Güncel

Sinem ve Murat’ın ‘Ütopya Köyü’

Herkesin bir hayali, ütopyası ve hedefi var mutlaka. Bunlardan biri de Murat Sinem Can ve Murat Asilcan çifti. Hayalleri kendilerinin deyimi ile bir ‘Ütopya Köyü’ kurmak.

21 Eylül 2018 Saat: 17:27
Sinem ve Murat’ın ‘Ütopya Köyü’
Sinem ve Murat’ın ‘Ütopya Köyü’

Herkesin bir hayali, ütopyası ve hedefi var mutlaka. Bunlardan biri de Murat Sinem Can ve Murat Asilcan çifti. Hayalleri kendilerinin deyimi ile bir ‘Ütopya Köyü’ kurmak.

Sinem ve Murat bu ülkede karşılıksız olarak umudun, iyiliğin ve ütopyaların  taşıyıcısı olan sivil ütopyacı yaşam savunucusu bir çift yürek. Yurt içinden ve Yurt dışından onbinlerce sevenleri var.

AMAÇ TİCARET DEĞİL YÜREKLERE DOKUNMAK

Onlar İstanbul’da kurdukları hayaline ülkenin en temiz ve kültür köyü olarak anılan İzmir, Urla’nın Bademler köyünde adım attılar. Sinem ve Murat Bademler Köyü'nde umudu ve ütopyayı yeşerten ' Hobbit House Bademler/ Müze Ev ' adında kar amacı gütmeyen bir yerleşke açtılar.

Bu iki gencin ütopya yolculuğu, yani hikaye İstanbul’un Balat semtinde yoksul çocuklar için açtıkları ve 3 yıl sürdürdükleri ‘Ütopya Çocuk Aş Evi'nde başlamıştı. Hala işlevini sürdüren burayı birlikte çalıştıkları gönüllü annelere bırakarak çıkmışlardı yeni yolculuklarına.

Ve kısa bir süre önce İzmir’in en güzel köylerinden biri olan Bademler'de yeni yüreklere dokunmak üzere kollarını sıvadılar.

18 KÖYE KÜTÜPHANE

Murat ve Sinem yarattıkları bu masalsı mekanda hiç bir kurum ya da kuruluşa sırtlarını dayamaksızın gelen konukların yedikleri nefis köy Kahvaltısı, gözlemeler, zeytinyağlılar ve içtikleri çaylar ve köy pansiyonculuğu yaparak kazandıklarıyla, ikinci el kitap oyuncak ve kırtasiye toplayarak tamamen kendi mücadeleleri ile İzmir'in köylerinde kütüphaneler kurarak çocukları kitaplarla ve oyuncaklarla buluşturmaya başladılar.

Öyle ki, kısa süre içerisinde 18 köye kütüphane kurdular bile. Hedefleri ise 81 köye kütüphane kurmak…

HAYVANLARA SEVGİ

Ayrıca, sokaktaki canları yani hayvanları bile unutmuyorlar onları beslemeye çıkıyorlar ve karınlarını doyuruyorlar.

Sinem ve Murat bunlarla kalmayıp  yerleşkenin içersinde  çocuklar için her hafta 1000 ‘e yakın insanın çocukları ile birlikte ziyaret ettiği bir ' Ütopya Çocuk Müze Anı Evi ' de açtılar.

Bademler halkının kendilerini kucakladıklarını heyecanla anlatan Sinem ve Murat, bazı çıkar guruplarının tavırlarından da rahatsız. Çünkü, harika insanlar, işgüzar kişilerin şikayetleri sonucu ' müze/anı evleri ' ve işyerleri kapatıldı. 

FONGOGO - ÜTOPYA KÖY YENİDEN KURULUYOR

İyiliği, ütopyayı ve umudu yeşertebilmek, kendilerine destek veren binlerce insanı hayal kırıklığına uğratmama adına yılgınlığa kapılmayıp  kararlı bir şekilde, iyilik ve güzellik kazanacak diyerek yeni bir mekana taşınarak yollarına devam ediyorlar. 

Yeni yerleşkelerini herhangi bir ticari işletme değil 'Ütopyalar Güzeldir' felsefesiyle yeniden dizayn eden, müze ve kütüphanesini düzenlemeye devam eden Sinem ve Murat, her taraftan gösterilen ilgiden oldukça memnun. 

Sinem ve Murat, şimdi bir taraftan yeni yerleşkede harıl harıl'  fongogo - Ütopya Köy adını verdikleri köylerini kurarken, diğer taraftan da misafirlerini kabul etmeye devam ediyorlar. 

Sinem ve Murat 'Ütopyalar Güzeldir / Ütopias Are Beautiful ' adıyla karşılaştıkları zorlukları ve karşılıksız iyiliğin hikayesini yazdıkları kâr amacı gütmeyen ve tüm gelirini köy çocuklarına bağışladıkları Türkçe/İngilizce   çıkacak birde kitap hazırlıyorlar.

DAYANIŞMA GÜZELDİR, ASİLDİR

İyilik kazanacak diye yollarına ısrarla devam eden Sinem ve Murat’ın bir de çağrıları var: “ ' Ütopya Köyleri ' açılana kadar çocuklarla dayanışma içersinde olun, misafirimiz olun yiyin, için, bulaşıklarını yıkayın, hayvanları sevip okşayın, gönüllü annelerimize gülümseyin, çiçekleri  sulayın, yemeklerini  pişirin, masalarını  toplayın, ayran yapın, 2.el kitaplarınızı köy çocuklarına ulaştırmamız için yardımcı olun,  ütopyanın ve enerjinin bir parçası olarak bir çocuğa umut  olun, yarınlara tohum ekin…Dayanışma güzeldir, asildir.”

  ONLARIN ÜTOPYASI İŞTE BÖYLE BAŞLAMIŞTI

   ONLARIN HİKAYESİ BADEMLER'DE BAŞLADI

URLA BADEMLER KÖYÜ ile ilgili görsel sonucu

              ÜTOPYA İÇİN İLK ADIM

     Müzenin açılışına İzmirli sanatçı

  Ahu Yağtu'da katılarak destek vermişti.

  ÜTOPYA İÇİN YENİ ADIM YENİ MEKAN

GÖNÜLLÜ ANNELER AYRI BİR GÜZELLİK

     

    HAYVANLARDA SEVGİDEN PAYINI ALIYOR

...........................................................................................................................................................................................................................................

BADEMLER KÖYÜ'NÜN HİKAYESİ

Urla yakınlarındaki Bademler ülkemizde tiyatrosu olan ilk ve tek köy. Bademlerin geçmişi iki yüz yıl öncesine kadar gidiyor. Bademler köyünün Tahtacı Alevi olan halkı 19. yüzyılın başına kadar bu yörede göçebe olarak yaşıyormuş. Ormanlardan ağaç kesip, tahta biçip odun satıyorlarmış. 
Zamanla göçebeliği bırakıp yerleşik yaşama karar verince buraya yerleşmişler. Çevredeki badem ağaçları nedeniyle köy Bademler olarak adlandırılmış. Bademler halkı çalışkan olmasına rağmen başlangıçta çok yoksulluk çekmiş. Yoksulluğun nedeni ise susuzluk ve büyük bir emekle yetiştirdikleri tütünün para etmemesiymiş. Bu yazgıyı değiştirmek için 1962 yılında bir kalkınma kooperatifi kurup güçlerini birleştirmişler.
Bademler Köy Tiyatrosu
Köye tiyatro sevgisini 1925 yılında atanan öğretmen Mustafa Anarat aşılamış. Daha İzmir’de Devlet Tiyatrosu yokken Bademler köyünde tiyatro oyunları sahnelenmiş. 1933 yılından günümüze kadar her yıl Bademler köyünde bir ya da iki oyun oynanmış ve tiyatro Bademler köyünde yaşamın bir parçası olmuş. 
Tiyatro binalarını da imece usulüyle yapmışlar, Bademler tiyatro binasına kavuştuğunda birçok büyük kentin tiyatrosu yokmuş, (hala yok!) Bademler Tiyatrosu bazen çevre köylere de gidip oyunlar oynuyor, bazen de profesyonel tiyatrolar köyde oyunlarını sahneliyor. Ankara Ekin Tiyatrosundan Ferhan Şensoy'a kadar birçok tiyatrocu köyde oyunlarını sahnelemiş. 
bademler köyü tiyatrosu
Bademler tiyatrosu
nun oyuncusu, yönetmeni, ışıkçısı yani kadrosunun tamamı köylüler. Gündüz tarlada çalışıp, akşamları tiyatronun yolunu tutuyorlar. Burada hiç kimse gerçek adıyla tanınmıyor, insanların canlandırdıkları roller lakabı oluyor; hatta lakapları mezar taşlarına bile yazılıyor. Shakespeare Ahmet, Juliet Zeynep, Mişon Emmi gibi. 1963 yılında Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülü kazanan Susuz Yaz filmi de Bademler’de çekilmiş, Necati Cumalı'nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin yardımcı oyuncuları ve figüranları Bademler köyü halkındanmış.
Bademler uzaktan bakıldığında sıradan bir köy gibi görünüyor, ancak köyde dolaştıkça insan şaşkına dönüyor. Köyde 78 yıldır kapılarını açık tutan bir kütüphane var. Tür­kiye’nin ilk oyuncak müzesi de Bademler köyünde kurulmuş. Bu kadarla bitmiyor. Köyde ambalaj atıkları ayrıştırılarak toplanıyor. Pazar günleri de köyün meydanında yöresel ürünlerin satıldığı bir pazar kuruluyor.
Bademler köyünde ulusal bayramlarla, Nevruz, Hıdrellez, Deniz Bayramı ve Derme devşirme günü coşkuyla kutlanıyor. Köyün en ilginç geleneklerinden biri ise Derme devşirme. Bazı perşembe sabahları kadınlar çeşitli kılıklara giriyor ve dümbelekle, tefle köyde dolaşarak bir yandan eğlenip-eğlendiriyor, bir yandan da evlerden yemeklik malzeme topluyor. Toplanan malzemeyle köyün içinde üç yol ağzında kazanlar dolusu yemek pişirilip dağıtılıyor. Halk arasında Derme devşirme çorbasından içen kişinin yıl boyunca hastalanmayacağını inanılıyor.
Yapmadan Dönme!
» Bademler Tiyatro Binasını gezmeden,
» Oyuncak müzesini görmeden, 
» Derme devşirme çorbasından içmeden DÖNME!
Bademler Köyünde Ne Yenir?
Urla'da olduğu gibi kuzu kol sarma; yöresel otlar, yumurta, un ve lordan yapılan Çalkama; gelincik çiçeğinden yapılan Gelincik Şurubu ve Damat Helvası Bademler köyünde de meşhur.
Bademler Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
İzmir-Seferihisar karayolu üzerindeki Bademler köyü İzmir'e 35 km, Seferihisar'a ve Urla'ya 9 km uzaklıkta. Bademler köyüne İzmir'den 320 numaralı belediye otobüsüyle gidilebiliyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız