Dünya

FARC gerillaları silahlı mücadeleyi terk etti

Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, solcu FARC gerillalarıyla hükümet 52 yıllık iç savaşı sona erdiren tarihi anlaşmayı imzaladı.

25 Ağustos 2016 Saat: 13:08
FARC gerillaları silahlı mücadeleyi terk etti
FARC gerillaları silahlı mücadeleyi terk etti

Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, solcu FARC gerillalarıyla hükümet 52 yıllık iç savaşı sona erdiren tarihi anlaşmayı imzaladı. Örgüt üyelerinin siyasete katılımının önü açılırken, FARC'ın baş müzakerecisi "Barış savaşını kazandık. Silahlı mücadele bitti ve fikirlerin mücadelesi başladı" dedi.

Kolombiya’da 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında dört yıldır devam eden barış müzakerelerinde varılan nihai anlaşmanın ayrıntıları açıklandı.

Latin Amerika’nın en eski gerilla örgütü olan FARC silahlarını tamamen bırakmayı, hükümet de bir çok talebi ve tarım sektöründe reform yapmayı kabul etti. FARC’ın 7 bin gerillasının siyasete girmesinin de yolu açıldı.Anlaşma,7 Ekim’de referanduma sunulacak.

Barış sürecini bir BM misyonunun denetlemesi, çoğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları’ndan (CELAC) silahsız gözlemcilerin de ülkeye gitmesi bekleniyor.

‘BARIŞ SAVAŞINI KAZANDIK’

220 bin insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin evlerinden olduğu savaşa son veren anlaşma, büyük bir coşkuyla karşılandı. Kolombiya’nın başkenti Bogota’da sokaklarda sabaha kadar kutlamalar yapılırken, hükümet ve FARC’dan gelen açıklamalar yapıldı.

HÜKÜMETTEN ‘KAPSAYICILIK’ VURGUSU

Kolombiya hükümetinin başmüzakerecisi Humberto de la Calle anlaşmayı imzalaması sonrası “Savaş bitti ve aynı zamanda yeni bir başlangıç söz konusu. Bu anlaşma, daha kapsayıcı bir topluma kapı açıyor” dedi.

FARC: FİKİRLERİN SAVAŞI BAŞLADI

FARC’ın başmüzakerecisi Ivan Marquez ise şu cümleleri kullanıyordu: “Savaşların en güzelini kazandık: Kolombiya’daki barış savaşını kazandık. Silahlı savaş son buldu ve fikirlerin savaşı başladı.” (Duvar)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız