Güncel

Cumartesi Anneleri 720. hafta: ‘Adalet olsaydı Kiraz Şahin ölmezdi’...'Galatasaray bizim mezar taşımızdır'

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda oturmalarına 20 haftadır izin verilmiyor...

12 Ocak 2019 Saat: 13:19
Cumartesi Anneleri 720. hafta: ‘Adalet olsaydı Kiraz Şahin ölmezdi’...'Galatasaray bizim mezar taşımızdır'
Cumartesi Anneleri 720. hafta: ‘Adalet olsaydı Kiraz Şahin ölmezdi’...'Galatasaray bizim mezar taşımızdır'

Emre ORMAN

Mücadele arkadaşı Kiraz Şahin’in ölüm yıldönümünde konuşan Hanım Tosun, “Galatasaray bizim mezar taşımızdır” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin 720. hafta oturumunda kayıp yakınları 1996’da İstanbul’da temizlik görevlisi olarak çalışan DİSK üyesi İsmail Şahin için adalet istemek üzere bir araya geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yoğun polis ablukası altında bir araya gelen kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kayıpları temsilen birer kırmızı karanfil de taşıdı.

KİRAZ ANNENİN SESİ ÇUKURLUÇEŞME SOKAK’TA..

Eylemin başlangıcında 4 yıl önce hayatını kaybeden kayıp yakını Kiraz Şahin’in hastaneden Cumartesi Anneleri’ne gönderdiği ses kaydı dinletildi. Şahin ses kayında şöyle seslendi:
“Hastalığımdan dolayı oraya gelemedim. Mücadele arkadaşlarımız orada. Çocuklarımız birlikte büyüdü orada. Ben hastayım gidemedim. Ömrüm yeterse torunlarımı yollayacağım.”

‘GALATASARAY BİZİM İÇİN MEZAR TAŞIDIR’

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, bugün mücadele arkadaşları Kiraz Şahin’in ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatarak “Bugün iki tane acımız bir arada. Ama biz acılarımızı bir kenara bırakıp mücadelemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Çünkü bizim mücadelemiz farklı bir mücadeledir” dedi. Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Tosun, “Galatasaray bizim için mezar taşıdır. Kiraz’la yan yana otururken çocuklarımız fotoğrafların üzerine uyuyordu. O çocukların elini tutup götüreceğimiz bir mezar taşımız olmadığı için Galatasaray Meydanı bizim için önemli bir meydan” diye ifade etti.

‘ADALET OLSAYDI KİRAZ ÖLMEZDİ..’

Ölmeden önce Kiraz Şahin’in “Asla ve asla kimse demesin ki ben kanserden ölüyorum. Ben bu ülkede adaletsizlikten ölüyorum” sözlerini hatırlatan Tosun, “Bu ülkede adalet olsaydı belki Kiraz ölmezdi” dedi. Kayıplarından ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Tosun, kayıplarının hesabını ülkeyi yönetenlerden sormaya devam edeceklerini vurgulayarak “Kayıplarımız nerede?” dedi.

720. haftada basın açıklamasını Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Devletin antidemokratik işleyişine yönelik eleştirilerde bulunmanın suç olarak nitelendirildiğini kaydeden Tosun, “Toplumu ayakta tutacak olan ortak adalet duygusunun sağlanabilmesi ancak herkesin hukuk düzeni içinde özgürce var olabildiği, taleplerini özgürce gündeme getirdiği ve tartıştığı bir Türkiye ile mümkündür.” dedi. 

NE OLMUŞTU?

36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin, Beyoğlu Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışıyordu. DİSK Genel İş Sendikası üyesiydi. 18 Ocak 1996 günü saat 06.30 da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı ve bir daha geri dönmedi.

Çalışma arkadaşı olan iki kişi araçla Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiklerinde İsmail Şahin’in elindeki süpürgesi ile birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin Ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in dört yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi.

Aile Beyoğlu Belediyesi’ne başvurdu. İsmail Şahin’in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayın araştırılmasını istedi. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusu yaptı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail Şahin’in akıbetinin soruşturulmasını istedi. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için yaptıkları girişimler ise sonuçsuz kaldı.

2011 yılında dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen kayıp yakınlarının arasında olan Kiraz Şahin Erdoğan’a; “Eşim sizin işçinizdi, mesai saatleri içinde kayboldu. İsmail Şahin’in akıbetinin açıklanması sizin de sorumluluğunuzdur” dedi.

21 yaşında iki küçük çocuğuyla Galatasaray’a gelen Kiraz Şahin, 19 yıl boyunca eşinden bir haber alma umuduyla girişimlerini sürdürdü ama hiç bir bilgiye ulaşamadan 2015 yılında aramızdan ayrıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız