanımlanabilecek bir isim. Alışılagelmiş tanım, kavram ve yaklaşımların, kalıpların dışında görüşlere sahip bir yazar.  Uluç, yazarların yazar sıfatı verilerek toplum dışında ya da üstünde veya ayrı elit bir kesim olarak tanımlanmasına karşı çıkıyor. Yazarların beğenilmesinin sürekli dile getirilmesinin ve övülmesinin yaratıcılığı teşvik değil engellediğini düşünüyor. Kendisi için “ne güzel yazmışsın” denildiğinde riskin başladığını dile getiriyor.

OKUYUCUYUCUYA GİDEN YAZAR

Yazarlar genelde okur ve yazar ilişkisi çerçevesinde oluşturdukları  imza günlerini belli mekanlarda düzenleyerek okurları ile buluşurken, yazar şair Aynur Uluç yeni bir yöntemle okurlarının karşısına çıkıyor. Aynur Uluç, diğer yazarlar gibi imza günleri düzenlemeyi tercih etmeyen bir yazar olarak çıkıyor karşımıza. Kitaplarını imzalamak için evlere ve davet edilen illere ve yerlere gitmeyi tercih ediyor.

HER EVİ ŞİİR VE KİTABEVİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Kitapevleri ve cafe gibi mekanlarından daha çok  hangi ilde olursa olsun düzenlenen ev toplantılarını tercih eden  yazar Aynur Aluç, kitaplarını  okurları ile birlikte sohbet ederek, şiirler okuyarak yada okutarak,  resimler çizerek ve çizdirerek, tasarımlar yaparak  ve yaptırarak  imzalıyor. Kadınların yeteneklerinin ortaya çıkması için çaba sarfediyor. Uluç her evi adete bir şiir, resim ve kitapevine dönüştürüyor.

Uluç, sadece evlerde kadınlara değil, çocuklara da ulaşmayı tercih ediyor. Uzaklığı ne olursa olsun çağrıldığı ve kendine ihtiyaç duyulduğu her yerde, okullarda yaratıcı drama çalışmaları yapıyor. Çocukların gelecek için ufuklarını açmaya, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

HER YERDE VE HER KOŞULDA YAZIYOR

Aynur Uluç, her yerde, evde, vapurda, sokakta ve  iş yerinde üretken olan ve bunu seven biri. Ve adate “çalışmayınca yorulan bir yazar”. O oturup kitap yazmıyor, kah eczanesinde ilaç yaparken, kah vapurda suların dalgasını izlerken kah konuk olduğu ev toplantılarında kadınları dinlerken yazıyor yazılarını…

Aynur Uluç, yazarlara ve şairlere değişik bir pencereden bakan biri. Uluç ile hem yazarlara bakışını, sanat anlayışını, yazdığı kitapları, yazarken hareket ettiği perspektifi ve amacını  ve son çalışmalarını konuştuk. Ve bu röportajımızda Aynur Uluç kimdir sorusunun cevabını kendisi veriyor…

 AYNUR ULUÇ KİMDİR?

Mesleği eczacı... Halen Aksaray İstanbul'daki eczanesinin laboratuvarında bilfiil ilaç yaparak mesleğini sürdürüyor.

1989- 1992 yılları arasında "Kadıköy Sanat Topluluğu"nda farklı şehirlerde düzenledikleri gösteri ve festivallerle emekten yana tavır alan tiyatro gösterilerine katıldı. 2000-2003 yılları arasında psikodrama ve yaratıcı drama atölyelerinde çalıştı.

1999- 2004 yılları arasında İdealtepe'de (İstanbul) deprem öncesi hazırlık ve toplumsal gelişimi hedefleyen İDEÇEV isimli dernekte aktif görev aldı. Ve bu kapsamda pek çok kültürel ve sportif faaliyet yürüttü.

2003'ten bu yana Radikal, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel gibi gazetelerde gezi yazıları ve sinema - kitap eleştirileri; Evrensel Kültür, Mahsus Mahal, Duvar, Çevirmenin notu, Yeni yazı, Karşın, Esmer, Lacivert, Hayal ve benzeri kültür sanat dergilerinde şiirleri, edebiyat ve film eleştirisi yazıları yayımlandı.

2007-2013 yılları arasında Sezai Sarıoğlu'nun hazırladığı, sinema, belgesel sinema, müzik, edebiyat, şiir, masal, tarih, fotoğraf, mizah, tarih alanlarından konukların/sanatçıların katıldığı "nehir muhabbetler" başlıklı etkinliklerde "muhabbet ehli" olarak adlandırdıkları bir grup arkadaşıyla birlikte çalıştı ve düzenledikleri etkinliklerde yer aldı.

2012 Aralıkta Caddebostan Kültür Merkezi'nde Sumru Ağıryürüyen, Sezai Sarıoğlu, Merih Aşkın, Ahmet İmran, Onur Şentürk ve Mehmet Tekirdağ ile birlikte organize ettikleri "Ses ve anlam kapıları" isimli etkinlikte yer aldı.

Gittiği yerleri mekân-insan-doğa-yol ve beden ilişkisi üzerinden gezi-anı- öykü- şiir ve deneme türlerinin karmasından oluşan melez bir dil ile anlattığı "az gittim çok döndüm" isimli kitabı Kasım 2013'te Kibele Yayınları'ndan çıktı. Bu kitabında "her okur biriciktir" diye düşündüğü için renk ve şiirin kaynaştığı kişiye özel imzalar atmaya başladı.

Ocak 2014 'te Danimarka Yazarlar Birliği ve Hüseyin Duygu tarafından Kopenhag'ta yirmincisi düzenlenen "Aynı Gökyüzü Altında" isimli Danca-Türkçe şiir etkinliğine Niels Hav, Peter Poulsen, Gerd Laugesen ve Sezai Sarıoğlu ile birlikte katıldı.

Kadın ve erkeğin kendine yabancılaşan bedenleri ve içsellikleri ile tanışmasını ve adım adım birbirlerine karışıp erime hâlini konu edinen şiir kitabı "yer yatağı" ise Ocak 2015'te yine Kibele Yayınları'ndan yola çıktı. Birbirini tematik olarak takip eden şiirlerden kurduğu bu kitabında; kullandığı sözcükler, anlam aralıkları ve dizelerin akışı ile ortaya çıkan bütünlüklü sese dikkat ederek dişi ses'in üretkenliğe dayalı özelliklerini aktarmaya çalıştı... "yer yatağı" kitabında bir önceki kitabından ve birbirinden farklı olarak her okur için ayrı mektup yazarak "nehirmektupimzalar" ismini verdiği çalışmaya başladı.

İranlı şair Füruğ Ferruhzad'ın şiirlerini Türkçe yorumlayacağı bir kitabın yanı sıra "çiziktirik" şeklinde tanımladığı çizimlerini paylaşacağı yeni kitaplarının hazırlığını sürdürüyor. Halen muhabbet diliyle kurduğu şarkılı-türkülü-şiirli etkinliklerle yoluna devam etmekte. 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...

https://www.youtube.com/watch?v=7ahdxp6_I2Y

YORUMLAR

Bu Videoya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Videoyu Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız