Güncel

İHD İzmir: Ocak'ı kaybedenler mutlaka yargılanacak

İHD İzmir Şubesi, 21 Mart 1995'te gözaltına alınıp işkencede katledilen Hasan Ocak için adalet istedi, failler yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

23 Mart 2024 Saat: 22:46
İHD İzmir: Ocakı kaybedenler mutlaka yargılanacak
İHD İzmir: Ocak'ı kaybedenler mutlaka yargılanacak

ERKAN SOYLU


İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde toplanarak gözaltında kayıplar mücadelesinin sembol ismi Hasan Ocak için adalet istedi. "Kayıplar belli, failler nerede", "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açılan eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Caner Canlı, Hasan Ocak'ın mücadeleci, özverili ve sosyalist kimliğiyle hep hedefte olduğunu ve 29 yıl önce gözaltında kaybedildiğini söyledi. Ocak'ın kaybedilmesinden önce iki defa gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü aktaran Canlı, Ocak'ın son olarak 21 Mart 1995'te gözaltına alındığını ve ailesinin bir daha ondan haber alamadığını vurguladı.

Ocak ailesinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı'na başvurduğunu ancak, "Gözaltına alınmamıştır." cevabı verildiğini hatırlatan Canlı, iki kişinin Ocak'ı TEM şubede gördüğünü, iki kişinin ise Ocak'ın ismini parmak izi listesinde gördüğünü kaydetti.

Bunun üzerine Ocak ailesinin 28 Mart 1995'te Küçükçekmece Savcılığına şikayette bulunduğunu ve çok sayıda yetkili kuruma başvurduğunu kaydeden Canlı, "Devletin tüm engellerine karşın 58 günlük ısrarlı bir arayışın sonunda, Hasan'ın ağır işkence izleri taşıyan bedeninin, 26 Mart 1995 tarihinde Beykoz Buzhane Köyü'ndeki ormanlık alana atıldığı anlaşıldı. Ailesi her yerde onu ararken onun cansız bedeninin tüm resmi makamlardan geçirilip; gizlice Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'na 'meçhul kişi' olarak defnedildiği ortaya çıktı" dedi.

Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu'nun "Ocak'ı konuşturmak için gözaltına aldılar ve orada uyguladıkları işkence ve darptan sonra öldürülmüş halde Beykoz'a attılar" diyerek Ocak ailesi ve toplumdan özür dilediğini ifade eden Canlı, Ocak ailesinin tüm girişimlerine rağmen adaletin sağlanmadığını vurguladı.

Canlı, şöyle devam etti: "Hasan Ocak'ın kaybedilişinin 29. yılında toplumsal hafızamızda yer etsin diye tekrarlıyoruz: Hasan Ocak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler tarafından gözaltına alındı. İçinde Bayram Kartal ve Sedat Selim Ay'ın da olduğu TİM 3 tarafından işkenceyle sorgulandı. Hasan Ocak gözaltında kaybedildiğinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Reşat Altay'dı. İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir'di. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'dı. Hasan Ocak gözaltında kaybedildiğinde İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'ydu. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'ydi. Başbakan Tansu Çiller'di. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di. Hasan Ocak'ı işkencede öldürenler ve sonrasında kaybetmek için kimsesizler mezarlığına gömenler bu suçu onların koruması altında işlediler. Onlar insanlığa karşı işlenen bu suçtan sorumludurlar!"

Kaybedenlerin bir gün mutlaka yargılanacağını vurgulayan Canlı, İHD olarak bunun için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız