Güncel

2002 yılından bu yana en az bin 754 maden işçisi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

Türkiye'de maden işçileri; kaçak işletmelerde çalıştırılıyor, maaşlarını alamıyor, çalışma ortamlarında işçi sağlığı ve güvenliği önemleri alınmıyor.

4 Aralık 2019 Saat: 23:36
2002 yılından bu yana en az bin 754 maden işçisi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!
2002 yılından bu yana en az bin 754 maden işçisi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

Gazete Yolculuk Haber Merkezi'nin derlediği habere göre, 1941 yılından bu yana 3 binden fazla maden işçisi, iç cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 100 binden fazla insan ise yaralandı. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer alıyor. AKP’li yıllarda ise, en az bin 754 madenci iş cinayetlerinde can verdi.

Ölümlerin iki ana nedeni göçük ve zehirlenme. Her yıl 4 Aralık’ta düzenlenen törenlerde dünyada ve Türkiye’de hayatını kaybeden madenciler anılıyor.

2002 yılından bu yana en az bin 754 maden işçisi, iş cinayetlerinde can verdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre (İSİG), AKP’nin iktidarda olduğu 2002 yılından bu yana en az bin 754 maden işçisi, iş cinayetlerinde can verdi. Mevcut verilere göre 2019’un ilk 11 ayında ise en az 56 maden işçisi hayatını kaybetti.

Soma Holding patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi beraat etti

13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında yaşanan patlamada 301 işçinin hayatını kaybettiği, en az 787 işçi yer altında kaldığı Türkiye’nin en büyük maden faciasının üzerinden yaklaşık 5,5 yıl geçti.

13 Nisan 2015’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Olası kastla öldürme”, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma”, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle 51 sanıklı dava açıldı. Dava sonucunda Soma Holding patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi beraat etti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da tahliyesine karar verdi.

Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel’in, faciayı protesto eden madenci Erdal Kocabıyık’a attığı tekme unutulmadı!

301 madencinin yaşamını yitirdiği en büyük maden faciasının yaşandığı Soma’da, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel’in, faciayı protesto eden madenci Erdal Kocabıyık’a attığı tekme kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Madenci Kocabıyık hakkında daha sonra soruşturma başlatılmış ve “Başbakanlık koruma aracına hasar verdiği” gerekçesiyle faiziyle birlikte 631 lira para cezasına çarptırılmıştı. Kocabıyık ayrıca “kamu malına zarar verdiği” gerekçesiyle yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına mahkum olmuştu.

Soma katliamından sonraki 1 yılda 79 madenci yaşamını yitirdi

Soma katliamından ardından 2015 yılında madenlerde ölen işçi sayısı 79, iş kazası geçiren işçi sayısı ise 10 bin 336 olarak kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezinin (ÇASGEM) 2013-2015 yılında madencilik sektöründeki iş kazaları istatistiklerine göre kömür madenlerinde sırasıyla 2013 yılında 36, 2014 yılında 26, 2015 yılında 26; metal cevheri madenlerinde 2013 yılında 16, 2014 yılında 7, 2015 yılında 13; diğer madenler ve taş ocağında 2013 yılında 28, 2014 yılında 38, 2015 yılında 40; madenciliği destekleyici hizmet faaliyetlerinde 2013 yılında 4, 2014 yılında 1 sigortalı maden işçisi hayatını kaybetti.


Türkiye’de maden işçileri; kaçak ocaklarda çalıştırılıyor, maaşlarını alamıyor, çalışma ortamlarında işçi sağlığı ve güvenliği önemleri alınmıyor…

Dünya Madenciler Günü’nde bazı haberleri sizler için derledik.

Katliamdan bugüne 28 Soma katliamı kadar kayıp yaşandı, tesadüf değil!

Soma katliamının 5’inci yılında, kurumlar adına ortak metni DİSK Yürütme Kurulu üyesi Kanber Saygılı okudu:

“Soma katliamının ardından ‘Artık hiçbir şey eksisi gibi olmayacak’ diyenler, hiçbir şeyi değiştirmemiş ve her şey eskisi gibi devam etmiştir. Soma katliamından bugüne en az 28 Soma katliamı kadar daha işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, tesadüf değil, hata değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir. İşçi Sağlığı iş Güvenliği yasasının, Iş Sağlığı ve Güvenliği olarak değiştirilmesi, iktidar için işin ve patronların güvenliğinin işçinin yaşamından daha öncelikli olduğunu göstermektedir. Sadece kavramlardaki değişimde bile kendi gösteren bu zihniyetinin sonucu olarak, Türkiye iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri olmuştur.”

Kilimli maden işçileri, ocaktan çıkmama eylemi başlattı

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde 4 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakan madenciler, kömür ocağına girerek eylem başlattı. İşçiler, haklarını alana kadar ocaktan dışarıya çıkmayacaklarını vurguluyor. DHA’nın aktardığına göre, Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, Ocak ayından bu yana ücret alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan’da iş bıraktı.

Açlık grevi yapan 85 madenci dahil 282 madenci işten çıkarıldı!

Zonguldak’ta, “paralel yapı” soruşturması kapsamında kayyum atanan iki maden şirketinde çalışan 282 madenci, bugün itibariyle toplu olarak işten çıkarıldı. İşçilerden 85’i, 4 aydır ücretlerini alamadıkları için 18 Mayıs’ta maden ocağına girerek 11 gün boyunca ocaktan çıkmama ve açlık grevi yaptı.

Zonguldak’ta iş cinayeti, alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelmiş!

Kozlu’da yerin 630 metre altında ani metan gazı püskürmesi sonucu yaşanan iş cinayetinde, taşeron firmada çalışan 8 maden işçisi hayatını kaybetmişti. O dönemde TTK Kozlu Müessese Müdürü olan ve şu anda TTK Genel Müdürü olan Kazım Eroğlu, TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz, taşeron firma Star İnşaat Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, şirket ortağı İlal Köksal’ın da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Zonguldak’ta maden işçileri, “koltuklar kirlenmesin diye” ayakta yolculuk etti!

Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik Beldesi’nde maden işçileri, iş kıyafetleriyle bindikleri halk otobüsünde koltukların kirlenmemesi için ayakta yolculuk etti. Maden işçilerinin ayakta yolculuk ettiği fotoğraf sosyal medyanın gündemine oturdu.

Zonguldak’ta bir maden ocağında gaz zehirlenmesi!

Zonguldak’ta özel bir maden şirketine ait kömür ocağında çalışan 2 maden işçisi, gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

Madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel’in eşi bakan danışmanı oldu

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin ardından katliamdan sağ kurtulan bir madenciye attığı tekme ile gündeme gelen dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın müşaviri olan Yusuf Yerkel’in eşi Kültür ve Turizm Bakanı’nın danışmanı oldu.

Milas’ta maden ocağında göçük

Muğla’nın Milas ilçesi Sarıkaya Mahalesi ile Labranda Antik Kenti arasında yer alan bölgedeki bir maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan 3 işçiden ikisi yaşamını yitirdi. Göçükte daha fazla işçinin kalıp kalmadığı konusu ise belirsizliğini koruyor.

Gümüşhane’de karbonmonoksitten madenciler zehirlenerek yaşamını yitirdi

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Kelkit ilçesine bağlı Gümüşgöze Beldesi Alansa mevkisindeki bir kömür madeninde saat 23.59’da 2 işçinin karbonmonoksit gazından zehirlendiği bilgisinin kendisine ulaştığını belirtti.

1941 yılından bu yana 3 binden fazla maden işçisi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

  • 7 Mart 1983: Armutçuk’ta grizu patlaması (103 kişi yaşamını yitirdi)
  • 10 Nisan 1983: Kozlu’da grizu patlaması (10 kişi yaşamını yitirdi)
  • 31 Ocak 1987: Kozlu’da göçük (8 kişi yaşamını yitirdi)
  • 31 Ocak 1990: Bartın’ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 kişi yaşamını yitirdi)
  • 7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik’te grizu patlaması (68 kişi yaşamını yitirdi)
  • 3 Mart 1992: Kozlu’da grizu patlaması (263 kişi yaşamını yitirdi)
  • 26 Mart 1995: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 kişi yaşamını yitirdi)
  • 22 Kasım 2003: Karaman’ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 kişi yaşamını yitirdi)
  • 8 Eylül 2004: Kastamonu’nun Küre ilçesinde yangın (19 kişi yaşamını yitirdi)
  • 2 Haziran 2006: Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 kişi yaşamını yitirdi)
  • 10 Aralık 2009: Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 kişi yaşamını yitirdi)
  • 17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta grizu patlaması (30 kişi yaşamını yitirdi)
  • 8 Ocak 2013: Kozlu’da grizu patlaması (8 kişi yaşamını yitirdi)
  • 13 Mayıs 2014: Soma kömür madeni faciası (301 kişi yaşamını yitirdi)
  • 2016 yılında 73 maden işçisi yaşamını yitirdi.
  • 2017 yılında 93 maden işçisi yaşamını yitirdi.
  • 2018 yılında 66 maden işçisi yaşamını yitirdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız