Güncel

Kenan Güngördü: “İşimiz, ekmeğimiz onurumuzdur. Asla çiğnetmeyiz”

Zeytinburnu Belediyesi’nde sağlık emekçisi olarak çalışırken KHK ile ihraç edilen Kenan Güngördü, işe dönme mücadelesinin 500’üncü gününde, Zeytinburnu Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

11 Ağustos 2019 Saat: 19:43
Kenan Güngördü: “İşimiz, ekmeğimiz onurumuzdur. Asla çiğnetmeyiz”
Kenan Güngördü: “İşimiz, ekmeğimiz onurumuzdur. Asla çiğnetmeyiz”

SERPİL ÜNAL

Zeytinburnu Belediyesi’nde sağlık emekçisi olarak çalışırken KHK ile ihraç edilen Kenan Güngördü, işe dönme mücadelesinin 500’üncü gününde, işçi ve emekçi dostlarının katılımıyla Zeytinburnu Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak tüm işçi ve emekçilere “Korkmuyorum. sizde korkmayın. işçiler ;dünyayı  zaptedelim. Ürettiğimizi yiyemiyorsak, eziliyorsak, keyfi işten atılıyorsak birlikte hareket etmiyor oluşumuzdandır. Başarabiliriz. Haydi fabrikalarınızdan, madenlerden, atölyelerden, çalıştığınız mezarlıklardan çıkın ve sokakları zaptedin” çağrısnda bulundu.

Zeytinburnu Belediyesi'nde KHK ile işten atılan  ve Zeytinburnu Belediyesi önünde “İşimi geri istiyorum” diyerek eylem yapan Kenan Güngördü 500’üncü gününde Zeytinburnu Eski Adliye Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Çağrı üzerine pek çok kurumdan gelen işçi ve emekçileri Eski Adliye Meydanı’na geldiğinde polis engeliyle karşılaştı. Eski Adliye Meydanı ve Zeytinburnu Belediyesi’ne giden yol boyunca polis araçları ve çevik kuvvet ekipleriyle yoğun bir güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Polis Adliye Meydanı’nda basın açıklaması yapılmasının yasak olduğunu söyleyerek pankart ve sloganlara izin verilmeyeceğini belirtti. Kenan Göngördü ise bir hafta öncesinden Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduğunu ve izin verildiğini belirterek polisin bu engellemesiyle suç işlediğini söyledi. Destek için gelen işçi ve emekçiler de polisin engellemesini “Kenan Güngördü Yalnız Değildir”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganlarıyla protesto etti. Polisle yaşanan tartışmanın ardından polis pankartı almak istediyse de kitle pankartı açmadan yürüyeceklerini belirterek pankartı vermedi.  Kitlenin kararlılığı karşısında polis pankartı açmadan Zeytinburnu Belediyesi önüne yürünebileceğini fakat slogan atılması halinde eyleme izin vermeyeceğini söyledi.

Kitle sloganlarla yürüyüşe geçti.  Yürüyüş boyunca “Kenan Güngördü Yalnız Değildir”, “KHK’lar Gidecek Biz Kalacağız”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “İşçiler En Öne Komitelere”, “Konsey Her Yerde Konsey Her Yere”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Dünya Emeğin Olacak”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Kahrolsun Faşizm  Yaşasın Mücadelemiz” sloganları atarak ve alkışlarla Zeytinburnu Belediyesi önüne geldi. Yürüyüş boyunca yoldan geçenler, çevredeki esnaf da alkışlarla destek verirken pek çok toplu taşıma aracı ve özel araçlar da kornalarını çalarak eyleme desteklerini gösterdiler.

Basın açıklamasına Ankara’dan gelen KHK ile işten atılan sağlık emekçisi Mahmut Konuk, Kale Kayış İşçileri, Özsüt işçileri, KHK ile işten emekçiler, İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri, Mücadele Birliği, BDSP, ESP, EMEP, HDP Zeytinburnu ilçe örgütü, İHD İstanbul Şubesi, çok sayıda demokratik kitle örgütlerinden temsilciler, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm katıldı.

“Hiçbir Güç Karşısında Düğme İliklemedik, Mücadelemizi Sürdüreceğiz”

Düğme İliklemeyen Hakimler adına Kemal Karanfil, AKP iktidarı tarafından Eskişehir’e atandığını sokak çocuklarının ve yurtlarda kimsesiz çocukların, yoksulların mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin tüm kamu makamlarına yazı yazdığı için ve iktidarın istemleri doğrultusunda talimatla kararlar vermediği için ihraç edildiğini belirtti. İktidarın kendisi gibi düşünmeyen herkesi susturabilmek için öncelikle yargı sistemindeki emekçileri ihraç ettiğini vurgulayan Karanfil, “Ben AKP’ye yakın düşünen biriydim. Fakat  “hak, adalet, hukuk”  diyen iktidarın pek çok emekçiyi işsiz bıraktığını, tutukladığını gördüm. Bizler hiçbir güç karşısında düğmemizi iliklemeyen hakimler olarak bu hukuksuzluklara sessiz kalamazdık. Bugün görev yapan yargı emekçileri de büyük bir sınav veriyorlar. Siyasi iktidarın istemi doğrultusunda kararlar vermemeliler, adil olmalı, adil olarak verilen kararların da uygulanıp uygulanmadığını denetlemeli, kararları uygulamayanları yargılamalı” dedi. Karanfil, KHK’lılar Platformu kurduklarını belirterek, bu haksızlıklara karşı mücadele ediyoruz ve mutlaka bir gün bizler kazanacağız” dedi.

“Bizim bir gün mutlaka kazanacağımızı biliyorum”

Ankara’da sağlık emekçisi olarak çalışırken KHKile işten atılan ve 885 gündür işine dönme mücadelesi veren Mahmut Konuk ise iktidarın 15 Temmuz’u bahane ederek yüzbinlerce emekçiyi işte attığını, pek çok alanda hukuksuzluk ve yolsuzlukları hatırlatarak bunların tahammül edilemez boyutlara ulaştığını ifade etti. Harami saltanatı, yağma talan düzeni sürdürüldüğünü belirten Konuk her hafta kendi iş yeri önünde basın açıklaması yaptığını fakat bunun da anayasa mahkemesini yok sayarak bir süredir engellendiğini söyledi. Bizden çaldıkları işimizi, gasp ettikleri alınterimizi onlara yedirmeyeceğiz. İşinden ekmeğinden olan, haksızlığa uğrayan herkesi mücadeleye katılmaya çağırıyorum. Ve bizim bir gün mutlaka kazanacağımızı biliyorum” dedi.

 “Haksızlık varsa direniş de vardır ”

Özsüt işçilerinden Umut Marangoz ise 28 günlük bir eylem süreci yaşadıklarını ve sermaye patronlarının ve polisin saldırısına rağmen yılmadıklarını ve tehditlere aldırmadan kararlılıkla eylemlerini birlik ve beraberlik içinde sürdürdüklerini belirtti.  Bir kişiyle başlayan eylemin sonrasında 28 kişiye çıktığını belirtti. Kararlı eylemleri ve birliktelikleri sayesinde 386 işçinin geriye dönük haklarını aldıklarını söyleyen Marangoz, sermaye patronlarının hak gasplarına karşı sokakta eylemde olmak gerektiğini belirterek Biz ‘Haksızlık varsa direniş de var’ dedik ve direnerek, mücadele ederek kazanıldığını bir kez daha yaşayarak gördük. Kenan Güngördü de bir haksızlığa uğrayan bir emekçi ve işte direniş de burada 500 gündür sürüyor. En güzel direniş sokakta olmaktır. Bizler bundan sonra da Kenan arkadaşımız başta olmak üzere tüm haksızlığa uğrayanlarla birlikte olmaya devam edeceğiz. Bu direnişi de büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

Dersim Dayanışma Grubu adına Celal Turna ise yüzbinlerce emekçinin işinden atıldığını ve yargılama yolunun da engellendiğini Kenan Güngördü ve KHK’lılar ile dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise ,kendisi gibi düşünmeyen herkese zulmeden, haklarımı istiyorum diyen işçilere, kadın olarak haklarım var diyen kadınlara, haklarını, özgürlüklerini, barışı isteyenlere zulmeden, onları hapse atan, yurtdışına kaçmak zorunda bırakan bir iktidarla karşı karşıyayız” diyen Gülüm, 15 Temmuz’u bir lütuf olarak gören iktidar her ne kadar zulüm ederse etsin bu ülkede her şeye rağmen haksızlıklara,zulme karşı duranlar, eyleme geçen, sözünü söyleyen direnenler  olduğunu vurguladı.

Gülüm şöyle devam etti:  “İnsanlar bir zulüm altında yaşamayı kabul etmiyor. Hatta bir yakınına, arkadaşına, ya da herhangi bir insana zulmedilmesine, haksızlık yapılmasına karşı olanlar, direnenler var. İşte asıl önemli olan da budur. Birlikte olmamız, dayanışma içinde olmamız ve birlikte yürümemiz. Tek başımızaysak eğer gerçekten bu iktidarın zulmüne engel olamayız, sadece mağdurlar olarak kalırız.  Biz mağdurlar değiliz, biz direnenleriz, mücadele edenleriz ve mücadelenin sonunda da kazanacak olanlarız. Çünkü haklı olan doğru olan biziz” diyen Gülüm, iktidara ve yargı organlarında görev yapanlara da  seslenerek “Bir gün sizin de başınıza bu çorap örülür” diyerek bir kez daha hukuk kurallarına uyma ve adil olma çağrısı yaptı. Züleyha Gülüm, bugün burada mücadele eden arkadaşlarımızın yanında olduğumuz gibi nerede zulme, haksızlığa uğrayan varsa nerede bir emekçi, hak arayan varsa onlarla birlikte olacağız ve kazanacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

“500 gündür binlerce KHK mağdurunun sesi ve soluğu oluyor”

İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri adına konuşan Baran Kırgın ise Kenan Güngördü’nün insanlığın yüreğine seslenen, yalnızlığı, yabancılaşmayı kabul etmeyen; boyun eğmenin, ehlileşmenin ‘iyi bir vatandaş’ olmaya yetebileceğini söylemek isteyenlere karşı onurlu bir duruşu örgütlediği eylemini selamlıyoruz. Kenan Güngördü, 500 gündür binlerce KHK mağdurunun sesi ve soluğu oluyor, eylemi ile diğer emekçi arkadaşlarının sorunları ile de derin bağlar kuruyor, bu haksızlığa ve alçaklığa karşı burada tek başına meydan okuyor” diyerek sözlerine başladı.

İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri olarak, Kenan Güngördü eyleminden de güç alarak tüm öncü işçilere seslendiklerini ifade eden Kırgın, işçi sınıfının en diri unsurlarının en önde yürüyerek tereddüt edenlere önderlik etmesi gerektiğini, uyumakta olanları ayağa kaldırması, zayıf olanları cesaretlendirmesi gerektiğini söyledi. 

Dayanışma ve birlikte mücadelenin önemine vurgu yapan Kırgın, işçiler arasındaki dağınıklığı gidermek hareketlerini merkezileştirmek ve taleplerini ortaklaştırmak, eylemlerini ve güçlerini büyütmek için İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri’nde yer alma çağrısı yaparak sözlerini “Kenan Güngördü’nün eylemini selamlıyor, yalnız olmadığını vurguluyor, eyleminin etkisini başka yerlere taşımak için sorumluluk alacağımızı duyuruyoruz. İşçiler en öne, komitelere!" diyerek tamamladı.

“Hayatlarımıza büyük darbe vuruldu”

AKP’li Zeytinburnu Belediyesi tarafından haksız ve hukuksuz mahkeme kararı uygulanamayarak ‘personel ihtiyacımız yok’ denilerek işe başlatılmadığını ve bu haksızlığa, hukuksuluğa karşı 500 gündür mücadele ettiğini söyleyen Güngördü, şekilde işten atılışımın bugün 500’üncü günü olduğunu belirten Güngördü, günü OHAL ile başlatılan cadı avında demokrasiye,  özgürlüklere ve çalışma hayatımıza büyük bir darbe vurulduğunu kamuda yaklaşık 150 bin kamu görevlisinin sorgusuz sualsiz işten atıldığını hatırlattı.

İktidarın hiç bir hukuk kuralını tanımadığını, Zeytinburnu Belediyesi’nin de mahkeme kararlarını uygulamayarak suç işlediğini ifade eden Güngördü  “İşimizi ekmeğimizi geri alana kadar sürecek. Mücadele ederek ,eylem ve etkinliklerle, hukukun kalan son kırıntıları ile kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi’ne seslenen Güngördü “İşimi geri istiyorum. Çalışma hakkım engellenemez. Bu yanlıştan dönün artık. Geç değil. Bu durum uzadıkça daha fazla hukuksuzluk ve suç işlemeye devam ediyorsunuz. Zeytinburnu halkı kararını benden yana koymuştur. Milyonlarca kişi benim verdiğim mücadeleyi izlemektedir.O nedenle her geçen gün daha fazla rezil olmadan bu süreci sonlandırın” diyerek kamuoyuna da her türlü haksızlığa karşı çıkma, mücadele etme ve birlik olma çağrısı yaptı.

“İşimi ekmeğimi almadan bu eylem bitmez”

Güngördü sözlerini “Korkmuyorum. sizde korkmayın.Benim için ise burada ki işimi ekmeğimi almadan bu eylem bitmez. Her yerde  haykırmaya devam edeceğim. Her yerde yeni eylemler örgütleyerek bu hareketin bir neferi olacağım. Nerede bir haksızlık varsa karşısında olacağım. Yeter artık,işimiz ekmeğimiz onurumuzdur. Asla çiğnetmeyiz. Sözümüz var. Kazanacağız!” diyerek sözlerini tamamladı.

Eylem hep birlikte bir süre daha sloganlar atılarak sonlandırıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız