Güncel

‘Karne eylemi’ yapan liseliler beraat etti

İstanbul Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada gösteri yürüyüş kanuna muhalefetten yargılanan lise öğrencisi 12 kişi ve iki gazeteci beraat etti

20 Mayıs 2019 Saat: 22:10
‘Karne eylemi’ yapan liseliler beraat etti
‘Karne eylemi’ yapan liseliler beraat etti

İstanbul Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada gösteri yürüyüş kanuna muhalefetten yargılanan lise öğrencisi 12 kişi ve iki gazeteci beraat etti.

Kadıköy Bahariye Caddesi’nde 8 Haziran 2018’de ‘Karneler sizin, gelecek bizim’ eylemi yapmak isterken polis saldırısı sonrası gözaltına alınan ve gözaltı aracındada işkence gördüklerini açıklayan 30 liseliden 18 yaş üstündekilere dava açılmıştı.

Liselilerin eylemi barışçıl ve saldırısız

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme liselilerin eylemi için “Sanıkların katıldığı toplantı barışçıl amaçlarla silahsız ve saldırısız yapılmıştır. Sanıkların eylemlerinin başka bir suç oluşturduğundan söz etmek mümkün olmadığı hukuken korunabilecek sınırda kaldığı kabul edilmiştir” tespitinde bulundu.

Mahkeme polisin uyguladığı şiddete dikkat çekti

Mahkeme ayrıca “Önceden izin alınmamış dahi olsa bile barışçıl bir şekilde yapılan benzer gösterilerde kolluğun töleranslı davranması gerekmektedir” ifadelerini kullanarak, polisin o gün kullanmış olduğu şiddeti görmemezlikten gelmedi.

Liseliler beraat etti

Mahkeme gerekçeli kararında Avrupa İnsan Haklar Sözleşmesi’nin 11. Maddesi’nin 2. Fıkrası’na işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

“Davaya konu edilen eylem bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde de, 2911 sayılı kanunun 32/1 maddesi kapsamında suç olarak değerlendirilemeyeceği, sanıkların eylemlerinin başka bir suç oluşturduğundan söz etmek mümkün olmadığı için hukuken korunabilecek sınırda kaldığı kanaatine varılmakla tüm sanıkların üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu sabit olmadığından 5271 sayılı CMKnun 223/3-c maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesine…”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız