Güncel

Posco Assan işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı...İşe iade ve sendikal tazminat kararı!

Direnişlerini sürdüren Posco Assan işçileri hakkında işe iade kararı verildi; ayrıca, işçilere bir yıllık sendikal tazminat ödenecek.

27 Temmuz 2018 Saat: 15:16
Posco Assan işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı...İşe iade ve sendikal tazminat kararı!
Posco Assan işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı...İşe iade ve sendikal tazminat kararı!

Posco Assan fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş üyesi oldukları gerekçesiyle işlerinden çıkarılan 105 işçinin bir süredir sürdürdükleri direniş, kazanımla sonuçlandı. 26 Temmuz günü Kocaeli 3’üncü İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada işçiler hakkında işe iade kararı verildi ve işten çıkarılma kararının gerekçesinin Sendikalaşma talebi olmasından kaynaklı bir yıllık ücret tutarından sendikal tazminat ödenmesine karar verildi.

Birleşik Metal-İş sendikası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Dün  26 Ağustos 2018 tarihinde Kocaeli 3. İş Mahkemesinde görülen duruşmada;
“Feshin geçersizliği ile İŞE İADEye, işten çıkarılmanın asıl nedeni SENDİKAL neden olduğundan bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminat ödenmesine karar verildi.”

İzmit’te faaliyet gösteren POSCO ASSAN TST ÇELİK SANAYİ A.Ş işyerinde örgütlenme faaliyetleri sonucunda çalışan işçiler, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücretler, iş kazası riskleri gibi temel sorunların çözümü için Anayasa’nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular. Posco Assan işçileri sendikamız Birleşik Metal-İş’te örgütlendiler.
Dünya çelik devi PASCO’da sendikasız ve kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren işçiler üzerinde baskı uygulamaya başladı.

Sendikamıza üye olan işçiler, ilk günden itibaren baskı, tehdit, işten çıkarma dahil her türlü hukuksuzluğa maruz kaldı. 
Bu süreçte yaşanan hukuksuzluklara bir yenisi daha eklendi. Sendikamızın çoğunluk tespitini iki aya yakın süre bekleten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, nasıl olduğu anlaşılamayan bir biçimde yetkisizlik tespiti yazdı. Oysa başvuru tarihinde sendikamız, yasanın aradığı çoğunluk üye sayısına sahipti. Üstelik sendikamızın çoğunluğu Bakanlık tarafından da tespit edilmişti. Ama her ne hikmetse başlangıçta yazılan çoğunluk tespiti bekletildi ve tespit iki ay sonra birden “yetkisizliğe” dönüştü.

İşçilerin sendikaya üye olma hakkı, sadece Anayasamız’da değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. 
Sendikamız o dönem yaptığı açıklamalarda; ülkemizde Anayasa ve yasaların işverenlerin talimatıyla rafa kaldırılmasına izin vermeyeceğimizi, POSCO ASSAN işçilerinin hak mücadelesini onların temsilcisi olarak ve onlarla birlikte sürdürmeye ve işçilerin haklı mücadelesinin takipçisi olma sözünü vermişti. 
Bugün (26 Temmuz 2018) Kocaeli 3. İş Mahkemesinde görülen duruşmada; kazanan taraf işçiler oldu. Mahkeme işçilere işe iade ve sendikal tazminat hakkına hükmetti...

BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu

Posco Assan işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı: Mahkemeden işe iade ve sendikal tazminat kararı!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız