Güncel

MMO’dan Lunapark uyarısı: Denetimsizlik tehlike saçıyor

Makina Mühendisleri Odası, yaz aylarının başlamasıyla sezonu açılan lunaparklara dair açıklama yaptı, lunaparkların denetlenmesi çağrısında bulundu

25 Mayıs 2018 Saat: 09:06
MMO’dan Lunapark uyarısı: Denetimsizlik tehlike saçıyor
MMO’dan Lunapark uyarısı: Denetimsizlik tehlike saçıyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi, lunapark ve eğlence alanlarındaki denetimlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, yaz mevsimi ile lunaparkların yurttaşların uğrak mekânı olmaya başladığını ancak aylık kontrolleri ihmal eden işletmelerin tehlike saçtığına dikkat çekildi.

Lunaparkların denetlenmesi yönünde çağrıda bulunan Tataroğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Bakımları yapılmadan işletmeye alınan, günlük ve aylık periyodik kontrolleri ihmal edilen, eğitimsiz personel tarafından işletilen eğlence ekipmanları geçen yıllarda olduğu gibi ne yazık ki üzücü kazaların yaşanmasına sebep olmaya devam ediyor.

Halkımızın özellikle hafta sonları kalabalıklar halinde eğlendikleri lunaparklarda; herhangi bir kaza veya yangın çıkması halinde güvenli bir şekilde tahliyenin sağlanmasından, eğlence makinaları operatörlerinin eğitimlerine kadar denetlenmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.”
Ekipmanların kontrolleri yapılmalı
Tataroğlu, kurum ve kuruluşların ile iş ve işçi güvenliği konularında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
»Eğlence alanlarında kullanılan tüm eğlence ekipmanlarının yürürlükte bulunan ilgili mevzuata göre aylık ve yıllık periyodik kontrollerinin yapılması, emniyet aksamlarının test edilmeli ve kontroller yasal olarak kayıt altına alınmalıdır.
»Bulundukları sınırlar dikkate alınarak İlçe Belediyeleri ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından ruhsatları verilmesi gereken bu işletmelerin denetimlerinin de yine Belediyeler tarafından yapılması gerekmektedir. 
»Standartlara göre lunaparkların ruhsat alabilmeleri için her sezon öncesi yeniden denetlenmeleri gerekmektedir. Kış döneminde kullanılmayan cihazlar, kontrolden geçtikten sonra kullanılabilir ya da bakıma ve parça değişimine ihtiyaç var şeklinde raporlanmalıdır.
»Çalışanların sağlık raporlarının alınarak işe uygunluğunun tespit edilmelidir.
»Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler verilerek, iş yerine ait tehlike konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.
»İş sağlığı ve güvenliğine yönelik profesyonel hizmet alınmalıdır.
»Yapılan iş ve kullanılan ekipmanlar ile ilgili risk analizleri yapılarak, tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelere yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız