Güncel

Garbis Altınoğlu Belçika'da Enternasyonal marşı ile uğurlandı

Türkiye sosyalist hareketinin öncü isimlerinden, devrimci mücadeleye adanmış bir ömür olan Garbis Altınoğlu yaşamının son dönemini geçirdiği Belçika'nın Anvers (Antwerpen) şehrinde toprağa verildi.

21 Ekim 2019 Saat: 17:20
Garbis Altınoğlu Belçika'da Enternasyonal marşı ile uğurlandı
Garbis Altınoğlu Belçika'da Enternasyonal marşı ile uğurlandı

Türkiye sosyalist hareketinin öncü isimlerinden, 1960 ‘lı yıllardan buyana devrimci mücadeleye adanmış bir ömür olan Garbis Altınoğlu, Belçika’da yaşamını yitirmşiti.

04 Ekim günü geçirdiği beyin kanaması sonucu on gündür yoğun bakımda olan Garbis Altınoğlu'nun 14 Ekim sabahı beyin ölümü gerçekleşmişti.

Ermeni  bir ailenin çocuğu olarak 1946’da Amasya’da doğan, Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim gören Garbis Altınoğlu, 1963-64 yıllarında tanıştığı devrimci düşünceleri ve sosyalizm mücadelesini yaşamını kaybettiği ana kadar  sürdürdü.

Garbis Altınoğlu, bugün dostları ve arkadaşları ile ailesi tarafından Belçika, Antwerpen 'de enternasyonal marşı eşliğinde toprağa verildi.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.youtube.com/watch?v=03crucX2Lvc

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, kalabalık, gökyüzü, ağaç, bulut ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, bulut, gökyüzü, ağaç ve açık hava

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/Ugo5hnPeQoE

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, kalabalık, gökyüzü ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü, ağaç, bulut, açık hava ve doğa

Fotoğraf açıklaması yok.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, Mahmut Konuk dahil, ayakta duran insanlar ve açık hava

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/Ugo5hnPeQoE

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, kalabalık, gökyüzü, ağaç ve açık hava


GARBİS ALTINOĞLU KİMDİR?

12 Mart cuntasına karşı da mücadele veren  Altınoğlu,  70’li yıllarda da devrimci mücadelede yer almaya devam etti.  Altınoğlu, 1978  Kahramanmaraş katliamında direnişin simge isimleri arasında yer aldı.

12 Eylül askeri darbesinde tutuklanan Altınoğlu, ağır işkencelere maruz kaldı. Bir söyleşisinde bunu şöyle ifade etmişti: “Pek çok devrimcinin gördüğü işkenceleri, bir parça fazlasıyla ben de gördüm; Ermeni kökenli bir komünist olmam nedeniyle bu konuda da ayrıcalıklıydım” demişti.

Garbis Alınoğlu direnişini cezaevlerinde de tavizsiz olarak sürdürdü. Cezaevi direnişinin başlangıcı olan Metris cezaevinde  MLSPB davası tutuklularıyla birlikte kalmış ve direnişlerde yerini almıştı.

Garbis Altınoğlu yine bir röportajında cezaevleri sürecini şöyle anlatmıştı:

“Ben 31 Aralık 1981 tarihinde İstanbul'da yakalandıktan ve polis sorgum tamamlandıktan sonra 27 Şubat 1982'de tutuklandım ve Metris Askerî Cezaevine getirildim. 5 Mayıs 1972'de ikinci bir işkence süreci için Maraş'a gönderildim. 70 gün sonra yeniden İstanbul'a getirildim ve bu kentte bir kez daha Metris ve ardından Davutpaşa, Sultanahmet ve Sağmalcılar Askerî Cezaevlerinde kaldım. 1984'te Antep Kapalı Cezaevine gönderildim. Bundan sonra; Mersin E-Tipi ve Adana Kapalı Cezaevlerinde kaldım ve Mayıs 1986'da Sinop Kapalı Cezaevine sevk edildim. Yaklaşık 2.5 yıl kaldığım bu cezaevindeki yaşamımın 210 gününü gerçek yeraltı hücrelerinde geçirdim. Ekmeğimi, işte tam bir izolasyon ortamında geçirdiğim bugünlerde yeraltında yaşayan ve cardon denen iri farelerle paylaştım. Daha sonraları sırasıyla Çanakkale E-Tipi Cezaevi, Antep Özel-Tip Cezaevi ve Eskişehir E-Tipi Cezaevinde kaldım ve 31 Aralık 1991'de tahliye edildim.”

Altınoğlu, gözaltına alınışını ve sonrası yaşadıklarını ise şöyle anlatmıştı:

“Ölmemeyi nasıl başardığımı ben de merak ediyorum. Yakalandığım sırada (31 Aralık 1981) meydana gelen boğuşmada polisin elinde patlayan tabancadan çıkan mermi beni öldürebilirdi. Bunu ‘sadece’ sağ gözümü yitirmek suretiyle atlattım. 2 Şubat 1984’de sevk edildiğimiz Antep E-Tipi Cezaevi girişinde tek tip elbise giymediğim için vahşice dövüldüm. Ardından ağır bir rahatsızlık geçirdim ve uzun süre bir şey yiyemedim. 2 Mart’ta helikopterle Çukurova Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmasaydım, belki de ölebilirdim.”

Altınoğlu, Sinop Cezaevi’nde 1987 ve 1988 arasında, 7 ay boyunca yeraltındaki bir hücrede tek başına tutulmuştu.

Devrimci ve sosyalist düşüncelerden hiç vazgeçmeyen Garbis Altınoğlu, bir çok kitap ve makale kaleme almıştı. Altınoğlu’nun  başlıca kitapları  ise  şöyledir: Ortadoğu, Osmanlı ve Türkiye Tarihine Bakışlar, Seçme Yazılar - Polemikler 1, Seçme Yazılar - Polemikler 2, Seçme Yazılar - Polemikler 3.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız