Her yer 8 Mart, heryerde kadın

9 Mart 2018 Saat: 16:32

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=AaN9uFPlnIQ&feature=youtu.be

İSTANBUL

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, Perihan Deniz dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, yürüyen insanlar ve açık hava

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, onbinlerce kadın Taksim’i sloganlarla inletti. Yürüyüşe, feministlerin yanı sıra, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar dahil her platformdan kadınlar katıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İstanbul İstiklal Caddesi’nde Feminist Gece Yürüyüşü'nün 16.'sı gerçekleştirildi. Kadınlar, kadına yönelik şiddeti, cinsel istismarı, çocuk istismarını protesto etti.

8 Mart etkinlikleri kapsamında binlerce kadın, ‘Yaşasın 8 mart’,‘Kadınlara Özgürlük’ 'Hayatımız, isyanımız, mücadelemiz: Feminizm' sloganıyla İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Fransız Kültür Merkezi önünde 16. Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

​​Yürüyüşe katılan binlerce kadın, sloganlar, zılgıtlar, düdükler ve halaylar eşliğinde taleplerini dile getirdi.

​​'İTAAT ETMİYORUZ, SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ'

Mor bayraklar, dövizler ve pankartlar taşıyan hemen her kesim ve yaştan binlerce kadın, sıklıkla 'Yaşasın feminist mücadelemiz', 'Jin, jiyan, azadi', 'Sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz' ve 'İtaat etmiyoruz, susmuyoruz, korkmuyoruz' sloganlarını attı.​

ANKARA

Ankara 8 Mart

Ankara'da kadınlar 8 Mart’ta coşkuyla alanlardaydı. Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla haftasonu yapmak istedikleri yürüyüşün engellenmesi ve çok sayıda kadının gözaltına alınmasının ardından kadınlar sokağa çıktı. Kurtuluş Parkı'nda bütün renkleriyle bir araya gelen kadınlar “İstediğimiz dünyayı kurana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dediler.Eyleme, TMMOB, KESK, DİSK, TTB, EMEP, HDP, Halkevi, Aka-Der, ünivetsite ve liselerden çok sayıda kadın katıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedarasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde açıklama gerçekleştirdi. "Kutsal aileniz değil kadınız", "Militarizme ve milliyetçiliğe hayır", "Kadınlar savaş istemiyor" pankartı açan KESK'li emekçi kadınlar 10 dakikalık sessiz eylem yaptı.

İSTANBUL/İHD

İHD İstanbul Şube üyesi kadınlar, Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Mor kurdelelerin asılı olduğu “1857'den 2018'e yaşasın kadın özgürlük mücadelesi” pankartı açan kadınlar, “Erkek devlete hayır”, “Kadın cinayetlerine karşı acil önlem alınsın”, “Kadınlar barış istiyor” dövizleri taşıdı. Kadınlar adına açıklama yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, kadınların hayatın her alanında cinsiyet eşitsizliği ile karşılaştığını belirterek, yine hayatın her alanında erkek zihniyetinin engellemeleriyle mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

ADANA

adana 8 mart

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar "Savaşa, cinsiyetçiliğe ve şiddete karşı OHAL’de ve her halde kadınlar mücadelede” şiarıyla can güvenliği, eşitlik ve barış talep etti. Günyüzü Kadın Korosu'nun şarkılar söylediği mitingde kadınlar halaylarla 8 Mart'ı kutladı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun (EDKP) çağrısıyla Espark AVM önünde bir araya geldi. “Yaşamın Kendisiyiz Birlikte Güçlüyüz” pankartı açan kadınlar Adalar Migros'a kadar sloganlar ve zılgıtlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadınlar Yürüyor Mücadele Büyüyor”, “Susma Haykır Eşcinseller Vardır”, “Kadın Yaşam Özgürlük” sloganları atan kadınlar, dövizleri, ses çıkarmak için kullandıkları aletleri ile renkli görüntüler oluşturdu. Kadınlar Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı.

İZMİR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, DİSK'li kadınlar, Konak Eski Sümerbank önünde "Eşitsizliğe, Adaletsizliğe, Şiddete Karşı Örgütlüyüz, Güçlüyüz" pankartı ile basın açıklaması düzenledi.'İş, ekmek yoksa barış da yok', 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz', 'Jin, jiyan, azadi' sloganları atan DİSK Kadın Komisyonu adına basın açıklaması yaptı.

ÇİĞLİ/SCHNEIDER ELECTRIC İŞÇİLERİ

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Schneider Electric Fabrikasında işçiler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi. Günün anlamına uygun konuşmaların yapıldığı etkinlik sonrası İşçilerin üyesi olduğu Birleşik Metal İş'in gönderdiği karanfiller dağıtıldı. 

KOCAELİ

Yenikent Mahalle Muhtarlığı önünde buluşan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı:

Yine Kocaeli Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği basın açıklamasında kadına yönelik şiddetin, istismarın ve ölümlerin durdurulmasını istedi. İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, davul zurna eşliğinde dans etti, halay çekti, taleplerini haykırdı. 

DİDİM

Didim Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaparak 8 Mart'ı kutladı. Eylemde kadına dönük şiddete, ayrımcı politikalara tepki gösterildi.

MUĞLA

Antakya Kadın Dayanışması ve Hatay Kadın Platformu 8 Mart basın açıklaması (Fotoğraf: EVRENSEL)

İçerisinde siyasi partilerin, derneklerin, sendikaların bulunduğu Muğla Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü Sınırsızlık Meydanında kutladı.Valilik tarafından yasaklanan yürüyüş kadınlar tarafından gerçekleştirildi. KESK Muğla şubeler platformu önünde toplanan kadınlar tek sıra halinde sınırsızlık meydanına kadar yürüyüş yaptılar. Kadınlar basın açıklamasında "Barış, eşitlik, adalet" taleplerini dile getirdi. 

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, kadın cinayetleri, tecavüz ve istismar haberleriyle gündeme gelen Antalya'da, geçtiğimiz günlerde Manavgat’ta yaşanan istismar olayıyla da iyice ayyuka çıkan tabloya "Faillerin cezasız kalması, iyi hal indirimleriyle tekrar sokaklara bırakılması devletin kadın politika bu suçları işleyenlere yönelik devlet anlayışının sonuçlarıdır" diyerek tepki gösterdi.

3 Mart'ta Antalya'da yapmak istedikleri eyleme OHAL gerekçesiyle yasak getirilmesini kabul etmediklerini söyleyen kadınlar adına Basın açıklaması okundu.

ANTAKYA

Antakya Kadın Dayanışması ve Hatay Kadın Platformu 8 Mart basın açıklaması (Fotoğraf: EVRENSEL)

Antakya Kadın Dayanışması ve Hatay Kadın Platformu çağrısıyla Ulus Meydanı'nda toplanan kadınlar adına açıklama yapıldı. Açıklamada, “itaat etmiyoruz! Bu 8 Mart'ta dünyanın dört bir yanında kadınlarla ayrımcılığa, şiddete, gericiliğe, güvencesizliğe ve savaş politikalarına karşı alanlarda itirazlarımızı, sözlerimizi ve taleplerimizi buluşturarak ‘Başka bir dünya mümkün’ çağrısını yineliyoruz.”denildi.

ALTINOLUK

Altınoluk Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Altınoluk Meydanı'nda basın açıklaması yapan kadınlar “Esnek, kuralsız, güvencesiz çalışmaya karşı emeğimize sahip çıkıyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet sağlanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğizdediler.

EDREMİT

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Balıkesir'in Edremit ilçesinde Eğitim Sen'in öncülüğünde düzenlenen etkinlikte coşkuyla kutlandı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda iktidarın kadın düşmanı politikarına tepki gösterildi. Etkinlik sloganlar ve halaylarla sona erdi. 

SAMSUN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Atatürk Müzesi önünde bir araya gelen kadınlar, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve ayrımcı politikalara tepki gösterdiler.

SAKARYA

Sakarya Kadın Platfomu ve Sakarya Barosunun ortak yaptığı 8 Mart eyleminde kadınlar Sakarya Yeni Camii önünden Kent Meydanı’na yürüdü. Yapılan açıklamada Eşit, özgür ve laik bir ülke için; yaşamımızı, bedenimizi ve haklarımızı sonuna kadar savunacağımızdan, çocuklarımızı çürümüş zihniyetinizden ve kirli ellerinizden koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” denildi.

ZONGULDAK

Çaycuma Öğretmenevi önünde toplanan kadınlar adına konuşan  Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri İlknur Oral, Çaycuma Kaymakamlığı ve Çaycuma Belediyesine kadınların taleplerini ilettiklerini belirterek, “İşyerlerinde ve mahallelerde kreşlerin açılması, işe alımlarda kadın istihdamına öncelik verilmesi, kadın üreticilerine el sanatları vb. ürünlerinin satışını yapabilmeleri için stant açılması, 8 Mart’ın tatil edilmesi gibi birçok talebimiz için gerekli çalışmaların başlatılmasını Kaymakamlıktan ve Belediyeden istedik. Taleplerimizin takipçisi olacağız. Dün akşam dayanışma çayında bir aradaydık, bugün de taleplerimiz için alanlardayız." dedi.

MANİSA

Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar 'Emek, eşitlik, barış' taleplerini dile getirdi. Yapılan basın açıklamasında "Hakları için direnişe geçen, fabrikalarını grev alanına çeviren, sokaklara yürüyen kadın işçilerin bize bıraktığı mücadele kararlılığıyla mücadelemize devam ediyoruz. İçinden geçtiğimiz bu karanlığı 8 Mart ruhuyla dağıtacağımıza inanıyoruz" denildi.

BURSA

Bursa’da kadınlar Bursa Kadın Platformu (BKP) çağrısıyla Setbaşı’nda bir araya gelerek Heykel’e kadar “Karanlığa ışık tutuyoruz’’ yazılı pankartlarıyla ve sloganlar ile yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Susma Haykır Kadınlar Vardır”, “Kadın, Yaşam Özgürlük” sloganları atan kadınlar, dövizleri ile de taleplerini dile getirdi.Kadınlar bir basın açıklaması yaptılar.

CİZRE

Şırnak KESK  Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Cizre'de düzenledikleri müzik dinletisinde bir araya geldi. Şırnak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu  (KESK) Kadın Meclisi  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Cizre'de müzik dinletisi etkinliği düzenledi.  

BATMAN

TP ve TÜPRAŞ işyerlerinde çalışan kadın üyelerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

MERSİN

Mersin'de kadınlar, 'Kadınlar Vardır! Kadınlar Her Yerde! OHAL'de, bu halde Kadınlar Olacak Her Halde ' diyerek feminist gece yürüyüşü yaptı. 'Yaşasın kadın dayanışması', "Çocuk susar sen susma" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte kadınlar Özgecan Aslan Meydanına gelerek açıklama yaptı. Açıklamanın ardından bir dakikalık saygı duruşu yapan kadınlar halaylar eşliğinde sürdürdüğü etkinliği sonlandırdı. 

BANDIRMA

Balıkesir Bandırma’da kadınlar, Bandırma Emekçi Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen 8 Mart eyleminde bir araya geldi. Taleplerini içeren dövizleriyle yürüyüş yapan kadınlar ardından Cumhuriyet Meydanı’nda miting düzenlendi. Kadınlar ‘Çocuk geline hayır’, ‘Sınıfsal sömürüye hayır’, ‘Çocuk istismarına sesiz kalma’, ‘Kadına şiddete dur de’, ‘Tecavüze hayır’ pankartları taşıdı.

DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çağrısıyla Diyarbakır 5 Haziran (İstasyon) Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi gerçekleştirildi. Yüzlerce kadının mitinge geldiği Diyarbakır’da barış talepleri öne çıktı. Sabah saatlerinden bu yana miting alanına çıkan tüm yollar zırhlı araçlar ve bariyerlerle kapatıldı. Yoğun önlemlerin alındığı miting alanına kitle 3 noktadan alındı. Alanda halay ve zılgıtlar eşliğinde slogan atmaya devam eden kadınların büyük coşkusu dikkat çekti. Miting alanına giren herkesi didik didik arayan polisler, kadınların yanlarında getirdikleri birçok eşyayı içeri sokmalarına izin vermedi.

Alanda, “Baharı da barışı kadınlar getirecek”, “Şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına son”, “Hebûna jinê hebûna jiyanê ye” pankartları asıldı. Basın mensupları da saatin 12.00 olmasıyla birlikte protokol kapısından alana alındı. Ancak gazetecilerin kalemle alana girmesine izin verilmedi.

VAN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Vanlı kadınlar, Ahtamara Kadın Platformu çağrısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda miting gerçekleştirdi. Rengarenk kıyafetlere büründükleri görülen kadınlar, miting alanını adeta renk cümbüşüne çevirdi.

Ellerinde “Bu nikah kıyılamaz”, “Jin jiyane, jiyanê nekûje”, “Vardık, varız, var olacağız” dövizleri taşıyan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana jina” sloganları attı.

DERSİM

Dersim’de kadınlar 8 Mart’ı Seyit Rıza Meydanı’nda kutlandı. Açıklamaya EMEP, HDP, CHP, Yenigün Kadın Derneği ve KESK’e bağlı sendikalar katıldı. Kutlama öncesi güvenlik güçleri, bazı döviz ve pankartlara el koydu. Yoğun yağmurun altında yapılan kutlamada açıklamayı Dersim Kadın Platformu adına Nurşat Yeşil okudu.

GAZİANTEP

8 Mart Antep’te Demokratik Kadın Platformunun Yeşilsu Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla kutlandı. OHAL yasakları nedeniyle iki yıl aradan sonra ilk kez sokakta 8 Mart’ı kutlayan kadınlar, açıklamadan sonra da halayları ve sloganlarıyla uzun süre alanı terk etmedi. Barış ve özgürlük taleplerinin öne çıktığı sloganlar arasında OHAL ve KHK’lere de tepkiler yer aldı.

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla emek, eşitlik ve barış talebiyle bir araya gelen kadınlar Eğitim Sen şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Malatya Demokratik Kadın Platformu adına okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Kamile Kaya, “Bugün erkek egemen kapitalizme karşı yürüttüğümüz mücadelenin kazanımı olan 8 Mart’ta bütün dünyada olduğu gibi daha adil, eşit ve özgür bir dünya için mücadelemizi yükseltmeliyiz” dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=AaN9uFPlnIQ&feature=youtu.be

FOTOLAR, MA/Evrensel/Kerim Eren

 

YORUMLAR

Bu Videoya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Videoyu Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız