Güncel

"Bizler ; “mahpuslar için infazda eşitlik” talep etmeye devam edeceğiz" VİDEO

Tutuklu ailelerinin 419. F oturmasında yaptığı açıklamada, hapishanelerde olası Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle mahpusların ve mahpus ailelerinin kaygılarının devam ettiği vurgulandı.

5 Nisan 2020 Saat: 00:01
"Bizler ; “mahpuslar için infazda eşitlik” talep etmeye devam edeceğiz" VİDEO
"Bizler ; “mahpuslar için infazda eşitlik” talep etmeye devam edeceğiz" VİDEO

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=eAgVaX4FAsU&t=3s  


NECDET ÖZSAYGIN

İnsan Haklari Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöye denildi:

Hapishanelerde olası Koronavirüs(COVİD-19) salgını nedeniyle mahpusların ve mahpus ailelerinin kaygıları devam ediyor. Salgına karşı hapishanelerde alınan önlemlerin yetersiz olduğu,  hatta pek çok hapishanede mahpusları koruyucu önlemlerin hiç alınmadığına dair onlarca şikayet var.

Ve bu şikayetlerde;  Sosyal izolasyon imkanı bulunmayan mahpuslara maske ve eldivenin verilmediği,  verilen dezenfektan ve temizlik maddelerinin  çok yetersiz olduğu, virüse karşı koruyucu bir beslenme imkanı sağlanmadığı, hastalanan mahpuslarla sağlıklı olanların yakın temasta tutulduğu, arama ve sayım adı altında koğuşlara giren gardiyanların da hijyen kurallarına uygun davranmadıkları, mahpusların corona testi yapılması yönündeki taleplerinin karşılanmadığı, kronik hastalığı olan ve  ağır hasta listesinde yer alan mahpusların dahi tedavilerinin yapılmadığı, aile ve acil durumlar dışında avukat görüşlerinin dahi yasaklanması nedeni ile mahpusların dışarıdaki ailelerinin sağlığından , ailelerin de içerideki yakınlarının sağlığından endişeli oldukları  yönünde bilgiler yer almakta.

img

"Bizler ; “mahpuslar için infazda eşitlik” talep etmeye devam edeceğiz"

Yapılan kimi başvurulara olumlu cevap verildiği ve risk altında bulunan bazı mahpusların tahliye edildikleri bilinmekle beraber, Corona salgını sürecinde ağır risk altındaki ağır hasta mahpusların tümünün derhal tahliye edilmelerine dair taleplerimize maalesef mahpusların yaşam hakkını koruyucu bir yaklaşım gösterilmemektedir halen. Mecliste görüşülmekte olan  İnfaz Paketindeki ayrımcı yaklaşım da henüz aşılamamıştır.  Bizler ; “mahpuslar için infazda eşitlik” talep etmeye devam edeceğiz.

419. F oturmamızda ağır hasta mahpus Sabri KAYA’nın durumu paylaşıyoruz.

58 yaşındaki Sabri Kaya'nın kalp hastası olduğu tespit edildikten sonra, 2013 yılında Ankara Numune hastanesinde ve 2016 yılında Osmaniye 2 No’lu T Tipi Hapishanesinde kalırken olmak üzere iki defa kalp ameliyatı oldu. 2016 yılında İl Sağlık Kurulu'nun verdiğî “hapishanede kalamaz” raporu üzerine avukatı tahliyesi için başvuru yaptı. Ancak Adli Tıp Kurumu bu raporu kabul etmedi ve Sabri Kaya'nın hapishanede kalabileceğine dair rapor düzenledi.

Sürekli tedavi gerektiren bu hastalığına rağmen tedaviye erişimde ciddi sorunlar yaşadı. Kronik kalp hastası olan Sabri Kaya 25 Mart'ta kalp krizi geçirdi. Ardından geçirdiği beyin kanaması sonucu bir damarının tıkamasıyla, konuşma ve hareket etme yeteneğini kaybetti.

Bu durumda dahi infaz ertelemesi ile tahliye edilmezken, Osmaniye Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinden hastane mahpus koğuşuna götürüldü.

Coronavirüs önlemi adı altında aile görüşleri yasaklandığından ailesi ile görüşemeyen Sabri Kaya'nın avukatı yeniden infaz ertelemesi dilekçesi verdi. Ailesi, umutla bu talebin kabul edilmesini ve Kaya'nın serbest bırakılmasını bekliyor.

Sabri Kaya ve Tüm Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın !

Tedavi haktır engellenemez!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız