Güncel

Emperyalistlerin dünü de bugünü de hep korku: Kongo'da sosyalist Lumumba vahşice öldürülmüştü

Sosyalist Patrice Lumumba 17 Ocak 1961'de, işbirlikçi Askeri Faşist Diktatörlük tarafından tutuklanmış; Elisabethville'de, yoldaşları Okito ve Mpolo ile birlikte öldürülmüştü...

22 Ocak 2020 Saat: 09:46
Emperyalistlerin dünü de bugünü de hep korku: Kongo'da sosyalist Lumumba vahşice öldürülmüştü
Emperyalistlerin dünü de bugünü de hep korku: Kongo'da sosyalist Lumumba vahşice öldürülmüştü
Emperyalistlerin, Emperyalist Belçika'nın  Kongo'da işlediği bir cinayet...
Cinayetten 39 yıl sonra bağımsız Kongo'nun ilk Başbakanı Patrice Lumumba'yı öldüren Belçikalı komiser Soete; Devrimci önderin cesedini parçalara ayırıp, sülfürik asitte erittiğini itiraf etti.
Soete, Kongo'nun Doğu Bloku'nun etkisine girmesini engellemek için Lumumba'yı öldürdüklerini, Belçikalı yetkililerin de bu cinayetten haberdar olduğunu söyledi.
Sosyalist önder Lumumba 17 Ocak 1961'de, işbirlikçi Askeri Faşist Diktatörlük tarafından tutuklanmış; Elisabethville'de, yoldaşları Okito ve Mpolo ile birlikte öldürülmüştü...

Afika'nın ateşli yüreği, Kongo'nun bağımsızlık mücadelesinin savunucusu Patrice Lumumba ‘’Kongo ile Belçika arasında ayrılık artık kesinleşmiştir. Bütün kadınlarımızı, çocuklarımızı, vatanın bütün güçlerini büyük Kongo Devrimi için seferber edeceğiz. İleri! Yürüyün! Belçikalıları dinlemeyin! Hepimiz savaş ve yoksulluk kardeşi olacağız! Zafer kardeşi olacağız! demişti.

Afrika'nın ateşli yüreği: Patrice Émery Lumumba

"Sevgilim,
Bunları yazarken sana ulaşıp ulaşmayacağını, ya da ulaştığında hala hayatta mı olacağımı bilmiyorum.
Ülkemin bağımsızlığı için verdiğim savaşım boyunca, ben ve arkadaşlarımın uğrunda hayatlarımızı verdiğimiz kutsal davanın zafere ulaşacağına kuşku duymadım. Bizim ülkemiz için istediklerimiz; onurlu bir yaşam, parlak bir saygınlık, kısıtlanmamış bir özgürlüktü ve bu BM'deki -önemli- görevliler tarafından asla istenmedi. Çünkü onlar, doğrudan veya dolaylı olarak Belçika ve Batılı dostlarının sömürgeciliğini destekliyorlardı.
Yalnız değiliz; Afrika'da, Asya'da ve tüm Dünyadaki özgür insanlar, bu topraklarda bir tek sömürgeci ve paralı asker kalmayana kadar savaşacak olan milyonlarca Kongolu'nun hep arkasındalar. Bir daha asla göremeyeceğim çocuklarıma anlatılmasını istiyorum ki; Kongo'nun mükemmel bir geleceği olacak; bağımsızlık ve egemenliğimizi tekrar kazanmak görevi, kendilerinin ve tüm Kongolular'ın olacaktır.
Saygınlık olmayan yerde, özgürlük yoktur ve adalet olmayan yerde saygınlık yoktur ve bağımsızlık olmayan yerde ise tek bir özgür kişi yoktur.
Hiçbir barbarlık, hiçbir acı, hiçbir işkence beni merhamet dilemeye zorlamadı. Başım dik olarak, sarsılmamış bir inanç ve ülkemin kaderine dair derin bir güvenle ölmeyi, kutsal ilkelerimizin küçümsenmesini izleyerek yaşamaya tercih ederim. Tarih bir gün sözünü söyleyecek. Brüksel, Paris, Washington veya BM'nin öğrettiği tarih değil; bizim sömürgecilik ve kukla hükümdarlarından kurtulmuş, özgürleşmiş ülkelerimizde öğretilecek tarih, Afrika'nın kendi tarihini yazacak. Sahara'nın kuzeyinde ve güneyinde; bu, zafer ve saygınlığın tarihi olacak.
Ağlama sevgilim; biliyorum ki benim çok acı çekmiş ülkem, kendi bağımsızlık ve özgürlüğünü savunacaktır..."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız