Güncel

Maçoğlu'nun Ovacık'ta başlattığı organik üretim ilçelere yayıldı...Şimdi hasat zamanı

Dersim’in Ovacık ilçesinde 2014 yılında Ovacık Belediyesi bünyesinde kurulan kooperatifle beraber organik nohut, kuru fasulye vs. başlayan üretim Dersim'in diğer ilçelerinde de yayılarak devam ediyor.

15 Ağustos 2019 Saat: 09:07
Maçoğlu'nun Ovacık'ta başlattığı organik üretim ilçelere yayıldı...Şimdi hasat zamanı
Maçoğlu'nun Ovacık'ta başlattığı organik üretim ilçelere yayıldı...Şimdi hasat zamanı

Dersim’in Ovacık ilçesinde 2014 yılında Ovacık Belediyesi bünyesinde kurulan kooperatifle beraber organik nohut, kuru fasulye vs. başlayan üretim 2019 - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Dersim’ in diğer ilçelerinde de yayılarak devam ediyor. Kooperatif bünyesinde tarımsal faaliyet yürütenlere tohum ve mazot desteği sunarak doğal ve kolektif üretimin yaygınlaşmasını amaçlıyor.

İstanbul’da yaşayıp daha sonra Dersim merkeze yerleşen ve üretime dahil olmak isteyen gençler bir araya gelmiş ve Çiçekli Yolu üzerinde seksen dönümlük araziye nohut ekmişti. Belediye başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu da, birlikte üretim yapan gençleri ziyaret ederek onlarla beraber ilk tohumu tarlaya atmıştı. Şimdi de bahar dönemi toprakla buluşan tohumların hasat zamanı geldi. Kooperatifin çağrısıyla bir araya gelen dostlarımız, nohut biçiminde gençlere yardım etmek için bir araya geldi.  Başkanımız Maçoğlu’da tarlaya gelerek kolektif çalışmaya dahil oldu. 

‘Bize Düşen; Çiftçilerimize, Kadınlarımıza, Gençlerimize Destek Vermektir’

Gençlere yardım etmek için tarlaya geldiğini belirten Başkan Maçoğlu, “Ovacık’ta başladık; Belki Ovacık’ta çalışmaları yaparken belediye içindeydi ama şimdi yedi ilçeye yayıldı, şehir merkezinde, köylerde başladı. Bu işin destek kısmında olmaya başladık; mazot, tohum vs ve zaman zaman tarlaya gelerek destek veriyoruz. Yerel yönetimlerin bu meselede önemsemesi gereken şey; üretimi desteklemektir. Çünkü insanlar tohum alsa süremiyor, tarlayı sürse tohum bulamıyor. Sulama sorunu olsa harkları çıkaramıyor. Bize düşen yerelde çiftçilerimize, kadınlarımıza, gençlerimize destek vermektir. Bir dönümün 70-80 liradan sürüldüğü, tohumun 10 liraya çıktığı bir dönemde hepimizin bu işin bir parçası olması birçok üreticimize destek olur ve gerçekten de hasat da gelir, insanların kış boyunca yaşamlarını kolaylaştırmış olur.” İfadelerini kullandı. 

‘Kooperatifin Köylüye, Üreticiye Vermiş Olduğu Destek Çok Önemli’

İstanbul’u terk ederek üretim yapmak için Dersim’e yüzünü dönen gençlerden Ersin Dargın ise, “Biz, iki, üç arkadaşla birlikte baharda buraya üretime dahil olmak için geldik. Üretime dahil olma sürecinde kooperatifin bize destekte bulunması toprakla buluşmamızı daha da hızlandırdı. Burada artık insanlar, köylüler, üreticiler ekim yapmaktan kopmuş durumda. Ürettim yapmak istesen maliyeti çok yüksek. Bundan kaynaklı tarla ektiklerinde masrafları karşılayamıyorlar. Burada kooperatifin tam da bu aşamada köylüye, üreticiye vermiş olduğu destek çok önemli. Biz de toprakla buluşmanın ilk etabında seksen dönümlük nohut ekimi yaptık.”

Hayvanların girmemesi için yaklaşık bir aydır nöbet tuttuklarını belirten Ersin, “Bugün nohutlar hasata gelmiş, toplamaya başlıyoruz. Ancak bu sene yağmurların düşmemesinden kaynaklı beklentimizin altında ürün alacağız. Ama sonuç itibarıyla ilk adım olarak toprağa dönmemiz, üretime dahil olmamız güzel ve öğreticiydi. Bu sene toprağı tanıma, ürünü tanıma gibi bir acemilik dönemi olabilir ama önümüzdeki yıl üretimi çeşitlendirmeyi ve daha tecrübeli bir üretim yapacağımıza inanıyorum” dedi. 

‘Burada En Hoşuma Giden Şey; İnsanların Birlikte ve Karşılıksız Dayanışmalarıdır’

Polonya asıllı Asha Aytaç da tarlaya nohut biçimine destek olmak için gelenlerden. Dersim’e ailesinin varlığından kaynaklı geldiğini belirten Asha, toprağı sevdiğini ve toprağın hayat olduğunu ifade etti.

Asha, sözlerine şöyle devam etti: “Sıcak ve elle çalışmak çok zor. Bu şartlarda çalışmak bana göre zor.  Buradaki üretimi Avrupa’daki üretimle karşılaştırmak da zor; oradaki şartlar daha farklı.  Buradan en hoşuma giden şey; insanların birlikte ve karşılıksız şekilde dayanışmalarıdır. Umarım daha fazla böyle işler yapılır. Çok mutluyum burada olduğum için.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız