Canan “ AİHM haberleşme özgürlüğümün ihlal edildiğini kabul etti”

26 Aralık 2017 Saat: 13:12

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=NXU8zgg8M-o

Tahir Canan, 2011 yılında tutuklu olduğu Bandırma M Tipi Cezaevinden gönderdiği mektupların bazı bölümlerinin Cezaevi idaresince karalanmasının haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürerek AİHM'e açtığı davada "kabul edilebilirlik" kararı verilerek İnsan Hakları Tazminat Komisyonuna yönlendirildi. Tazminat komisyonu da ihlali kabul ederek Canan’ı haklı buldu ancak verdiği karar, zararı karşılamaktan uzak kaldı. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu 450 lira tazminata hükmetti.

Haberleşme özgürlünün ihlal edilmesine karşı hukuk mücadelesi verdikleri için mutlu olduğunu ifade eden Tahir Canan,  bu kez Anayasa mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor.

MAHKEMELER REDDETTİ, AHİM HAKLI BULDU

Yaşamının 32 yılını cezaevlerinde geçiren, bundan dolayı en uzun siyasi mahkum ünvanını alan Tahir Canan, 2011 yılında Bandırma M Tipi cezaevinde yattığı sırada dışarıya göndermek için yazdığı makale ve mektuplardaki cümlelerin cezaevi idaresi tarafından  ‘sakıncalı’ diye karalandığını, böylece mektupların anlaşılmaz hale getirildiğini, bunun da haberleşme özgürlüğünün  ihlali olduğunu ifade ederek Bandırma infaz Hakimliğine başvurdu.

İnfaz Hakimliği’nin başvuruyu  ‘yasaya aykırılık olmadığı’ gerekçesiyle reddetmesi üzerine, Tahir Canan bu kez,  Bandırma Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürerek dava açtı. Ağır Ceza Mahkemesi de Cezaevi  infaz kurumunu haklı bularak başvuruyu reddetti.

İşin peşini bırakmayan Tahir Canan,  avukatı Yıldız Irmak kanalıyla  23.12.2011 tarihinde Türkiye’nin de imzaladığı Avrupa İnsan Hakları  Sözleşmesinin haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 8 maddesinin yani haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğinde ısrar ederek  AİHM’e  başvurdu.

KOMİSYON İHLAL VAR DEDİ 450 LİRA TAZMİNATA HÜKMETTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruyu kabul ederek, Tahir Canan’ı Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na yönlendirdi.  Canan’ın avukatı 2016 yılında komisyona başvurdu. Komisyon da ihlali kabul ederek 05.06.2017 tarihinde Tahir Canan’a 450 lira ödenmesine karar verdi. Bu karara karşı tazminat miktarının yetersiz olduğu ve avukatlık ücretine hükmedilmediği gerekçesiyle itiraz etti ama Ankara Bölge İdare Mahkemesi de itirazı reddetti.

Cezaevlerindeki haberleşmenin keyfi bir şekilde ’sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle engellenmesi karşısında bu yola başvurduğunu,  ihlalin kabul edilmesinden hem kendi adıma hem tutuklular adına mutluluk duyduğunu, ancak 450 lira tazminata hükmedilmesinin komik bir rakam olduğunu, AİHM mahkumiyetlerini azaltmak için kurulan komisyonun tazmin sorumluluğunu da eksik yerine getirdiğini, peşini bırakmayacaklarını, davayı bu kez Anayasa Mahkemesi ve Avrupa insan Hakları Mahkemesine götüreceklerini söyledi. Canan “Burada asıl amacın: devlet olarak, insanların kafasına mücadelenin boş olduğunu yerleştirmek, mücadele etsem de etmese de fark etmiyor dedirtmektir.”dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=NXU8zgg8M-o

YORUMLAR

Bu Videoya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Videoyu Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız